Yonca Otu


Yonca Otu, Türkiye'de yonca ya da kısaca yonca olarak tanınan bu bitki, dünyada en çok yetiştirilen yem bitkilerindendir. Yonca, neredeyse tarımı yapılan tüm yem bitkilerinden daha fazla yüksek bir yem değerine sahiptir. Birim alana protein verimi de yüksek olan yoncanın kuru ya da yeşil otu her türlüsü hayvanlar için lezzetli ve besleyicidir.
Vitaminlerce çok zengindir ve çerisinde en az 10 vitamin bulunduğu bilinmektedir. Özellikle karotin, piliç derilerini, yumurta sarısının rengini iyileştiren Ksantofil ve K vitamini maddeleri bakımından zengindir. ABD'de süt hayvanlarının beslenmesinde yonca otu ve mısır karışımı yaygın olarak kullanılır. Ot yeşil veya kuru olarak hayvanlarda kullanıldığı gibi, silo yemine, pelet yeme de işlenebilir.

Yonca, örtücü bitki, toprak ıslah edici bitki veya yeşil gübre olarak ekilebilir. Köklerinin çok derinlere kadar inmesinden dolayı derinlerdeki su ve bitki besin maddelerinden kolay bir şekilde yararlanır. Yonca, kendisinden sonra ekilen bitkiler için organik madde, azotça zengin, su tutma kapasitesi iyi bir toprak bırakır. Yonca köklerindeki yumrular ile toprağa fazla miktarda azot biriktirme özelliğine sahiptir. Yonca, toprak bakımından fazla seçici değildir. Fakat derin, sulanabilir, verimli, iyi drenajlı ve nötr topraklarda daha iyi gelişir. Çok ağır, çakıllı topraklarda gelişmesi daha olur ve çok asitli topraklarda iyi gelişemez. Bu bitkiye, fazla Alüminyum ve demir zararlı etkiler yapar.
Asitli topraklarda kireçleme işlemi yapılması gerekir. Hafif kireçli toprağa daha toleranslıdır. Buna karşın fazla alkali topraklarda iyi gelişemez.

Yonca tohumları küçük olan bir bitkidir. Tohumlarının küçük olmasından dolayı, yonca ekilecek tarla iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Yoncanın ekim yatağı sert ve yabancı otlardan arındırılmış olmalı, toprak nemli olmalıdır. Bu nedenle derin sürülen toprağa birkaç kez tırmık çekilmelidir. Ağır topraklarda yüzeyin çok fazla ufalanmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde ekimden sonra gelecek yağmurlar, toprağın kaymak bağlamasına ve tohumun çıkışının zayıflamasına neden olabilir.

Ekim Zamanı


Yonca ekim zamanı bölgenin yağış, sıcaklık durumuna göre değişir. Genel olarak ilkbahar ve yaz sonunda olmak üzere iki dönemde ekilebilir. Sonbahar ekimlerinde yabancı ot sorunu çok az olur. İlkbaharda fideler hızla büyümeye başlar. Ekimden daha fazla ot ya da tohum ürünü alınır. Fakat yonca fideleri, soğuğa karşı dayanıklı değildir. Özellikle gelişmenin ilk zamanlarında hafif soğuklar dahi büyük zararlar yapabilir. Bu nedenle Orta ve Doğu Anadolu bölgeleri gibi kışların sert geçtiği yerlerde, sonbahar ekimi yapılamayan bölgelerde yonca ilkbaharda ekilmelidir. Ekimde kullanılacak olan tohumun fiziksel, biyolojik değeri yüksek, sertifikalı tohum olmasına dikkat edilmelidir. Yonca tohumu normal şartlarda canlılığını uzun süre korur.

Yonca farklı yöntemler ile ekilebilir. En basiti, tohumların el ya da makine ile serpilerek ekilmesidir. Düzenli yağış alan bölgelerde toprak yüzeyi nemli kaldığından serpme yöntemi ile yapılan ekim başarılı sonuçlar verebilir. Ancak genellikle serpme ekim yönteminde tohum israf olabilir, böyle olunca tohum da düzenli çıkmayabilir. En iyi ve verimli ekim, sıraya ekim yöntemidir. Özel ekim makineleri Türkiye'de fazla bulunmadığı için, yonca ekiminde bunun yerine tahıl ekim makineleri kullanılır.
20.01.2024 12:01:18
Yonca Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yonca Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yonca Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024