Çiriş Otu

Çiriş Otu

Çiriş otu, Latince adı Liliaceae olan ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde karların erimesiyle ortaya çıkan ve Nisan ayıyla birlikte kendini tam anlamıyla gösteren, tatlı ve kendine has bir kokusu olan bir bitkidir. Görünüş itibariyle pırasaya benzemektedir. Çiriş otu, zambakgiller familyasına dahil olan, sarı çiçeği bulunan, rozete benzer yapraklara sahip çok yıllıklı otsu bitkiler grubundadır. Bulunduğu yörede dağ pırasası, gülik, yabani pırasa, gülük, çiviş, kirkiş otu ya da kirgiç otu isimleriyle de anılmaktadır. Çiriş otu sadece yiyecek olarak kullanılmamaktadır. Çiriş otunun kökündeki yumrulardan, ayakkabı sektöründe kullanılan özel yapıştırıcı üretilmektedir.

Çiriş Otunun Faydaları

Çiriş otu, tam bir C vitamini deposudur. Organik olarak yetişmesi de diğer bir artısı olduğundan, tüketen kişilere son derece faydalıdır. Genel faydaları şu şekilde sıralanabilir;
  • Antioksidan özelliği ile vücuttaki mikropların öldürülmesi için faydalıdır.
  • İdrar söktürücü olarak vücutta görev yapar.
  • Kadınlarda adet dönemlerinin rahat geçmesini sağlar.
  • Kadınlarda meydana gelen beyaz akıntının kesilmesinde fayda sağlar.
  • Memeli basur nedeniyle ortaya çıkan ağrıları keser ve tedavi eder.
  • Saçkıran tedavisi için kullanılabilir.
  • Egzema, çıban ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
  • Çiriş otu sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da kendine kullanım alanı bulmuş bir ottur. İtalya'da Rignano Garganico peynir türünün üretiminde çiriş otu kullanılır. Ayrıca otlu peynir yapımında da çiriş otu kullanılabilir.
Çiriş Otu İle Yapılan Bazı Yemek Tarifleri

Zeytinyağlı Çiriş Otu: Malzemeler; 1 kilogram çiriş otu, 2 adet soğan, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı pilavlık bulgur, 1 tatlı kaşığının 2/3'si kadar tuz ve isteğe bağlı olarak karabiber ve pul biber. Hazırlanışı: Soğanlar küp küp doğranır ve tencere içerisinde sıvı yağ ile birlikte pembe hal alana kadar kavrulur.

Soğanlar istenilen hali aldıktan sonra, salça ilave edilir ve malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine daha önceden hazırlanmış olan doğranmış çiriş otu ilave edilir. Malzemeler biraz daha karıştırılır ve üzerine malzemelerin üzerine az biraz çıkacak şekilde su ilave edilir. Karışım yavaş yavaş karıştırılırken fazla beklemeden bulgur ve tuz da ilave edilir ve kısık ateşte yarım saat boyunca pişmeye bırakılır.

Çiriş Otu Kavurması: Sade, yumurtalı ya da kıymalı olarak hazırlanabilir. 1 kilogram civarındaki çiriş otu güzelce temizlenerek doğranır ve bir tencere içerisinde az miktarda tuz ve su ile pişirilir. 15 dakika kadar haşlanan çiriş otu süzülerek geniş bir kaseye alınır. Kasedeki çiriş otunun üzerine başka bir tavada hazırlanmış olan zeytinyağlı, baharatlı ve salçalı sos eklenerek hafif ateşte güzelce kavrulur. Bu kavrulmuş karışıma dileyen yumurta kırabilir dileyen de kavrulmuş kıyma karıştırarak lezzetini artırabilir.
Bunların dışında çiriş otu böreğin içerisinde tat verici madde olarak ya da salatada yeşillik olarak da kullanılmaktadır.
Son Güncelleme : 19.10.2018 14:30:11

Çiriş Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Çiriş Otu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu, Peygamber Efendimizin kızı Hazreti Fatıma tarafından dikildiği rivayet edilen bir bitkidir. Doğum yapan kadınların kolay bir şekilde doğum yapmasına ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin, bu bitkinin vesilesi ile çocuk sahibi olacağı...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu ot ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde doğa...
Damar Otu
Damar Otu
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen natürel bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gö...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam otunun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak b...
Azgın Teke Otu
Azgın Teke Otu
Azgın teke otu, aslında birçok insan tarafından duyulmuş bir ot türüdür. Kulağa yabancı gelmeyen bu ot yapraklarından tıbbi olarak da ilaç elde edilen bir ot türüdür. Bu nedenle tıbbi olarak insanlar bu ota önem verirler. Bu bitkinin farklı işlemlerd...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Reyhan Otu
Reyhan Otu
Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Reyhan otu, yemeklerde kullanılabilir. Reyhan otunun diğer adı fesleğendir. reyhan otunu...
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu, İsminin pek duyulmayışının aksine marifeti ve yaptığı ünü gizliden gizliye artan şifalı bitkilerden birisi de deve çökerten bitkisidir. Yurdumuzun farklı yörelerinde farklı isimlere anılan deve çökerten genellikle çarık dikeni, çak...
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılma...
Çoban Çökerten Otu
Çoban Çökerten Otu
Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yararlı ve şifalı otlardan arasında bulunur. Bazı kişiler tarafından pek fazla bilinmeyen bu ot, yaban k...

 

Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Adam Otu
Azgın Teke Otu
Sütleğen Otu
Reyhan Otu
Deve Çökerten Otu
Cırtatan Otu
Çoban Çökerten Otu
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Arapsaçı Otu
Bebeklere Çörek Otu
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Kenger Otu
Çörek Otu Suyu
Boyotu
Süpürge Otu
Tarhana Otu
Gelincik Otu
Ayrık Otu İlacı
Güzel Avrat Otu
Yapışkan Andız Otu
Canavar Otu
Reglas Otu
Radika Otu
Boru Otu
Popüler İçerik
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron otu zeytinyağı karışımı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarak da alabileceğiniz bir kürdür. Aslında kantaron otu zeytinyağı karışımını y...
Arapsaçı Otu
Arapsaçı Otu
Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeş...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini b...
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bi...
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek o...
Kenger Otu
Kenger Otu
Kenger Otu, Kenger dağlık ve kıraç bölgeler de doğal olarak kendi başına yetişir. Sütlü bir bitkidir. Nisan ve mayıs ayların da büyümeye başlar. İlk b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018