Limon Melisa Otu

Limon Melisa Otu, Latince ismi ‘Melisa Officinalis' olan Melisa, nane ailesinden olup. Melisa adı, Yunanca ‘arı' sözcüğünden gelir. Anavatanı Güney Afrika ve Akdeniz bölgesidir. Ülkemizde yabani olarak hemen hemen tüm yörelerde yetişir. Dört mevsim yeşilliğiyle bilinir. Limon kokulu, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Yaz aylarının sonu güz aylarının başına doğru minik beyaz çiçekler açar.
İnsana, hafiflik ve rahatlama hissi veren çok güzel bir kokuya sahiptir. Halk arasında mavi balsam, nane balsamı, bal bitkisi, tatlı balsam, acem otu limon otu ve oğul otu olarak da tanındır. Eski zamanlarda insanlar bu güzel kokulu bitkiyi tütsü olarak tüketmişlerdir. Tütsünün limonsu kokusunun insanı fenalıklardan, kem gözlerden uzak tuttuğu söylenmektedir.

Limon Melisa otuFaydaları


Avrupa kıtasındaki namını Ortaçağ'da kazanmıştır. Romalılar zamanında Plinius, Eski Yunan zamanında Dioscorides, 1500'lü senelerde Avustralyalı Paracelsus ve 1600'lü senelerde İngiltereli John Gerald tarafından türlü hastalıkların iyileşmesinde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise yoğun iş hızının yarattığı strese, yorgunluğa ve baş ağrılarına çok iyi geldiğine inanıldığından Melisa otu halk arasında büyük bir üne sahiptir. Melisa otundan; melisa çayı, melisa tentürü, melisa yağı, melisa ekstraktı, melisa şampuanı, sabunu, melisa losyonu ve kolonyası esansları da üretilmektedir. Ayrıca muhteviyatındaki mineraller ve vitaminler, uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların içeriğine girmiştir.
Halk arasında melisa çayı içmenin mide ağrılarına, terlemeye, depresyona, gaz sancılarına, uykusuzluğa, ateş düşürmeye, stresi azaltmaya, iyi geldiği tespit edilmiştir. İçeriğinde zengin bileşimler barındıran bitkinin antiseptik özelliği nedeniyle halk arasında ev temizliğinde kullanımı oldukça yaygındır. Uygun koşullarda kurutulan melisa, ağzı kapalı cam bir kavanozda, serin ve kuru bir ortamda bekletildiğinde ömrü 1 yıldır. Melisa otu nane familyasındandır ve genellikle sakinleştirici tesiriyle bilinir. Özellikle stres ve uyku düzeni sağlamak kaygıyı önlemek, iştah açmak için kullanılan melisa otu çayı Orta Çağ, hatta daha eski dönemlere kadar giden bir tarihe sahip. İlk kullanımının böcek ısırıklarına karşı olduğu bilenmektedir.

Limon Melisa otu çayı nasıl yapılır?


Yabani olarak güney Avrupa ve Akdeniz'e sınırı olan memleketlerde olan melisa limona benzeyen bir kokuya sahiptir bitkisi, oğulotu ve tatlı balsamdır. Melisanın genel olarak kullanımı kurutulmuş yapraklardan elde edilen çayıdır. Yarım litre kaynamış suyu ateş üzerinden alarak 10 gram kurutulmuş melisa eklenir 10 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz. Hazırladığınız melisa çayından bir bardak içip kalanını buzdolabında 2 güne kadar bekletebilirsiniz. Taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen melisa çayı kurutulmuş melisa otundan elde edilenidir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 08:59:25
Limon Melisa Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Limon Melisa Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Limon Melisa Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024