Rezene Otu

Rezene Otu

Rezene otu, 2 metreye kadar ulaşabilen boyu ile oldukça heybetli bir bitkidir. Uzun ömürlü rezene Akdeniz bölgesi iklimini benimser. Doğal olarak kendi kendine yetişebilmektedir. Bitkiye ait soğanları, yaprakları, tohumları ayrı ayrı kullanılabilmektedir. Çay olarak tüketildiğinde bir çok faydası vardır. Son yıllarda özellikle emziren annelerin hem bebeklerinde hem de kendilerinde gaz problemlerini azaltması sebebiyle vazgeçilmez hale gelmiştir. Rezene bitkisini hazır poşette tüketmek yerine doğal olanını bulup kullanmak faydalıdır. Kullanım dozuna dikkat edilmelidir.
Rezene maydanozgiller familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. Gövde üzerindeki çok sık çatallar dik bir şekilde yükselir. Bitkinin çiçekleri altın sarısıdır. Bitki ekildikten iki yıl sonraki ilk sonbaharda olgunlaşır ve tohumları yarılarak kullanıma hazır hale gelir. Toplanan tohumlar gölgede kurutulur. İçeriğinde nişasta, tanen, uçucu yağlar ve yapışkan bitki sıvısı ile birlikte şeker bulunur.

Rezene otu faydaları:
  • İçeriğinde bulunan C ve B vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum ve potasyum mineralleri ile vücudu güçlendirmek amaçlı kullanılabilir.
  • C vitamini bağışıklığı güçlendirip kemik yapısını sağlamlaştırır ve antioksidan özelliği bulunur.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılır.
  • Sindirim zorluğuna iyi gelir.
  • Bağırsak parazitlerinden kurtulmaya yardımcı olur.
  • Göz hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır.
  • Adet döngülerini düzene sokar ve adet sancılarını hafiflettiği tespit edilmiştir.
  • Dismenore rahatsızlığı bulunanların bulantı, kusma ve baş ağrısı şikayetlerini hafifletmek amaçlı kullanılır.
  • Yemeklerden sonra 4 adet rezene tohumu çiğnemek nefes tazelenmesi ve ağız kokusunun giderilmesinde faydalıdır.
  • Rezene çayı ile ıslatılan pamukla gözlerinizi silerseniz dezenfekte etmeye yardımcı olur.
  • Emziren annelerin kendilerindeki ve bebeklerindeki gaz problemlerini gidermekte kullanılabilir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Ödem problemlerinde de kullanılabilir.
  • Diş ağrılarının azaltılmasında kullanılabilir.
  • Kemik ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur.
Rezene nasıl kullanılır?

Çay olarak ve tohumları çiğneyerek kullanılabilir. Çay olarak kullanıldığında doğru demlemek gerekir. Bir fincan suya bir kaşık rezene tohumu atılır. Suyun kaynamasından sonra altı kapatılır ve 10 dakika demlenmesi için beklenir. Süzüldükten sonra ılık olarak tüketilebilir ve tercihe göre limon ya da bal ilave edilebilir.

Rezenenin yan etkileri:

Normal miktarlarda tüketildiğinde herhangi bir yan etkisi yoktur ancak rezene çayı, yağı veya ekstresini kullanacaksanız mutlaka konusunda uzman olan kişilere danışınız. Aşırı miktarda tüketildiğinde mide bulantısı ve midede ağrıya neden olabilir. Yüksek seviyedeki yan etkileri arasında kusma, nefes almada güçlük, cilt sorunları, çarpıntı ve ritim bozukluğu, akciğer ödemi bulunur. Her ne kadar emziren annelerin sütünü arttırdığı soylense de emziren anneler ve hamileler mutlaka doktorlarına danışarak kullanırlarsa iyi olur. Bazı kişilerde rezene çayı kan şekerini olumsuz etkiler. Eğer bir rahatsızlığınız var ise (safra, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları, alerjik yapıya sahip olanlar, bağışıklığı hassas olanlar) mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır.
Son Güncelleme : 01.02.2021 17:03:11
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Ceyda Kekik - 01.02.2021 17:03:11
Rezene Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Rezene Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Rezene Otu"
Merhaba rezene çayının gaz sancısına iyi geldiğini söylüyorsunuz. Bu rezene çayını hangi sıklıkta tüketmek gerekiyor. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim
Sayraç . 22.08.2018
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021