Öksürük Otu
Öksürük otu, dayanıklı otsu bir bitkidir. Boyları 10 ile 30 cm e kadar ulaşabilmektedir. Öksürük otunun küçük sarı renkli çiçekleri uzun sapların üzerinde açarlar. Öksürük otu bitkisi dökülen küçük tohumları ile çoğalır böylelikle kolayca ve iyice yayılır. Adını aldığı üzere halk arasında öksürüğe iyi geldiği için kullanılır. Papatyagiller familyasındandır.
İsmi yöreden yöreye değişir ve farfara otu, kavalak, sulandık otu, deve tabanı olarak da adlandırılır. Çiçekleri tam açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur. Yaprakları ilkbahar sonu ve yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur. Kokusuz ve acımtırak lezzettedir. Bal arılarının sevdiği çiçeklerdendir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde doğal ortamlarda yetişir. Bulunduğu ortamda hızla yayılır. Çok eskiden beri bilinen bu ot antik çağlardan itibaren şifa amaçlı kullanılmıştır ve o dönemden beri oldukça popülerdir.
Öksürük otunun faydaları nelerdir?- Balgam söktürücü ve dağıtıcı özelliği ile nezle, bronşit, bronşite bağlı astım, zatülcemp ve başlangıç aşamasındaki akciğer tüberkülozunda kullanılabilir.
- Ses kısıklığı ve uzun süreli öksürüklerde bal eklenmiş öksürük otu içmek fayda sağlar.
- Mayıs ayında üstü yeşil altı gümüş olan yaprakları C vitamini içerdiğinden salata ya da çorbalarda maydanoz gibi kullanılabilir.
- Yapraklar Mayıs ayı itibari ile çiçeklerden daha fazla etkili madde içerdiğinden dolayı çiçek - yaprak harmanı yapılabilir.
- Yapraklar yıkanarak lapa haline getirildiğinde göğüs üstüne yatırıldığında her türlü akciğer hastalığında, yılancık çıbanında kullanılabilir
- Aynı şekilde hazırlanmış lapa moraran ve şişen doku yaralanmalarında kullanılabilir.
Bu lapanın etkisi oldukça fazla ve şaşırtıcıdır.
- Çiçek ve yapraklardan hazırlanan buğu, kriz halindeki ve boğuk soluk alma problemlerinde solunarak rahatlama sağlar. Aynı şekilde bu buğu kronik bronşitte de fayda sağlar.
- Ayaklarınız şiştiğinde hazırlanan öksürük otu kaynatılmış su ile ayak banyosu yapabilirsiniz.
- Öksürük otu kaynama suyu ile hazırlanan kompres yılancık çıbanında kullanılabilir.
- İlkbaharda bitkinin taze sıkılmış öz suyundan bir tatlı kaşığı bir kâse et suyu veya sıcak süte karıştırılarak içildiğinde astım rahatsızlıkları, bronşit ve sigaranın zararlarında büyük fayda sağlar.
- Taze sıkılmış bitkinin öz suyu kulağa damlatıldığında kulak ağrısına iyi gelir.
- Filibit hastalığında ezilmiş taze yapraklar krema ile karıştırılıp iltihaplı bölgeye sürülür ve üzeri örtülür, bu karışım iltihaba iyi gelir.
Öksürük otu çayı hazırlama
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçekler (Mevsime göre çiçek ve yaprak karışımı) bir su bardağı kaynamış su ile karıştırılır ve 4 ile 5 dakika demlenip süzülür.
Lapa kompresi: Taze yapraklar iyice kaynadıktan sonra ezilir ve sorunlu bölgeye uygulanır. Sıcak kalması için üzeri örtülür.
Buğu nasıl yapılır?
Bir yemek kaşığı çiçek ve yaprak karışımı haşlanır ve buğusu bir örtünün altında solunur.
Ayak banyosu Nasıl Yapılır?
İki avuç yaprak suda haşlanır ve demlendikten sonra 20 dakika ayaklar içinde bekletilir.
Öz suyun nasıl yapılır?
Yıkanmış taze yapraklar ince kıyılır ve ıslakken mikserden geçirilerek süzülür.
Şifalı şurup nasıl yapılır?
Bir toprak kaba bir sıra yaprak, 1 sıra şeker konularak kap dolana kadar doldurulur. Kabın ağzı iki ya da üç kat kâğıt ile örtülüp sıkıca bağlanır ve toprak içine kazılan bir çukura konulur. Üstüne tahta kapak konularak toprağa gömülür. Bu şekilde başlayan mayalanma 8 haftanın sonunda kap topraktan çıkarılarak ve elde edilen şurup bir ya da iki kez kaynatılarak bir ilaç haline getirilir. Soğuyan şurup cam kaba konulur. Elde edilen şurup kış ayları ve grip zamanları için etkilidir. Kaşık ölçüsü ile içilir.
19.01.2024 03:26:27
Öksürük Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|