Karamba Otu

Karamba Otu

Karamba Otu; büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yem olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Karamba otu geniş yapraklı bir bitkidir. Karamba otu hayvanlara taze ot olarak verilebildiği gibi silaj ve kuru ot olarak da verilebilmektedir. Karamba otunun enerji ve protein değeri çok yüksektir. Karamba otu Akdeniz ve Ege Bölgesinde ağustos ayının sonlarından, Ocak ayının sonlarına kadar ekimi yapılabilmektedir. Karamba otu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ise 15 Ağustostan, Ekim sonuna kadar dikimi yapılabilir. Karamba otunun Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ağustos ayı sonundan, kasım ayı sonlarına kadar dikimi yapılabilmektedir. Karamba otu kar yağışının ve soğuğun fazla olduğu yerlerde ilkbaharda dikimi yapılabilen bir bitkidir. Karamba otunun dikim derinliği 1,5-2 santimetre olmalıdır. Karamba otunun tohumlarının dikimi 10-17,5 santimetre aralıklarla serpme şeklinde yapılmalıdır.

Karamba Otu Gübrelenmesi;

Karamba otunun ekme işlemi yapılmadan önce tohum yatağına 15 kilogram, ilk çıkıştan itibaren on beş gün sonra on, yirmi kilogram amonyum nitrat gübresi verilmelidir. Çok soğuk olan, don görülen bölgelerde Ekim ve Kasım ayından sonra gübreleme tavsiye edilmemektedir. Karamba otunun her biçilmesinden sonra on beş, yirmi kilogram amonyum nitrat ile gübrelenmesi yapılmalıdır. Gübreleme işlemi biçimlerin yapılmasından sonra otların toparlanmasını takiben hemen yapılabilir. Gübreleme işlemi yapıldığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmelidir. Karamba otunun ekiminden önce tarlaya hayvan gübresi uygulanırsa verim daha da yüksek olacaktır. Yoğun bir şekilde hayvan gübresi uygulanıyorsa hazır gübre hiç kullanılmayabilir. Hazır gübreleme işlemi uygulanmış tarlalara on günü geçirmeden hayvanlar kesinlikle bırakılmamalı ve karamba otu hayvanlara verilmemelidir. Hazır gübre uygulandıktan sonra on gün içerisinde bitkinin özsuyuna geçen gübre hayvanlara zarar verir ve zehirlenmelerine sebep olabilir. Karamba otuna gübre atıldıktan on gün sonra hayvanlara verilmelidir.

Karamba Otu Sulanması;

Karamba otu sonbaharda yağışlı aylarda dikimi yapıldığı sürece çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağışlar yeterlidir. Ekim yapıldıktan sonra bir hafta içerisinde çimlenme gerçekleşir. Yağışın fazla olmadığı yada az olduğu aylarda ise çimlenme için toprağın nem oranını sağlayacak şekilde sulamasının yapılması gerekmektedir. Karamba otunun ekiminden sonra iki, üç hafta içerisinde az miktarda da olsa sıkça sulamak gerekmektedir. Karamba otu altı ile oyuz iki santigrat derece yetişebilen bir bitkidir. Dona karşı dayanıklıdır. Karamba otu için en uygun sıcaklık on sekiz, yirmi dört santigrat derece arasıdır. Karamba otu uygun sıcaklıkta ekilmesinden otuz beş gün sonra ilk biçme yapılabilmektedir. Hava sıcaklığının normal olduğu aylarda her yirmi günde bir düzenli olarak biçilebilir. Karamba otunun sindirimi çok kolaydır. Bundan dolayı günde yüz elli kilograma kadar karamba otu büyükbaş hayvanlar tarafından tüketilebilir. Besin değerinin yüksek olması ve kuru madde oranının yüksek olması nedeniyle besi hayvanlarında yüksek besi artışı sağlamaktadır.

Karamba Otu Hasatı;

Karamba otunun hasatı bitki boyu yüksekliği 30-40 santimetre arasında yapılmalıdır. Karamba otu toprak seviyesinden altı santimetre yukarıdayken biçilmelidir. Orak veya tırpanla biçilebilir. Dikim alanı çok büyükse çayır biçme makinaları, ot silaj makinaları ile biçimi yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun keçi gibi küçükbaş hayvanlar içinse otlatmak daha uygundur. Hayvanların otlatılması 25-30 santimetre arasında yapılmalıdır.
Son Güncelleme : 03.02.2021 04:07:18
Karamba Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karamba Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Karamba Otu"
Merhaba. Karamba otu hayvanların daha iyi yetişmesine ve iyi verim sağlamasına çok etki etmektedir. Peki bunu yetiştirirken nasıl ve ne şekilde yapmalıyız?
Nazik . 23.08.2018
CEVAP YAZ
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2021