Haşhaş Ot İlacı Haşhaş bitkisi, yüzyıllar boyunca yetiştirilmiş olup, üretimi belirli yasal sınırlamalara tabidir. Anavatanı Doğu Akdeniz olan haşhaş, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Gelincikler ailesine ait olan haşhaşın çeşitli türleri mevcuttur. Yumuşak yapraklara sahip ve çiçekli bir bitki olan haşhaş, yaklaşık 1,5 metreye kadar büyüyebilir ve ortalama ömrü bir yıldır. İçeriğinde bazı uyuşturucu maddeler bulunmaktadır ve bu nedenle zehir etkisi oldukça yüksektir. Haşhaş üretimi, özel izinler alınarak ve gözetim altında gerçekleştirilmektedir. Haşhaş Otunun Faydaları Nelerdir?
Haşhaş Otunun Kullanım Şekli Haşhaş yaprakları kurutularak merhem elde edilir ve bu merhem ağrılı bölgelere uygulanır. Özellikle kaynatılarak gargara suyu olarak da kullanılabilir. Genelde hamur işlerine lezzet katmak için iç harç olarak da kullanılabilir. Haşhaş yağı, yemeklere tat katmak için kullanılabilir ve ayrıca ağrılı bölgelere masaj yapmak için de kullanılabilir. Haşhaş Otunun Bileşimi Afyonun bileşimini oluşturan maddelerin %10-25'ini alkaloitler oluşturur. Ayrıca proteinler, sabit yağlar, zamk ve enzimler içerir. Afyon, organik ya da anorganik asitlerle ve tuzlarla birleşik halde bulunur. Alkaloitlerin İki Grubu
Tesir Şekli Ağrı kesici, sancıları giderici, uyutucu, ishali önleyici, öksürük kesici, uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı özelliklere sahiptir. Haşhaş Otunun Zararları Nelerdir?
|