Pıtrak

Pıtrak

Pıtrak, halk arasında dulavrat otu, hanım yaması ve ulu avrat otu olarak da bilinen, yol kenarlarında, ormanlarda ve çalılık alanlarda yetişen dayanıklı bir bitkidir. 60 santime kadar boylanan bitkinin dik gövdesi, iri yaprakları vardır. Yaz aylarında mor ve kırmızıya yakın çiçekler açar. İçeriği sayesinde birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Uzun yıllar önce Çinliler kök kısmını farklı bitkilerin kökleriyle karıştırıp kızamık ve bademcik gibi hastalıkların tedavisinde kullanmaya başlamıştır. Meksikalılar ise bitkinin kan temizleyici özelliği sebebiyle doğum yapan annelere doğum anında özel toniklere karıştırıp vermiştir. Bu özelliğinden dolayı zührevi hastalıkların tedavisinde de kullanılan bir bitkidir.

Pıtrak Faydaları
  • İçerisinde yer alan inülin adlı bileşen sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Bağırsak fonksiyonlarını düzenlemek için faydalarından yararlanılabilir. Su tutma kapasitesi dışkı miktarını arttırır. 
  • Bitkinin botoks etkisi bulunmaktadır. Cildin elastikiyetini korur. Ayrıca selülit tedavisinde bitkiden yararlanılabilir. 
  • İçerisinde bulunan inülin bitkisel liftir. Bu maddenin kolon mukozası üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bölgedeki faydalı bakterilerin sayısını arttırır. Dolayısıyla kolon kanseri gelişme riskini azaltır. Beraberinde kalp ve damar hastalıklarına karşıda koruma sağlar. 
  • Pıtrak romatizmal ağrılara karşı kullanılabilir. Gut ağrılarına karşıda iyi gelir.
  • Terletici etkisi sayesinde vücuttaki toksinlerin terleme yoluyla atılmasını sağlar.
  • Mide iltihabına karşı iyi gelir.
  • Vücuda dinçlik ve enerji verir.
  • Hücre büyümesini destekler.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Basura karşı kullanılabilir.
  • Böbreklerde oluşan taş ve kumun düşmesinde yardımcıdır.
  • Saç ve saç derisi sağlığını korur. Saçların hızla uzamasını sağlarken, kepeklenmeyi önler.
  • Kan şekerini sağlıklı seviyelerde tutar.
Pıtrak Nasıl Kullanılır?

Çay şeklinde: 1 su bardağı su kaynatıldıktan sonra içine 1 şeker kaşığı kurutulmuş bitkiden eklenip 15 dakika demlenir. Hazırlanan çay gün içinde üç defa içilebilir.

Lapa: Yapraklarıyla hazırlanan lapa cilt hastalıkları için kullanılabilir. Sedef, egzama, sivilce gibi sorunlarda kullanılan lapa açık yaraların hızla iyileşmesini sağlar.

Yağ: Pıtrak ince ince kıyıldıktan sonra cam bir kavanoz içine alınır. Üzerini geçecek şekilde hakiki zeytinyağı eklenip kavanozun kapağı kapatılır. Bu şekilde 45 gün güneş gören bir yerde bekletilir. 45 gün sonra karışım kaynar suda kaynatılır ve temiz bir tülbentten geçirilir. Elde edilen yağ çeşitli sağlık sorunları için güvenle kullanılabilir. Özellikle saç sağlığında hazırlanan yağdan faydalanılabilir. Saç ve saç köklerine yağ ile masaj yapılıp 45 dakika bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra saçlar doğal bir şampuan ve ılık su kullanılarak ağdan arındırılır. Saçların güçlenmesini, dökülmenin ve kepeğin önlenmesini sağlar. Hazırlanan yağ saç bakımı için kullanılan diğer yağlarla da karıştırılarak kullanılabilir. 

Pıtrak Zararları
  • Diyabet tedavisinde faydalı olduğu düşünülse de yapılan deneylerde diyabet hastalığının etkilerini çoğalttığı saptanmıştır.
  • Toplama anında dikkat edilmesi gereken bir bitkidir. Kök kısımları güzelavrat otuyla karıştırılabileceğinden kullanımı nedeniyle alerjik reaksiyonlara yol açabilir. 
  • Kan sulandırıcı etkisi bulunduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Yine kan sulandırıcı etkisi sebebiyle cerrahi girişimlerden en az 15 gün önce kullanımı kesilmelidir. 
  • Bazı bünyelerde alerjilere sebep olabilir. Özellikle çuha çiçeği, yakup otu gibi bitkilere karşı alerjisi olanların kullanmaması gereken bir bitkidir.

Son Güncelleme : 18.01.2021 23:43:54
Pıtrak ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pıtrak Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Pıtrak"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile birlikte bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Kar...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Yarpuz Otu
Yarpuz Otu
Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüy...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2021