Tarhana Otu

Tarhana otu, Ege çevresinde (Özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) görülen, güçlü kokuya sahip bir bitkidir. Genellikle salatalarda koku verici madde veya turşuları kurarken katkı olarak kullanılır. Maydanozgiller familyasına ait olan bu bodur bitki, en fazla 25 santimetre boylarına ulaşabilmektedir. Tarhana otunun kokusunu üzerindeki sarı çiçekleri vermektedir.
Özünde bulunan suyunda uçucu özelliğe sahip bir yağ bulunur. Tarhana otunun yaprakları ve çiçeği kuru haldeyken egzama yaralarının iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca tarhana yoğurulurken içerisine koku vermek amacıyla bir miktar kuru tarhana otu da atılmaktadır.

Tarhana Otunun Faydaları Nelerdir?


Tarhana otu, sindirim sistemi için son derece faydalı bir bitkidir. Özellikle de mide ülseri olanlar için etkili bir baharattır. Ayrıca ruhsal olarak da iyi bir etkki oluşturur. Ruhi çöküntüsü olanlarda tedavi aracı olarak kullanılır. Bunların yanı sıra tarhana otu
  • Saman nezlesine
  • Böbrek taşı düşürenlere
  • Astım ve bronşiti olanlara
  • Romatizma ve egzaması olanlara
  • İdrar yapmada sorun yaşayanlara,
  • Bağırsaklarında veya vücudunda iltihap bulunanlara,
  • Öksürüğe,
  • Enfeksiyon rahatsızlıklarında,
  • Balgam söktürmede,
  • Göğüs yumuşamasında,
  • Mide zafiyeti ve hazımsızlık yaşayanlara,
  • Gelişme çağında zayıf kalmış çocuklara,
  • Kronik kulunç ağrılarında doğal bir ilaç görevi görmektedir.

Tarhana Otunu Kullanılarak Yapılan Ürünler


Tarhana otu hem gıdalarda katkı maddesi olarak hem de doğrudan yemek malzemesi olarak kullanılabilir. Bunlardan birkaçı şunlardır;

Tarhana yapımı: Tarhana yapımından önemli bir payı olan tarhana otunun kullanımı şu şekildedir: Öncelikli olarak tarhana yapmak için gerekli olan üç kilo kadar kırmızı yaş biber, iki kilo kadar domates, bir kilo kadar domates, bir kilo kadar yoğurt, tuz ve 1 büyük demet kadar tarhana otu alınır. Malzemeler, tek tek temizlenerek büyükçe bir tencere içerisine kaba bir şekilde doğranır. Ardından tarhana otu iyice yıkanarak en üste güzelce yerleştirilir. Eğer otun dağılması istenmiyorsa tarhana otu temiz bir tülbente sarılarak da yerleştirilebilir. Tüm malzemeler yerleştirildikten sonra üstlerinde iki su bardağı su gezdirilir. Ardından tüm malzemeler normal ateşte pişmeye bırakılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir. İşlem bitince tarhana otu dağıtılmadan tencereden alınır. Tencere içerisindeki su süzülerek sebzeler ve su ayrı kaplara alınır. Yumuşamış sebzeler bir doğrama robotunda iyice parçalanır. Sebzeler de parçalandıktan sonra püre halindeki karışıma süzülen su eklenir. Son adımda da püreye yoğurt ve tuz ilave edilerek güzelce yoğrulur. Yoğurma işlemi sırasında içerisine bir miktar buğday unu katılarak kıvam alması sağlanabilir. Malzemeler iyice birbirine yedirildikten sonra bir gece ağzı bezle kapalı olarak beklemeye alınır. Ertesi günde hazırlanan hamur serilerek rahatça kurutulabilir.

Tarhana otu suyu: Daha çok günlük kür amacıyla kullanılır. 1 su bardağı kadar kaynamış suya 10 gram kadar kuru tarhana otu konulur. 10 dakika kadar demlemeye bırakılır. Bu işlem günde 3-4 bardak olarak içilir. Her içimde bir bardak normal suya 2 gram kadar demlenmiş su katılır. Bu karışımın günlük öğünlerden sonra alınmasına dikkat edilmelidir. Tarhana otu çok fazla içilmesi durumunda herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik faktörlere karşı çok fazla kullanılmaması gerekir.
21.01.2024 22:53:07
Tarhana Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tarhana Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Tarhana Otu"
Ankarada oturan bir Manisalı olarak tarhana otu bulmakta çok zorlanıyorum. Bu otu nereden temin edebilirim tarhana mevsimi geçmeden? Acil cevap verirseniz minnettar olurum. Selamlar.
Leyla Türkeli . 28.08.2016
ERzurumda oturuyorum ek besine başlayan bebeğim için tarhana yapacağım ama ne yaazıkki burada tarhana otunu bulmam imkansız görünüyor. tarhana otunu nasıl temin edebilirim, bu konuda yardımcı olursanız minnettar olurum.
münevver . 05.09.2016
tarhana otu bizim bahçede bolca var egzamaya nasıl kulanılır acaba
demet . 20.03.2017

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024