Sirken Otu (Yabani Ispanak)

Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek olmasıdır. Sirken otu Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bir bitkidir. Hindistan'da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Sirken otuna, ak kaz ayağı ve ak pazı olarak da isimler verilmektedir.
Sirken otu, çiçeklenmeden önce toplanmalıdır. Sirken otunun yaprakları yayvan, kenarları tırtıklıdır. Sirken otu yüz elli santimetreye kadar uzayabilmektedir. Sirken otunun havucu andıran güçlü bir kökü vardır. Sirken otunun gövdesinde kırmızı çizgiler olabilir. Sirken otunun çiçekleri üzüm görünümündedir. Türkiye'de on kadar sirken otu türü vardır. Sirken otunun çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Sirken otunun Romalılarda sebze olarak tüketildiği bilinmektedir. Sirken otu lifli bir sebzedir. Sirken otu börek yapımında kullanılır.

Sirken Otu İçerisinde Bulunan Maddeler; 


Sirken otunun içerisinde, A vitamini, B vitamini, C vitamini, B6 vitaminleri, Demir, niasin, kalsiyum, sodyum, protein, eterik yağ, betain, fosfor, karbonhidrat, yağlı maddeler, albümin, askaridol bulunmaktadır. Sirken otu yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir.

Sirken Otu Faydaları Nelerdir?

  • Sirken otunun tohumu bağırsakları yumuşatır. (Sirken otu bağırsakları yumuşatmak için bir su bardağı suya on gram kadar tohum kullanılarak demlenir.)
  • Kanı temizler,
  • Bağırsakları temizler,
  • Bağırsakta bulunan parazitleri düşürür,
  • Romatizmaya iyi gelir,
  • İdrar söktürücüdür,
  • Diş ağrısını azaltır,
  • Cilt sorunlarında kullanılabilir,
  • Çil ve güneş lekesi ne iyi gelir,
  • İltihap ve yara kurutucu özelliği vardır,

Sirken Otu Bitkisinin Zararları Nelerdir?


Sirken otu aşırı kullanılırsa sindirim sistemine zarar verebilir.
Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin sirken otundan uzak durması gerekir. Sirken otu çiğ olarak ve fazla tüketildiği zamanda içerisinde bulunan saponin ve oksalik asit zararlıdır. Sirken otu sinir sistemine zarar verebilir.

Sirken Otu Nasıl Kullanılır?

Sirken otu, iyice yıkayıp temizledikten sonra kavrulur ve üzerine yoğurt dökülerek tüketilebilir. Sirken otunu, un, yoğurt ve yumurta ile terbiye ederek çorbasını yapabiliriz. Sirken otunun çiğ olarak yenmesi zordur. Çünkü yapraklarının üzerinde tüyler vardır. Ayrıca tadı da buruktur. Sirken otunu hafif bir şekilde kavurduktan sonra tüketmek daha kolaydır. Sirken otu sebze olarak kullanıldığı gibi, sabun yapımında, ispirto üretiminde de kullanılmaktadır. Emziren annelerde süt üretimini artırdı da bilinir.
20.01.2024 18:29:23
Sirken Otu (Yabani Ispanak) ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sirken Otu (Yabani Ispanak) Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Sirken Otu (Yabani Ispanak)"
Sirken otunu bilirim ve kaçırmasını da çok severim. Bilmediğim şey ciltte nasıl uygulanır, beni aydınlatırsanız sevinirim.?
Fatma . 06.05.2019 04:17:32
Sirken otunu iki senedir pişiriyorum ,bütün arkadaşlarım çok beğeniyor . Ben önce kaynar suya atıp iki dakika kaynatıyorum,süzüp incecik kıyıyorum zeytinyağı tencereye koyup içine bol soğan veya bolca pırasa doğruyor ve kavuruyorum sirken otlarını ilave ediyorum tuz karabiber koyup servis tabağına alıyorum ,üzerine sarımsaklı süzme yoğurt koyup tereyağda kırmızı biber kızdırıp üzerine döküp sıcak servis yapıyorum çok lezzetli oluyor afiyet olsun .8
Bahar Güçlü . 10.07.2018

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024