Yonca Otu

Yonca Otu


Yonca Otu, Türkiye'de yonca ya da kısaca yonca olarak tanınan bu bitki, dünyada en çok yetiştirilen yem bitkilerindendir. Yonca, neredeyse tarımı yapılan tüm yem bitkilerinden daha fazla yüksek bir yem değerine sahiptir. Birim alana protein verimi de yüksek olan yoncanın kuru ya da yeşil otu her türlüsü hayvanlar için lezzetli ve besleyicidir. Vitaminlerce çok zengindir ve çerisinde en az 10 vitamin bulunduğu bilinmektedir. Özellikle karotin, piliç derilerini, yumurta sarısının rengini iyileştiren Ksantofil ve K vitamini maddeleri bakımından zengindir. ABD'de süt hayvanlarının beslenmesinde yonca otu ve mısır karışımı yaygın olarak kullanılır. Ot yeşil veya kuru olarak hayvanlarda kullanıldığı gibi, silo yemine, pelet yeme de işlenebilir.

Yonca, örtücü bitki, toprak ıslah edici bitki veya yeşil gübre olarak ekilebilir. Köklerinin çok derinlere kadar inmesinden dolayı derinlerdeki su ve bitki besin maddelerinden kolay bir şekilde yararlanır. Yonca, kendisinden sonra ekilen bitkiler için organik madde, azotça zengin, su tutma kapasitesi iyi bir toprak bırakır. Yonca köklerindeki yumrular ile toprağa fazla miktarda azot biriktirme özelliğine sahiptir. Yonca, toprak bakımından fazla seçici değildir. Fakat derin, sulanabilir, verimli, iyi drenajlı ve nötr topraklarda daha iyi gelişir. Çok ağır, çakıllı topraklarda gelişmesi daha olur ve çok asitli topraklarda iyi gelişemez. Bu bitkiye, fazla Alüminyum ve demir zararlı etkiler yapar. Asitli topraklarda kireçleme işlemi yapılması gerekir. Hafif kireçli toprağa daha toleranslıdır. Buna karşın fazla alkali topraklarda iyi gelişemez.

Yonca tohumları küçük olan bir bitkidir. Tohumlarının küçük olmasından dolayı, yonca ekilecek tarla iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Yoncanın ekim yatağı sert ve yabancı otlardan arındırılmış olmalı, toprak nemli olmalıdır. Bu nedenle derin sürülen toprağa birkaç kez tırmık çekilmelidir. Ağır topraklarda yüzeyin çok fazla ufalanmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde ekimden sonra gelecek yağmurlar, toprağın kaymak bağlamasına ve tohumun çıkışının zayıflamasına neden olabilir.

Ekim Zamanı,

Yonca ekim zamanı bölgenin yağış, sıcaklık durumuna göre değişir. Genel olarak ilkbahar ve yaz sonunda olmak üzere iki dönemde ekilebilir. Sonbahar ekimlerinde yabancı ot sorunu çok az olur. İlkbaharda fideler hızla büyümeye başlar. Ekimden daha fazla ot ya da tohum ürünü alınır. Fakat yonca fideleri, soğuğa karşı dayanıklı değildir. Özellikle gelişmenin ilk zamanlarında hafif soğuklar dahi büyük zararlar yapabilir. Bu nedenle Orta ve Doğu Anadolu bölgeleri gibi kışların sert geçtiği yerlerde, sonbahar ekimi yapılamayan bölgelerde yonca ilkbaharda ekilmelidir. Ekimde kullanılacak olan tohumun fiziksel, biyolojik değeri yüksek, sertifikalı tohum olmasına dikkat edilmelidir. Yonca tohumu normal şartlarda canlılığını uzun süre korur.

Yonca farklı yöntemler ile ekilebilir. En basiti, tohumların el ya da makine ile serpilerek ekilmesidir. Düzenli yağış alan bölgelerde toprak yüzeyi nemli kaldığından serpme yöntemi ile yapılan ekim başarılı sonuçlar verebilir. Ancak genellikle serpme ekim yönteminde tohum israf olabilir, böyle olunca tohum da düzenli çıkmayabilir. En iyi ve verimli ekim, sıraya ekim yöntemidir. Özel ekim makineleri Türkiye'de fazla bulunmadığı için, yonca ekiminde bunun yerine tahıl ekim makineleri kullanılır.
Son Güncelleme : 20.10.2018 14:45:23

Yonca Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yonca Otu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu, Peygamber Efendimizin kızı Hazreti Fatıma tarafından dikildiği rivayet edilen bir bitkidir. Doğum yapan kadınların kolay bir şekilde doğum yapmasına ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin, bu bitkinin vesilesi ile çocuk sahibi olacağı...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu ot ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde doğa...
Damar Otu
Damar Otu
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen natürel bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gö...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam otunun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak b...
Azgın Teke Otu
Azgın Teke Otu
Azgın teke otu, aslında birçok insan tarafından duyulmuş bir ot türüdür. Kulağa yabancı gelmeyen bu ot yapraklarından tıbbi olarak da ilaç elde edilen bir ot türüdür. Bu nedenle tıbbi olarak insanlar bu ota önem verirler. Bu bitkinin farklı işlemlerd...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Reyhan Otu
Reyhan Otu
Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Reyhan otu, yemeklerde kullanılabilir. Reyhan otunun diğer adı fesleğendir. reyhan otunu...
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu, İsminin pek duyulmayışının aksine marifeti ve yaptığı ünü gizliden gizliye artan şifalı bitkilerden birisi de deve çökerten bitkisidir. Yurdumuzun farklı yörelerinde farklı isimlere anılan deve çökerten genellikle çarık dikeni, çak...
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılma...
Çoban Çökerten Otu
Çoban Çökerten Otu
Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yararlı ve şifalı otlardan arasında bulunur. Bazı kişiler tarafından pek fazla bilinmeyen bu ot, yaban k...

 

Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Adam Otu
Azgın Teke Otu
Sütleğen Otu
Reyhan Otu
Deve Çökerten Otu
Cırtatan Otu
Çoban Çökerten Otu
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Arapsaçı Otu
Bebeklere Çörek Otu
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Kenger Otu
Çörek Otu Suyu
Boyotu
Süpürge Otu
Tarhana Otu
Gelincik Otu
Ayrık Otu İlacı
Güzel Avrat Otu
Yapışkan Andız Otu
Canavar Otu
Reglas Otu
Radika Otu
Boru Otu
Popüler İçerik
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron otu zeytinyağı karışımı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarak da alabileceğiniz bir kürdür. Aslında kantaron otu zeytinyağı karışımını y...
Arapsaçı Otu
Arapsaçı Otu
Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeş...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini b...
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bi...
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek o...
Kenger Otu
Kenger Otu
Kenger Otu, Kenger dağlık ve kıraç bölgeler de doğal olarak kendi başına yetişir. Sütlü bir bitkidir. Nisan ve mayıs ayların da büyümeye başlar. İlk b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018