Madımak Otu

Madımak Otu

Madımak otu, Anadolu da çok bilinen, kendiliğinden yetişebilen otsu bir bitkidir. Nisan, mayıs aylarında toplanır ve yoğun talep görür.Anadolu da, özellikle iç Anadolu da besin maddesi olarak kullanılır. Madımak otunun, içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde boğucu bir etkisi vardır. Bu yüzden tarlalarda istenmeyen otlardan kurtulmak için, özellikle de ekilir. Madımak otunun kültürel yansıması da vardır. Bu yansımaları, bazı Türk halk müziği örneklerinde görebiliriz. İç Anadolu da bulunan bazı şehirlerde festivalinin dahi düzenlendiği bilinir.

Bunların dışında, vücut sağlığına da sayısız faydaları vardır.İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Madımak otu, kan şekerini düşürdüğü için, şeker hastalığında yardımcı bir ottur. Olağandan fazla olan adet kanamalarını ve doğum sonrası olan kanamaları azaltır.
Madımak otundan çayda yapılabilir. Bu çayın ishal, karın ağrısı ve iltihaplara karşı etkili olduğu bilinir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Antiseptik özelliğinden dolayı dizanteride de etkilidir. Madımak otu, boyu kısa ve toprak üstünde yatay bir şekilde yetiştiği için, üzerinde çok fazla kir vardır. Bunları su tek başına temizlemeyebilir. Bu yüzden, sirkeli su ile yıkamak daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Madımak otu çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi, sıcak yemeği de yapılabilir. Madımak otuna Sivas da yoğun talep vardır. Dolayısıyla yemek çeşidi de çok fazladır. Bunlardan biri olan madımak yemeğini sizinle paylaşmak isterim.

Madımak yemeği malzemeleri:
  • Yarım kilo madımak
  • 1 tane kuru soğan
  • 200 gram kuşbaşı doğranmış et
  • 1 çay bardağı kalın bulgur
  • Karabiber, kırmızı biber, tuz
  • 1 yemek kaşığı salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Madımak yemeği yapılışı:

Madımakları iyice temizleyip yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın.Yağı ve kuşbaşı eti bir tencereye alın ve kavurun. 5 dakika kadar kavurduktan sonra, doğradığınız kuru soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin. 5 dakika kadar da soğanlarla kavurun ve salçayı ekleyin. Salçanın dağılması için biraz karıştırın ve karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin. Daha sonra, ince ince doğradığınız madımakları üzerine koyun. Üzerini aşacak kadar suyu da ekleyin ve kaynamaya bırakın. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra bulguru ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip su ekleyebilirsiniz. Bulgurda olduğu için biraz fazla su çeker. Pişince sıcak servis yapabilirsiniz. Kesinlikle denemenizi tavsiye ettiğim, harika bir yemektir.



Son Güncelleme : 27.03.2021 01:09:19
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. duygu yaray - 27.03.2021 01:09:19
Madımak Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Madımak Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Madımak Otu"
Madımak otu tam olarak nerelerde kullanılıyor. Bizim buralarda pek kullanılmıyor ama demek ki bazı bölgelerde madımak otu pek kullanılmıyor. Bu otu nereden temin edebilrim ben de tüketmek ve tadına bakmak istiyorumç
Ali Erdem . 01.11.2018 13:03:48
CEVAP YAZ
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021