Yams Kökü

Yams Kökü

Yams Kökü, Latince adı Dioscorea Villosa olan ülkemizde fazla bilinmeyen bir bitkidir. Bu bitki aynı zamanda Meksika Yams kökü, korunma kökü, hormon kökü, Dioskor kökü, sancı kökü gibi isimlerle de bilinir. Yamsgiller familyasından olan yams kökü naturel ilaç, tentür ve çay yapımında kullanılır.

Dövülmüşavratotufillerden olan Yams bitkisinin ortalama 250 adet türü bulunmaktadır. Bunlar arasında Meksika Yamsı diye bilinen Dioscoera Villosa aralarında en bilinen türüdür. Bunun dışındaki türler arasında yabani Yams kökü, Afirika Yams kökü, Çin Yams kökü, Japon Yams kökü, Dioscoera Oposita sayılabilir. 

Yams kökü Dioscoera Villosa adını Yunanlı doktor olan Dioskorides'ten almıştır. Villosa ise sert ve kısa tüylü anlamına gelmektedir.

Yams kökü genel özellikleri

Yams kökü tarihte Kızılderilerinin doğum kontrol amaçlı çay olarak tükettikleri, taze olarak çiğnedikleri bir bitkidir. Bu bitkinin araştırmacılar tarafından fark edilmesinden sonra özellikleri daha detaylı araştırılmaya başlanmıştır. Anavatanı Meksika olan bitkinin günümüzde çoğu ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Büyüdükçe çok yer kaplayan bir özelliği bulunmaktadır.

Yams kökü yaklaşık 2-5 mt boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Etrafında bulunan duvar, çalı ağaç gibi herhangi bir eşyaya sarılarak gelişir. Kökleri ise yerde yüzeysel kalır. Çatallı yapıdaki kökler kahverengi, esmer, sarımsı renkte olur. Kalp şeklindeki yapraklarının uç kısımları sivri, kenar kısımları bütün, üstünde baştan uca doğru uzanan 9-11 adet yay biçiminde leylak tonunda derin damarları bulunur.

Bitkinin sarımsı yeşil renkteki çiçekleri küçük olur. Sapsız olan çiçekler yaprakların dip kısmından toplu olarak büyür ve salkım görünümde olur. Meyveleri de patatese benzer, ceviz büyüklüğünde olur. Meyvelerin içinde de tohumları vardır.

Yams kökü yetiştiriciliği

Yams kökü ülkemizde pek çok yörede yetiştirilmeye uygundur. Seralarda, tarla ve bahçelerde yetiştirilebilir. İsteyenler saksıda süs bitkisi olarak ta yetiştirebilir. Ancak büyüdüğünde fazla yer kaplayacağını da dikkate almalısınız. Bitkinin  hasat zamanı çiçeklerin solmasının ardından Eylül Ekim aylarında olur. Kökleri çıkarılarak iyice temizlenir. Bunlar hava alan bir yerde kurutulur. Yams kökü tentürü yapmak isteyenler taze kökleri kullanmalıdır.

Yams kökü içeriğindeki maddeler

Şifalı bir bitki olarak görülen Yams kökü bileşimde % 4-6 oranında steroid sapogenin türevleri bulunmaktadır. Bunlar arasında Diosgenin, Dioscin, Gentrogenin, Yamogenin en önemlileridir. Bunlar dışında Yams kökü alkaloitler, tanen ve nişasta içerir. 

Yams kökü iltihap önleyici, kramp çözücü, ağrı ve sancı giderici etkilere sahiptir. 1943 yılında Meksika'da yapılan bir araştırmada 400 bitki üzerinde bir değerlendirme yapılmış, Yams kökünde Diosgenin bulunduğu belirlenmiştir. Diosgenin maddesinin önemi kadınlarda olan progesteron hormonunun ön maddesi olmasıdır. Diosgenin progesterona dönüşmekte ve bu hormonun etkilerini göstermektedir. Bu bilgiyle birlikte Yams kökünün değeri daha çok artmıştır.Bu nedenle bitkinin yetiştirilmesindeki temel amaç Diosgenin elde etmektir.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada Yams kökünün kemik mineral yoğunluğunu arttırdığı belirlenmiştir. Ancak bu konuda insanlar üzerine yeterince çalışma yapılmamıştır. Başka bir bilimsel çalışmada 1 ay süreyle 22 kadına her gün düzenli olarak 390 gram Yam kökü verilmiş. Bununla idrar konsantransyonlarında olan östrojen genotoksik metaboliti ile16 alfa hyroyestrone değerleri bariz bir şekilde düşmüştür. Bu bulgunun Yams kökünün meme kanseri riskini azaltığı görüşünü düşündürmesine rağmen, uzmanlar üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtirler.

Yams kökü kullanımı

Yams kökü yetiştiriciliği ve kullanımı steroid hormonlar, corticossteroidle, östrojen ve gestagenen elde etmek için olur. Homeopatide dalak, safra, mide, bağırsaklar ve cinsel organlardaki krampları çözmek için kullanılır. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Kadınların sancılı ağrılı adet görmesine karşı, rahim ve yumurtalık iltihaplarına karşı kullanılan bir bitkidir.

Hamile kadınların düşük yapmasının bir nedeni de progesteron hormonu azlığıdır. Bu sorunda rahme yeteri kadar kan girmediği için fetusun ölümüyle sonuçlanır. Hamilelik öncesinde ve sonrasında Yams kökü ile hazırlanan tentür, çay gibi ürünler kullanılmaz. Bunun nedeni ürünlerin rahme aşırı kan gönderme etkisi nedeniyle hamile kalmayı engellemesidir. Bu etki Yams köküne doğum kontrol etkisi verir. Bu nedenle bitki korunma kökü olarak tanınır. Eğer kadınlarda adet öncesi ağrı ve krampların nedeni hormon azlığı ise Yams kökünden elde edilen ürünler kullanılabilir. 

Yams kökü çayını kurutulan ve ince kıyılan 2 kahve kaşığı yams kökünü 2 su bardağı kaynar suda 10 dakika kadar demleyerek hazırlayabilirsiniz. Demlenen çayı süzerek içebilirsiniz.

Homeopati için bitkinin tentürü kullanılır. Tentür elde etmek içinde 20 gram kıyılmış taze Yams kökünü şişeye koyarak, üzerine % 70 lik 80 ml alkol ilave edin. Bunu güneş almayan bir yerde 4-6 hafta bekletin. Ancak şişeyi 2 günde bir çalkalamanız gerekir. Daha sonra süzdüğünüz tentürü homeopati için günde 3-4 defa 15-20 damla olacak şekilde 4-6 hafta kullanabilirsiniz. Bu süreden fazla kullanımı sakıncalı olabilir. 

Yams kökü yan etkileri

Yams kökü bitkisinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak hamile kalmayı isteyen kadınlarla, hamile kalan kadınların ilk 3 aylım dönemde Yams kökü kullanmaması gerekir. Hamilelikten önce kullanılırsa hamile kalmayı önler, hamileliğin ilk aylarında kullanılırsa düşük riskine neden olabilir. Yine de Yams kökü kullanmak için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Son Güncelleme : 16.01.2021 06:16:31
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Selen Karadeniz - 16.01.2021 06:16:31
Yams Kökü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Yams Kökü Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yams Kökü"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Yarpuz Otu
Yarpuz Otu
Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüy...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021