Madımak Otu

Madımak otu, Anadolu'da çok bilinen, kendiliğinden yetişebilen otsu bir bitkidir. Nisan, mayıs aylarında toplanır ve yoğun talep görür. Anadolu'da özellikle iç Anadolu'da besin maddesi olarak kullanılır. Madımak otunun, içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde boğucu bir etkisi vardır. Bu yüzden tarlalarda istenmeyen otlardan kurtulmak için, özellikle de ekilir.
Madımak otunun kültürel yansıması da vardır. Bu yansımaları, bazı Türk halk müziği örneklerinde görebiliriz. İç Anadolu'da bulunan bazı şehirlerde festivalinin dahi düzenlendiği bilinir.

Bunların dışında, vücut sağlığına da sayısız faydaları vardır. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Madımak otu, kan şekerini düşürdüğü için, şeker hastalığında yardımcı bir ottur. Olağandan fazla olan âdet kanamalarını ve doğum sonrası olan kanamaları azaltır.

Madımak otundan çayda yapılabilir. Bu çayın ishal, karın ağrısı ve iltihaplara karşı etkili olduğu bilinir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Antiseptik özelliğinden dolayı dizanteride de etkilidir. Madımak otu, boyu kısa ve toprak üstünde yatay bir şekilde yetiştiği için, üzerinde çok fazla kir vardır. Bunları su tek başına temizlemeyebilir. Bu yüzden, sirkeli su ile yıkamak daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Madımak otu çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi, sıcak yemeği de yapılabilir. Madımak otuna Sivas da yoğun talep vardır.
Dolayısıyla yemek çeşidi de çok fazladır. Bunlardan biri olan madımak yemeğini sizinle paylaşmak isterim.

Madımak yemeği malzemeleri

  • Yarım kilo madımak
  • 1 tane kuru soğan
  • 200 gram kuşbaşı doğranmış et
  • 1 çay bardağı kalın bulgur
  • Karabiber, kırmızı biber, tuz
  • 1 yemek kaşığı salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Madımak yemeği nasıl yapılır?


Madımakları iyice temizleyip yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın. Yağı ve kuşbaşı eti bir tencereye alın ve kavurun. 5 dakika kadar kavurduktan sonra, doğradığınız kuru soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin. 5 dakika kadar da soğanlarla kavurun ve salçayı ekleyin. Salçanın dağılması için biraz karıştırın ve karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin. Daha sonra, ince ince doğradığınız madımakları üzerine koyun. Üzerini aşacak kadar suyu da ekleyin ve kaynamaya bırakın. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra bulguru ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip su ekleyebilirsiniz. Bulgurda olduğu için biraz fazla su çeker. Pişince sıcak servis yapabilirsiniz. Kesinlikle denemenizi tavsiye ettiğim, harika bir yemektir.

19.01.2024 14:23:57
Madımak Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Madımak Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Madımak Otu"
Madımak otu tam olarak nerelerde kullanılıyor. Bizim buralarda pek kullanılmıyor ama demek ki bazı bölgelerde madımak otu pek kullanılmıyor. Bu otu nereden temin edebilrim ben de tüketmek ve tadına bakmak istiyorumç
Ali Erdem . 01.11.2018 13:03:48

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024