Karamuk

Karamuk

Karamuk bitkisi, ülkemizde de yaygın bir şekilde yetişen ve insan sağlığı üzerinde ciddi faydaları olan bir bitkidir. Görüntüsüne bakıldığında pek de yenilecek gibi durmayan bu bitki, Latincede "Agrostemma" olarak adlandırılmış ve dünyaca ünlü bir bitkidir. Bitkinin familyası ise Karanfilgillerdir. Karamuk bitkisi, insanlar tarafından yetiştirilen bir bitki değildir. Bu bitki, kendiliğinden bir çalı olarak yetişmektedir. Bu nedenle ancak dağlık bölgelerde bulabilirsiniz. Karamuk bitkisinin suya çok ihtiyacı yoktur. Öyle ki sadece yıllık olarak yağan birkaç yağmur bile bu bitki için yeterli olacaktır. Bu bitkinin başta meyvesi olmak üzere kökleri tazeyken, yaprağı ise yeni açtığında tüketilebilmektedir. Kimi insanlar çay yaparak tüketse bile genellikle bitkinin meyvesi direk olgunlaştıktan sonra da yenilebilmektedir.

Karamuk bitkisi, şifa amacı ile kullanılacaksa kök ve kabuk kısımları daha çok kullanılmaktadır. Ülkemizde de yaygın olarak yetişmesi nedeni ile gerek bazı tepelerde, gerekse aktarların birçoğunda karamuk bilmanız mümkündür. Kuruduktan sonra sertleşeceği için isterseniz tazeyken de tüketebilirsiniz.

Karamuk Bitkisinin Fiziksel Özellikleri:

Karamuk bitkisi yaklaşık olarak yerden 100 cm kadar yükseğe kadar uzayan bir bitkidir. Meyvelerinin rengi ilk oluştuğunda beyazdır. Orta olgunluğa ulaştığında morararak mavi rengini alır. Tam olduğunda ise siyah olmuş olur. Tüketilirken koyu kırmızı suyunun olduğunu görebilirsiniz. Ağacın üzeri küçük tüylerle kaplıdır. Oluşurken çiçeklerine bakılırsa morumsu ve pembe olmak üzere renkler görülebilir.

Karamuk Bitkisinin Faydaları

  • Karamuk bitkisinin iştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır. Öyle ki bu bitki kilo almak isteyenlerin yardımına koşan en önemli maddelerdendir.
  • Safra arttırıcı özelliği sayesinde insanlarda sindirim sistemine faydalar sağlamaktadır. Özellikle vücuttaki toksinlerin toplanarak atılmasını sağlamaktadır.
  • Sindirim sisteminde kabız olan insanlarda da olumlu etkiler göstererek kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan insanlar da karamuk tüketebilirler. Bu bitki yüksek tansiyonun yavaş yavaş dinmesini sağlayacaktır.
  • Önemli bir etkisi ise bacaklarda ve vücudun diğer noktalarında oluşan varis rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkiler göstermesidir. Sürekli tüketilmesi durumunda birkaç hafta içerisinde yavaş yavaş faydalarını gösterecektir.
  • Karaciğeri güçlendirdiği birçok kişi tarafından söylenmektedir. Bu şekilde vücut için en önemli organlardan biri olan karaciğerin çalışması da olumlu bir şekilde etkilenmektedir.

Karamuk Bitkisi Nasıl Kullanılmaktadır?

Karamuk bitkisi ile ülkemizde Sivas ilinde tatlı yapılmaktadır. Tatlının ismi ise "Garaaş" olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra karamuk bitkisi ile çeşitli şuruplar, meyve suları ve hoşafları yapılmaktadır. Tadı ekşi olduğu için farklı farklı şekillerde tüketilmektedir. İstenirse dalından koparıldığı gibi de yenilebilmektedir. Bazı bölgelerde karamuk bitkisini pilavlara ve çorbalar da C vitamini vermesi açısından eklerler. Ancak çok yaygın olmadığı için bilinmemektedir.

Karamuk Bitkisinin Zararı Var Mıdır?

Karamuk bitkisinin en büyük zararı, aşırı tüketilmesi durumunda ishal sorunlarını ortaya çıkarmasıdır. Bunun yanı sıra karamuk bitkisinin tohumunun zehirli olmasıdır. Bu nedenle tohumunu tüketmekten kaçınmanız tavsiye edilmektedir.

Son Güncelleme : 23.08.2018 00:17:19

Karamuk Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Karamuk"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu, Peygamber Efendimizin kızı Hazreti Fatıma tarafından dikildiği rivayet edilen bir bitkidir. Doğum yapan kadınların kolay bir şekilde doğum yapmasına ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin, bu bitkinin vesilesi ile çocuk sahibi olacağı...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu ot ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde doğa...
Damar Otu
Damar Otu
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen natürel bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gö...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam otunun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak b...
Azgın Teke Otu
Azgın Teke Otu
Azgın teke otu, aslında birçok insan tarafından duyulmuş bir ot türüdür. Kulağa yabancı gelmeyen bu ot yapraklarından tıbbi olarak da ilaç elde edilen bir ot türüdür. Bu nedenle tıbbi olarak insanlar bu ota önem verirler. Bu bitkinin farklı işlemlerd...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Reyhan Otu
Reyhan Otu
Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Reyhan otu, yemeklerde kullanılabilir. Reyhan otunun diğer adı fesleğendir. reyhan otunu...
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu
Deve Çökerten Otu, İsminin pek duyulmayışının aksine marifeti ve yaptığı ünü gizliden gizliye artan şifalı bitkilerden birisi de deve çökerten bitkisidir. Yurdumuzun farklı yörelerinde farklı isimlere anılan deve çökerten genellikle çarık dikeni, çak...
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılma...
Çoban Çökerten Otu
Çoban Çökerten Otu
Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yararlı ve şifalı otlardan arasında bulunur. Bazı kişiler tarafından pek fazla bilinmeyen bu ot, yaban k...

 

Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Adam Otu
Azgın Teke Otu
Sütleğen Otu
Reyhan Otu
Deve Çökerten Otu
Cırtatan Otu
Çoban Çökerten Otu
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Arapsaçı Otu
Bebeklere Çörek Otu
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Kenger Otu
Çörek Otu Suyu
Boyotu
Süpürge Otu
Tarhana Otu
Gelincik Otu
Ayrık Otu İlacı
Güzel Avrat Otu
Yapışkan Andız Otu
Canavar Otu
Reglas Otu
Radika Otu
Boru Otu
Popüler İçerik
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron Otu Zeytinyağı Karışımı
Kantaron otu zeytinyağı karışımı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır olarak da alabileceğiniz bir kürdür. Aslında kantaron otu zeytinyağı karışımını y...
Arapsaçı Otu
Arapsaçı Otu
Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeş...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini b...
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bi...
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek o...
Kenger Otu
Kenger Otu
Kenger Otu, Kenger dağlık ve kıraç bölgeler de doğal olarak kendi başına yetişir. Sütlü bir bitkidir. Nisan ve mayıs ayların da büyümeye başlar. İlk b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Peryavşan Otu
Deve Gözü Otu
Damar Otu
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018