Semiz Otu

Semiz Otu

Semizotu, yemek ve salata olarak sık tüketilen semizotu, ülkemizde çok tercih edilen sebzelerden biridir. Dünyanın her bölgesinde semizotu tüketilmekte ve kişiler faydasından yaralanmaktadır. Semizotunun sağlık açısından çok faydalı olduğunu bilen kişinin sayısı oldukça azdır. Ancak faydası bilinmese de çok tercih edildiği aşikardır. Sulu olan yerlerde daha çok yetişen bu bitki dağlık alanlarda da görülmektedir. Genelde yaz aylarında daha sık görüldüğü gibi ilk bahar ve son bahar mevsiminde de yetişmektedir. Yeşil renkli yaprakları olan semizotunun çok uzun olmayan sapları vardır. Sap kısımları da gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Sap kısımlarından özellikle cacık yapıldığı gibi yemeği de yapılmaktadır. Ayrıca semizotunun yaprak ve sap kısımları ayrı şekilde tüketilir ise faydasını daha çok ortaya çıkartacaktır. Ancak genel olarak ülkemizde semizotunun yaprak kısımları tüketilmektedir. Dünyanın her yerinde kullanılan semizotu, birçok kişinin damak zevkine hitap etmektedir.

A vitamini bakımından çok zengin olan bu sebze omega-3 asitleri de içermektedir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor bakımından da zengindir. Semizotu demir eksikliği hastalığına çok iyi gelen bir sebzedir. Bu özelliği sayesinde demir eksikliği olan kişilerin semiz otunu bol tüketmeleri önerilir. Antioksidan açısından da zengin olduğu için hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar. Kalori oranı çok düşüktür ve diyet yapan kişilerin gönül rahatlığı ile kullanması tavsiye edilir. Beyin de bulunan nöronların güçlenmesinde ve kuvvetlenmesinde çok faydalıdır.

Semizotu Faydaları

  • Düşük kalori nedeniyle herkes gönül rahatlığı ile tüketebilir.
  • İçerisinde bulunan omega 3 sayesinde kişilerde kalp sağlığına iyi gelir.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır ve iyi bir ödem atıcıdır.
  • İçerisinde yüksek oranda lif vardır ve bu özelliği sayesinde bağırsakların yumuşamasını sağlar.
  • Madensel tuz ve vitaminler açısından çok zengindir.
  • Kabızlığa iyi gelir ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlar.
  • Vücudun direncini artırır ve olası hastalıklara karşı korur.
  • Soğuk algınlığı olan kişilerin semizotu tüketmeleri tavsiye edilir.
  • Dalak hastalığı olan kişiler için oldukça etkilidir.
  • İdrar yanması sorununa iyi gelir ve idrar enfeksiyon hastalığının hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Böbrek veya mesane de olası kum varsa kumun dökülmesinde fayda sağlar.

Semiz Otu Zararları

Semizotu zararları olan bir sebze değildir. Sağlık açısından herhangi bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Özellikle sık sık kullanıldığı zaman sağlık için faydasını artıran bir sebzedir. Her gün tüketilebilir. Aynı zamanda devamlı tüketilmesi kişilere daha çok etki edecektir. Sağlık açısından inanılmaz faydaları olan bu sebzeyi salata veya yemek şeklinde hazırlamanız mümkündür.

Semiz Otu Kullanımı

Semizotunun kullanım alanı salata, cacık ve yemek şeklindedir. Damak zevkinize göre ister salatasını isterseniz yemeğini yapabilirsiniz. Hazırlanma süresi de çok kısa olduğu gibi lezzeti damakta kalacak niteliktedir. Pratik bir şekilde semizotu hazırlamak istiyorsanız eğer semizotlarını bol su ile yıkadıktan sonra sapları ile birlikte doğrayın ve bir kasenin içerisine alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ilavesi yapıp tüketebilirsiniz.

Son Güncelleme : 31.03.2021 04:25:52
Semiz Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Semiz Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Semiz Otu"
Guatr hastalığım sebebiyle çevremdeki herkes semiz otunu bol bol tüketmem gerektiğini söylediler. Birçok faydasının olduğunu duymuştum. Ancak benim gibi guatr hastaları için de etkili olur mu bilemedim. Gerçekten de bilimsel olarak madensel tuz içerdiğini belirtmişsiniz. Böyle bir durumda kullanmam etkili olur mu? Bilgilendirirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Cahit . 07.09.2018 14:38:48
CEVAP YAZ
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2021