Karamba Otu

Karamba Otu

Karamba Otu; büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yem olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Karamba otu geniş yapraklı bir bitkidir. Karamba otu hayvanlara taze ot olarak verilebildiği gibi silaj ve kuru ot olarak da verilebilmektedir. Karamba otunun enerji ve protein değeri çok yüksektir. Karamba otu Akdeniz ve Ege Bölgesinde ağustos ayının sonlarından, Ocak ayının sonlarına kadar ekimi yapılabilmektedir. Karamba otu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ise 15 Ağustostan, Ekim sonuna kadar dikimi yapılabilir. Karamba otunun Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ağustos ayı sonundan, kasım ayı sonlarına kadar dikimi yapılabilmektedir. Karamba otu kar yağışının ve soğuğun fazla olduğu yerlerde ilkbaharda dikimi yapılabilen bir bitkidir. Karamba otunun dikim derinliği 1,5-2 santimetre olmalıdır. Karamba otunun tohumlarının dikimi 10-17,5 santimetre aralıklarla serpme şeklinde yapılmalıdır.

Karamba Otu Gübrelenmesi;

Karamba otunun ekme işlemi yapılmadan önce tohum yatağına 15 kilogram, ilk çıkıştan itibaren on beş gün sonra on, yirmi kilogram amonyum nitrat gübresi verilmelidir. Çok soğuk olan, don görülen bölgelerde Ekim ve Kasım ayından sonra gübreleme tavsiye edilmemektedir. Karamba otunun her biçilmesinden sonra on beş, yirmi kilogram amonyum nitrat ile gübrelenmesi yapılmalıdır. Gübreleme işlemi biçimlerin yapılmasından sonra otların toparlanmasını takiben hemen yapılabilir. Gübreleme işlemi yapıldığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmelidir. Karamba otunun ekiminden önce tarlaya hayvan gübresi uygulanırsa verim daha da yüksek olacaktır. Yoğun bir şekilde hayvan gübresi uygulanıyorsa hazır gübre hiç kullanılmayabilir. Hazır gübreleme işlemi uygulanmış tarlalara on günü geçirmeden hayvanlar kesinlikle bırakılmamalı ve karamba otu hayvanlara verilmemelidir. Hazır gübre uygulandıktan sonra on gün içerisinde bitkinin özsuyuna geçen gübre hayvanlara zarar verir ve zehirlenmelerine sebep olabilir. Karamba otuna gübre atıldıktan on gün sonra hayvanlara verilmelidir.

Karamba Otu Sulanması;

Karamba otu sonbaharda yağışlı aylarda dikimi yapıldığı sürece çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağışlar yeterlidir. Ekim yapıldıktan sonra bir hafta içerisinde çimlenme gerçekleşir. Yağışın fazla olmadığı yada az olduğu aylarda ise çimlenme için toprağın nem oranını sağlayacak şekilde sulamasının yapılması gerekmektedir. Karamba otunun ekiminden sonra iki, üç hafta içerisinde az miktarda da olsa sıkça sulamak gerekmektedir. Karamba otu altı ile oyuz iki santigrat derece yetişebilen bir bitkidir. Dona karşı dayanıklıdır. Karamba otu için en uygun sıcaklık on sekiz, yirmi dört santigrat derece arasıdır. Karamba otu uygun sıcaklıkta ekilmesinden otuz beş gün sonra ilk biçme yapılabilmektedir. Hava sıcaklığının normal olduğu aylarda her yirmi günde bir düzenli olarak biçilebilir. Karamba otunun sindirimi çok kolaydır. Bundan dolayı günde yüz elli kilograma kadar karamba otu büyükbaş hayvanlar tarafından tüketilebilir. Besin değerinin yüksek olması ve kuru madde oranının yüksek olması nedeniyle besi hayvanlarında yüksek besi artışı sağlamaktadır.

Karamba Otu Hasatı;

Karamba otunun hasatı bitki boyu yüksekliği 30-40 santimetre arasında yapılmalıdır. Karamba otu toprak seviyesinden altı santimetre yukarıdayken biçilmelidir. Orak veya tırpanla biçilebilir. Dikim alanı çok büyükse çayır biçme makinaları, ot silaj makinaları ile biçimi yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun keçi gibi küçükbaş hayvanlar içinse otlatmak daha uygundur. Hayvanların otlatılması 25-30 santimetre arasında yapılmalıdır.
Son Güncelleme : 11.09.2018 06:36:00

Karamba Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Karamba Otu"
Merhaba. Karamba otu hayvanların daha iyi yetişmesine ve iyi verim sağlamasına çok etki etmektedir. Peki bunu yetiştirirken nasıl ve ne şekilde yapmalıyız?
Nazik . 23.08.2018
CEVAP YAZ
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu, Peygamber Efendimizin kızı Hazreti Fatıma tarafından dikildiği rivayet edilen bir bitkidir. Doğum yapan kadınların kolay bir şekilde doğum yapmasına ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin, bu bitkinin vesilesi ile çocuk sahibi olacağı...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu ot ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde doğa...
Damar Otu
Damar Otu
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen natürel bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gö...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam otunun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak b...
Azgın Teke Otu
Azgın Teke Otu
Azgın teke otu, aslında birçok insan tarafından duyulmuş bir ot türüdür. Kulağa yabancı gelmeyen bu ot yapraklarından tıbbi olarak da ilaç elde edilen bir ot türüdür. Bu nedenle tıbbi olarak insanlar bu ota önem verirler. Bu bitkinin farklı işlemlerd...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Reyhan Otu
Reyhan Otu
Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Reyhan otu, yemeklerde kullanılabilir. Reyhan otunun diğer adı fesleğendir. reyhan otunu...
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu, İsminin pek duyulmayışının aksine marifeti ve yaptığı ünü gizliden gizliye artan şifalı bitkilerden birisi de deve çökerten bitkisidir. Yurdumuzun farklı yörelerinde farklı isimlere anılan deve çökerten genellikle çarık dikeni, çak...
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılma...
Çoban Çökerten Otu
Çoban Çökerten Otu
Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yararlı ve şifalı otlardan arasında bulunur. Bazı kişiler tarafından pek fazla bilinmeyen bu ot, yaban k...

 

Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Adam Otu
Azgın Teke Otu
Sütleğen Otu
Reyhan Otu
Deve Çökerten Otu
Cırtatan Otu
Çoban Çökerten Otu
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Arapsaçı Otu
Bebeklere Çörek Otu
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Kenger Otu
Çörek Otu Suyu
Boyotu
Süpürge Otu
Tarhana Otu
Gelincik Otu
Ayrık Otu İlacı
Güzel Avrat Otu
Yapışkan Andız Otu
Canavar Otu
Reglas Otu
Radika Otu
Boru Otu
Popüler İçerik
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron otu zeytinyağı karışımı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarak da alabileceğiniz bir kürdür. Aslında kantaron otu zeytinyağı karışımını y...
Arapsaçı Otu
Arapsaçı Otu
Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeş...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini b...
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bi...
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek o...
Kenger Otu
Kenger Otu
Kenger Otu, Kenger dağlık ve kıraç bölgeler de doğal olarak kendi başına yetişir. Sütlü bir bitkidir. Nisan ve mayıs ayların da büyümeye başlar. İlk b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018