Şeker Otu Yetiştiriciliği

Şeker Otu Yetiştiriciliği

Şeker Otu Yetiştiriciliği: şeker otu (Stevia) Brezilya ve Paraguay’da yüzyıllardan beri tedavi edici ve tatlandırıcı olarak milyonlarca kişi tarafında gıda katkısı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Şeker otu insülin duyarlılığını hatta salınımını artırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların sonucu bu bitkinin diyabet tedavisinde kullanımını desteklemektedir.

Şeker otunu şeker hastalığı, diyet, kabızlık, yüksek tansiyon, asabiyet ve depresyona karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Mide, bağırsak Florasını, Asit Alkali dengesini korumaktadır. Şeker otunun uzun süreli ve fazla kullanılması özellikle erkeklerde sperm üretiminin azalmasına yol açmaktadır bu durum kısırlığa neden olmaktadır.

Şeker Otundan Tohum Elde Etmek: haziran sonu ve Temmuz başlarında genellikle bitkinin hasat edilme zamanıdır. Şeker otu özü amaçlı hasatı yapıldıktan sonra bitki çiçeklenmeye başlar ve tohum devresine girer. Çiçeklenme-tohum devresinde şeker otunun üzerinde beyaz renklerde çiçekler açmaya başlar. Bu açan çiçeklerin orta bölgesinde oluşan tohumlar itina ile bir paket içine toplanır ve fideler oluşturmak için ekimi yapılır.

Şeker Otu Yetiştiriciliği, Fide Üretimi: Şeker otu bitkisinin üretimi genellikle tohumlarla yapılmaktadır. Ancak tohum ile yapılacak üretim çok zor ve sabır isteyen bir süreçtir. Tohumların minicik olması olumsuz şartlara karşı hassas ve dayanaksızdır. Tohumların minicik olması nedeniyle şeker otu tohumu ekimini fide üretme merkezlerinde otomatik tohumlama makineleri ile fide üretimi yapılamamaktadır. Bu tohumların üretimi direk insan emeği ile yapılmaktadır. Tohumda fide üretilmesi için mutlaka sera ortamı gerekmektedir. Sera ortamında istenilen sıcaklıkta ve nem koşullarının sağlanmış olması gerekir. Tohumların ekildiği çimlenme ortamında ısı 24-25 derece, nem oranı ise %90-95 seviyede olmalıdır. Tohumlar ekildikten 4-5 gün sonra veya 1 hafta sonra sürgün vermeye başlar. Tohumların sürgün verdiği anlaşıldığında nem oranının düşürülmesi gerekir nem oranı %50-60 olmalıdır. Tohumlar çimlenip fideye dönüştüğünde ne çok sulanmalı nede susuz bırakılmalıdır. Fidelerin sulama işlemi püskürtme şeklinde yapılmalıdır.

Gübreleme İşlemi: Tohumlar çimlenip fideye dönüşmesinin ardında azotlu gübre, temiz suya karıştırılarak verilmelidir. Fidelerin 1-2 santim boya ulaştığında sera ortamında sıcaklık gündüz 25-30 derece, gece ise 14-15 derece olmalıdır. Fidelerin büyüyüp bahçelere dikilmesi için en az 2-3 ay geçmesi gerekir. 60 günde fidelerin boyu 6-7 cm olabilir.

Şeker Otu Fidelerinin Dikimi: Fidelerin dikileceği alanın toprağına perlit+torf karışımı ilave edilir ve tırmıklanarak toprak ile karıştırılır. Fidelerin dikim aralığı yan sıra olarak 50-60 cm yapılmalı, sıra aralığı ise 20-30 cm olmalı ve dikim çukur derinliği 4-5 cm olmalıdır. Fidelerin dikimi sonrasında mutlaka can suyu verilmelidir. Fideler tarlaya dikildikten sonra hümik asit ve gübre verilebilir. Fidelerin sulama işlemi en iyi damlama boruları ile yapılması gerekir.

Hasat Zamanı: Hasat ekim yapılan bölgenin iklim şartına göre değişebilir. Genellikle bitkinin yapraklarının hasat zamanı temmuz ayında başlamaktadır. Bitkinin gövde kısmı topraktan 10 cm yüksekliğinde keskin bir makas yardımı ile dalları ile birlikte kesilerek alınır kesim bitiminde elle yaprakları bitkinin ana gövdesinde ayrılır ve bir çuval içinde biriktirilir.

Son Güncelleme : 05.03.2021 02:47:00
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. yıldız arslan - 05.03.2021 02:47:00
Şeker Otu Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Şeker Otu Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Şeker Otu Yetiştiriciliği"
akdeniz bölgesi ekim sahası varmı
Savaş Urtkin . 03.10.2018 20:52:16
CEVAP YAZ
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021