Yonca Otu

Yonca Otu


Yonca Otu, Türkiye'de yonca ya da kısaca yonca olarak tanınan bu bitki, dünyada en çok yetiştirilen yem bitkilerindendir. Yonca, neredeyse tarımı yapılan tüm yem bitkilerinden daha fazla yüksek bir yem değerine sahiptir. Birim alana protein verimi de yüksek olan yoncanın kuru ya da yeşil otu her türlüsü hayvanlar için lezzetli ve besleyicidir. Vitaminlerce çok zengindir ve çerisinde en az 10 vitamin bulunduğu bilinmektedir. Özellikle karotin, piliç derilerini, yumurta sarısının rengini iyileştiren Ksantofil ve K vitamini maddeleri bakımından zengindir. ABD'de süt hayvanlarının beslenmesinde yonca otu ve mısır karışımı yaygın olarak kullanılır. Ot yeşil veya kuru olarak hayvanlarda kullanıldığı gibi, silo yemine, pelet yeme de işlenebilir.

Yonca, örtücü bitki, toprak ıslah edici bitki veya yeşil gübre olarak ekilebilir. Köklerinin çok derinlere kadar inmesinden dolayı derinlerdeki su ve bitki besin maddelerinden kolay bir şekilde yararlanır. Yonca, kendisinden sonra ekilen bitkiler için organik madde, azotça zengin, su tutma kapasitesi iyi bir toprak bırakır. Yonca köklerindeki yumrular ile toprağa fazla miktarda azot biriktirme özelliğine sahiptir. Yonca, toprak bakımından fazla seçici değildir. Fakat derin, sulanabilir, verimli, iyi drenajlı ve nötr topraklarda daha iyi gelişir. Çok ağır, çakıllı topraklarda gelişmesi daha olur ve çok asitli topraklarda iyi gelişemez. Bu bitkiye, fazla Alüminyum ve demir zararlı etkiler yapar. Asitli topraklarda kireçleme işlemi yapılması gerekir. Hafif kireçli toprağa daha toleranslıdır. Buna karşın fazla alkali topraklarda iyi gelişemez.

Yonca tohumları küçük olan bir bitkidir. Tohumlarının küçük olmasından dolayı, yonca ekilecek tarla iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Yoncanın ekim yatağı sert ve yabancı otlardan arındırılmış olmalı, toprak nemli olmalıdır. Bu nedenle derin sürülen toprağa birkaç kez tırmık çekilmelidir. Ağır topraklarda yüzeyin çok fazla ufalanmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde ekimden sonra gelecek yağmurlar, toprağın kaymak bağlamasına ve tohumun çıkışının zayıflamasına neden olabilir.

Ekim Zamanı,

Yonca ekim zamanı bölgenin yağış, sıcaklık durumuna göre değişir. Genel olarak ilkbahar ve yaz sonunda olmak üzere iki dönemde ekilebilir. Sonbahar ekimlerinde yabancı ot sorunu çok az olur. İlkbaharda fideler hızla büyümeye başlar. Ekimden daha fazla ot ya da tohum ürünü alınır. Fakat yonca fideleri, soğuğa karşı dayanıklı değildir. Özellikle gelişmenin ilk zamanlarında hafif soğuklar dahi büyük zararlar yapabilir. Bu nedenle Orta ve Doğu Anadolu bölgeleri gibi kışların sert geçtiği yerlerde, sonbahar ekimi yapılamayan bölgelerde yonca ilkbaharda ekilmelidir. Ekimde kullanılacak olan tohumun fiziksel, biyolojik değeri yüksek, sertifikalı tohum olmasına dikkat edilmelidir. Yonca tohumu normal şartlarda canlılığını uzun süre korur.

Yonca farklı yöntemler ile ekilebilir. En basiti, tohumların el ya da makine ile serpilerek ekilmesidir. Düzenli yağış alan bölgelerde toprak yüzeyi nemli kaldığından serpme yöntemi ile yapılan ekim başarılı sonuçlar verebilir. Ancak genellikle serpme ekim yönteminde tohum israf olabilir, böyle olunca tohum da düzenli çıkmayabilir. En iyi ve verimli ekim, sıraya ekim yöntemidir. Özel ekim makineleri Türkiye'de fazla bulunmadığı için, yonca ekiminde bunun yerine tahıl ekim makineleri kullanılır.
Son Güncelleme : 14.03.2021 12:16:41
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Gülistan Ateş - 14.03.2021 12:16:41
Yonca Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Yonca Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yonca Otu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021