Tarhana otu, Ege çevresinde (Özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) görülen, güçlü kokuya sahip bir bitkidir. Genellikle salatalarda koku verici madde veya turşuları kurarken katkı olarak kullanılır. Maydanozgiller familyasına ait olan bu bodur bitki, en fazla 25 santimetre boylarına ulaşabilmektedir. Tarhana otunun kokusunu üzerindeki sarı çiçekleri vermektedir.
Özünde bulunan suyunda uçucu özelliğe sahip bir yağ bulunur. Tarhana otunun yaprakları ve çiçeği kuru haldeyken egzama yaralarının iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca tarhana yoğurulurken içerisine koku vermek amacıyla bir miktar kuru tarhana otu da atılmaktadır.
Tarhana Otunun Faydaları Nelerdir?
Tarhana otu, sindirim sistemi için son derece faydalı bir bitkidir. Özellikle de mide ülseri olanlar için etkili bir baharattır. Ayrıca ruhsal olarak da iyi bir etkki oluşturur. Ruhi çöküntüsü olanlarda tedavi aracı olarak kullanılır. Bunların yanı sıra tarhana otu
Saman nezlesine
Böbrek taşı düşürenlere
Astım ve bronşiti olanlara
Romatizma ve egzaması olanlara
İdrar yapmada sorun yaşayanlara,
Bağırsaklarında veya vücudunda iltihap bulunanlara,
Öksürüğe,
Enfeksiyon rahatsızlıklarında,
Balgam söktürmede,
Göğüs yumuşamasında,
Mide zafiyeti ve hazımsızlık yaşayanlara,
Gelişme çağında zayıf kalmış çocuklara,
Kronik kulunç ağrılarında doğal bir ilaç görevi görmektedir.
Tarhana Otunu Kullanılarak Yapılan Ürünler
Tarhana otu hem gıdalarda katkı maddesi olarak hem de doğrudan yemek malzemesi olarak kullanılabilir. Bunlardan birkaçı şunlardır;
Tarhana yapımı: Tarhana yapımından önemli bir payı olan tarhana otunun kullanımı şu şekildedir: Öncelikli olarak tarhana yapmak için gerekli olan üç kilo kadar kırmızı yaş biber, iki kilo kadar domates, bir kilo kadar domates, bir kilo kadar yoğurt, tuz ve 1 büyük demet kadar tarhana otu alınır. Malzemeler, tek tek temizlenerek büyükçe bir tencere içerisine kaba bir şekilde doğranır. Ardından tarhana otu iyice yıkanarak en üste güzelce yerleştirilir. Eğer otun dağılması istenmiyorsa tarhana otu temiz bir tülbente sarılarak da yerleştirilebilir. Tüm malzemeler yerleştirildikten sonra üstlerinde iki su bardağı su gezdirilir. Ardından tüm malzemeler normal ateşte pişmeye bırakılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir. İşlem bitince tarhana otu dağıtılmadan tencereden alınır. Tencere içerisindeki su süzülerek sebzeler ve su ayrı kaplara alınır. Yumuşamış sebzeler bir doğrama robotunda iyice parçalanır. Sebzeler de parçalandıktan sonra püre halindeki karışıma süzülen su eklenir. Son adımda da püreye yoğurt ve tuz ilave edilerek güzelce yoğrulur. Yoğurma işlemi sırasında içerisine bir miktar buğday unu katılarak kıvam alması sağlanabilir. Malzemeler iyice birbirine yedirildikten sonra bir gece ağzı bezle kapalı olarak beklemeye alınır. Ertesi günde hazırlanan hamur serilerek rahatça kurutulabilir.
Tarhana otu suyu: Daha çok günlük kür amacıyla kullanılır. 1 su bardağı kadar kaynamış suya 10 gram kadar kuru tarhana otu konulur. 10 dakika kadar demlemeye bırakılır. Bu işlem günde 3-4 bardak olarak içilir. Her içimde bir bardak normal suya 2 gram kadar demlenmiş su katılır. Bu karışımın günlük öğünlerden sonra alınmasına dikkat edilmelidir. Tarhana otu çok fazla içilmesi durumunda herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik faktörlere karşı çok fazla kullanılmaması gerekir.
21.01.2024 22:53:07
Tarhana Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ankarada oturan bir Manisalı olarak tarhana otu bulmakta çok zorlanıyorum. Bu otu nereden temin edebilirim tarhana mevsimi geçmeden? Acil cevap verirseniz minnettar olurum. Selamlar. Leyla Türkeli . 28.08.2016
Acarsoy : Merhaba Tarhana otunu oldukça keskin bir kokuya sahip salatalarda turşu yapımında çok kullanılır tarhana otunu Manisa Aydın ve İzmirde bulmak daha kolay Ege bölgesinde bazı illerdede bulmak mümkündür. Tarhana otu sadece salatalarda, turşularda kullanılmak için tüketilmiyor bazı hastalıklarada iyi geliyor bunlardan bazılar saman nezlesi romatizma egzama ve idrar yapmada zorlananlara. 11.09.2018 22:59:29
Özsu : Merhaba. Tarhana otu, Ege bölgesinde (özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) yetişen, güçlü bir kokuya sahip olan bir bitkidir. Çoğunlukla salatalarda koku verici madde ya da turşuları kurarken katkı maddesi olarak kullanılır. Maydanozgiller ailesine ait olan bu bodur bitki, en fazla 25 santi metre boylarına ulaşabilmektedir. Umarım faydası olur. 07.09.2018 18:49:08
ERzurumda oturuyorum ek besine başlayan bebeğim için tarhana yapacağım ama ne yaazıkki burada tarhana otunu bulmam imkansız görünüyor. tarhana otunu nasıl temin edebilirim, bu konuda yardımcı olursanız minnettar olurum. münevver . 05.09.2016
Dilek : Münevver hanım öncelikle merhaba, Tarhana otunu bildiğim kadarıyla aktarlardan ve ya şehrinize kurulan erzak pazarlarından temin edebileceğinizi umuyorum. İşinizin rast gelmesi dileğiyle... 09.09.2018 19:33:56
tarhana otu bizim bahçede bolca var egzamaya nasıl kulanılır acaba demet . 20.03.2017
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024