Karamuk

Karamuk

Karamuk bitkisi, ülkemizde de yaygın bir şekilde yetişen ve insan sağlığı üzerinde ciddi faydaları olan bir bitkidir. Görüntüsüne bakıldığında pek de yenilecek gibi durmayan bu bitki, Latincede "Agrostemma" olarak adlandırılmış ve dünyaca ünlü bir bitkidir. Bitkinin familyası ise Karanfilgillerdir. Karamuk bitkisi, insanlar tarafından yetiştirilen bir bitki değildir. Bu bitki, kendiliğinden bir çalı olarak yetişmektedir. Bu nedenle ancak dağlık bölgelerde bulabilirsiniz. Karamuk bitkisinin suya çok ihtiyacı yoktur. Öyle ki sadece yıllık olarak yağan birkaç yağmur bile bu bitki için yeterli olacaktır. Bu bitkinin başta meyvesi olmak üzere kökleri tazeyken, yaprağı ise yeni açtığında tüketilebilmektedir. Kimi insanlar çay yaparak tüketse bile genellikle bitkinin meyvesi direk olgunlaştıktan sonra da yenilebilmektedir.

Karamuk bitkisi, şifa amacı ile kullanılacaksa kök ve kabuk kısımları daha çok kullanılmaktadır. Ülkemizde de yaygın olarak yetişmesi nedeni ile gerek bazı tepelerde, gerekse aktarların birçoğunda karamuk bilmanız mümkündür. Kuruduktan sonra sertleşeceği için isterseniz tazeyken de tüketebilirsiniz.

Karamuk Bitkisinin Fiziksel Özellikleri:

Karamuk bitkisi yaklaşık olarak yerden 100 cm kadar yükseğe kadar uzayan bir bitkidir. Meyvelerinin rengi ilk oluştuğunda beyazdır. Orta olgunluğa ulaştığında morararak mavi rengini alır. Tam olduğunda ise siyah olmuş olur. Tüketilirken koyu kırmızı suyunun olduğunu görebilirsiniz. Ağacın üzeri küçük tüylerle kaplıdır. Oluşurken çiçeklerine bakılırsa morumsu ve pembe olmak üzere renkler görülebilir.

Karamuk Bitkisinin Faydaları

  • Karamuk bitkisinin iştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır. Öyle ki bu bitki kilo almak isteyenlerin yardımına koşan en önemli maddelerdendir.
  • Safra arttırıcı özelliği sayesinde insanlarda sindirim sistemine faydalar sağlamaktadır. Özellikle vücuttaki toksinlerin toplanarak atılmasını sağlamaktadır.
  • Sindirim sisteminde kabız olan insanlarda da olumlu etkiler göstererek kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan insanlar da karamuk tüketebilirler. Bu bitki yüksek tansiyonun yavaş yavaş dinmesini sağlayacaktır.
  • Önemli bir etkisi ise bacaklarda ve vücudun diğer noktalarında oluşan varis rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkiler göstermesidir. Sürekli tüketilmesi durumunda birkaç hafta içerisinde yavaş yavaş faydalarını gösterecektir.
  • Karaciğeri güçlendirdiği birçok kişi tarafından söylenmektedir. Bu şekilde vücut için en önemli organlardan biri olan karaciğerin çalışması da olumlu bir şekilde etkilenmektedir.

Karamuk Bitkisi Nasıl Kullanılmaktadır?

Karamuk bitkisi ile ülkemizde Sivas ilinde tatlı yapılmaktadır. Tatlının ismi ise "Garaaş" olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra karamuk bitkisi ile çeşitli şuruplar, meyve suları ve hoşafları yapılmaktadır. Tadı ekşi olduğu için farklı farklı şekillerde tüketilmektedir. İstenirse dalından koparıldığı gibi de yenilebilmektedir. Bazı bölgelerde karamuk bitkisini pilavlara ve çorbalar da C vitamini vermesi açısından eklerler. Ancak çok yaygın olmadığı için bilinmemektedir.

Karamuk Bitkisinin Zararı Var Mıdır?

Karamuk bitkisinin en büyük zararı, aşırı tüketilmesi durumunda ishal sorunlarını ortaya çıkarmasıdır. Bunun yanı sıra karamuk bitkisinin tohumunun zehirli olmasıdır. Bu nedenle tohumunu tüketmekten kaçınmanız tavsiye edilmektedir.

Son Güncelleme : 14.01.2021 21:48:37
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Gizem Denizhan - 14.01.2021 21:48:37
Karamuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Karamuk Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Karamuk"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021