Şeker Otu Yetiştiriciliği

Şeker Otu Yetiştiriciliği

Şeker Otu Yetiştiriciliği: şeker otu (Stevia) Brezilya ve Paraguay’da yüzyıllardan beri tedavi edici ve tatlandırıcı olarak milyonlarca kişi tarafında gıda katkısı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Şeker otu insülin duyarlılığını hatta salınımını artırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların sonucu bu bitkinin diyabet tedavisinde kullanımını desteklemektedir.

Şeker otunu şeker hastalığı, diyet, kabızlık, yüksek tansiyon, asabiyet ve depresyona karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Mide, bağırsak Florasını, Asit Alkali dengesini korumaktadır. Şeker otunun uzun süreli ve fazla kullanılması özellikle erkeklerde sperm üretiminin azalmasına yol açmaktadır bu durum kısırlığa neden olmaktadır.

Şeker Otundan Tohum Elde Etmek: haziran sonu ve Temmuz başlarında genellikle bitkinin hasat edilme zamanıdır. Şeker otu özü amaçlı hasatı yapıldıktan sonra bitki çiçeklenmeye başlar ve tohum devresine girer. Çiçeklenme-tohum devresinde şeker otunun üzerinde beyaz renklerde çiçekler açmaya başlar. Bu açan çiçeklerin orta bölgesinde oluşan tohumlar itina ile bir paket içine toplanır ve fideler oluşturmak için ekimi yapılır.

Şeker Otu Yetiştiriciliği, Fide Üretimi: Şeker otu bitkisinin üretimi genellikle tohumlarla yapılmaktadır. Ancak tohum ile yapılacak üretim çok zor ve sabır isteyen bir süreçtir. Tohumların minicik olması olumsuz şartlara karşı hassas ve dayanaksızdır. Tohumların minicik olması nedeniyle şeker otu tohumu ekimini fide üretme merkezlerinde otomatik tohumlama makineleri ile fide üretimi yapılamamaktadır. Bu tohumların üretimi direk insan emeği ile yapılmaktadır. Tohumda fide üretilmesi için mutlaka sera ortamı gerekmektedir. Sera ortamında istenilen sıcaklıkta ve nem koşullarının sağlanmış olması gerekir. Tohumların ekildiği çimlenme ortamında ısı 24-25 derece, nem oranı ise %90-95 seviyede olmalıdır. Tohumlar ekildikten 4-5 gün sonra veya 1 hafta sonra sürgün vermeye başlar. Tohumların sürgün verdiği anlaşıldığında nem oranının düşürülmesi gerekir nem oranı %50-60 olmalıdır. Tohumlar çimlenip fideye dönüştüğünde ne çok sulanmalı nede susuz bırakılmalıdır. Fidelerin sulama işlemi püskürtme şeklinde yapılmalıdır.

Gübreleme İşlemi: Tohumlar çimlenip fideye dönüşmesinin ardında azotlu gübre, temiz suya karıştırılarak verilmelidir. Fidelerin 1-2 santim boya ulaştığında sera ortamında sıcaklık gündüz 25-30 derece, gece ise 14-15 derece olmalıdır. Fidelerin büyüyüp bahçelere dikilmesi için en az 2-3 ay geçmesi gerekir. 60 günde fidelerin boyu 6-7 cm olabilir.

Şeker Otu Fidelerinin Dikimi: Fidelerin dikileceği alanın toprağına perlit+torf karışımı ilave edilir ve tırmıklanarak toprak ile karıştırılır. Fidelerin dikim aralığı yan sıra olarak 50-60 cm yapılmalı, sıra aralığı ise 20-30 cm olmalı ve dikim çukur derinliği 4-5 cm olmalıdır. Fidelerin dikimi sonrasında mutlaka can suyu verilmelidir. Fideler tarlaya dikildikten sonra hümik asit ve gübre verilebilir. Fidelerin sulama işlemi en iyi damlama boruları ile yapılması gerekir.

Hasat Zamanı: Hasat ekim yapılan bölgenin iklim şartına göre değişebilir. Genellikle bitkinin yapraklarının hasat zamanı temmuz ayında başlamaktadır. Bitkinin gövde kısmı topraktan 10 cm yüksekliğinde keskin bir makas yardımı ile dalları ile birlikte kesilerek alınır kesim bitiminde elle yaprakları bitkinin ana gövdesinde ayrılır ve bir çuval içinde biriktirilir.

Son Güncelleme : 11.10.2018 05:15:42

Şeker Otu Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Şeker Otu Yetiştiriciliği"
akdeniz bölgesi ekim sahası varmı
Savaş Urtkin . 03.10.2018 20:52:16
CEVAP YAZ
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu, Peygamber Efendimizin kızı Hazreti Fatıma tarafından dikildiği rivayet edilen bir bitkidir. Doğum yapan kadınların kolay bir şekilde doğum yapmasına ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin, bu bitkinin vesilesi ile çocuk sahibi olacağı...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu ot ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde doğa...
Damar Otu
Damar Otu
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen natürel bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gö...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam otunun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak b...
Azgın Teke Otu
Azgın Teke Otu
Azgın teke otu, aslında birçok insan tarafından duyulmuş bir ot türüdür. Kulağa yabancı gelmeyen bu ot yapraklarından tıbbi olarak da ilaç elde edilen bir ot türüdür. Bu nedenle tıbbi olarak insanlar bu ota önem verirler. Bu bitkinin farklı işlemlerd...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Reyhan Otu
Reyhan Otu
Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Reyhan otu, yemeklerde kullanılabilir. Reyhan otunun diğer adı fesleğendir. reyhan otunu...
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu, İsminin pek duyulmayışının aksine marifeti ve yaptığı ünü gizliden gizliye artan şifalı bitkilerden birisi de deve çökerten bitkisidir. Yurdumuzun farklı yörelerinde farklı isimlere anılan deve çökerten genellikle çarık dikeni, çak...
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılma...
Çoban Çökerten Otu
Çoban Çökerten Otu
Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yararlı ve şifalı otlardan arasında bulunur. Bazı kişiler tarafından pek fazla bilinmeyen bu ot, yaban k...

 

Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Adam Otu
Azgın Teke Otu
Sütleğen Otu
Reyhan Otu
Deve Çökerten Otu
Cırtatan Otu
Çoban Çökerten Otu
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Arapsaçı Otu
Bebeklere Çörek Otu
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Kenger Otu
Çörek Otu Suyu
Boyotu
Süpürge Otu
Tarhana Otu
Gelincik Otu
Ayrık Otu İlacı
Güzel Avrat Otu
Yapışkan Andız Otu
Canavar Otu
Reglas Otu
Radika Otu
Boru Otu
Popüler İçerik
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron otu zeytinyağı karışımı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarak da alabileceğiniz bir kürdür. Aslında kantaron otu zeytinyağı karışımını y...
Arapsaçı Otu
Arapsaçı Otu
Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeş...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini b...
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bi...
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek o...
Kenger Otu
Kenger Otu
Kenger Otu, Kenger dağlık ve kıraç bölgeler de doğal olarak kendi başına yetişir. Sütlü bir bitkidir. Nisan ve mayıs ayların da büyümeye başlar. İlk b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018