Kına Otu, Asıl adı kına kına otudur. Ot olarak bilinmesine rağmen aslında ağaçtır. Kınakına ağacının gövdesi, kabuk ve kök kısımları kullanılmaktadır. Jamaika, Hindistan, Venezuela, Kolombiya, Peru ve Ekvatorda yetiştirilmektedir. Kınakına ağacının toprak üstünde kalan kısımları kesilerek, odunlarının kabuk kısımları kullanılır. Odun kabukları soyularak güneşte kurutulur.
Kullanılacağı zamanda toz haline getirilir. Kök boyası olarak kullanılma özelliğine sahiptir.
Kına otunun kullanım alanları nelerdir?
Kınakına ağacının kabuğu, damarları genişletme özelliğine sahip olduğundan tansiyon düşürücü özelliği vardır. Kalpteki elektriksel iletimi baskılayarak kalp ritmini düzeltebilmektedir. Kalp ağrısı kap çarpıntısı için kullanılabilmektedir.
Hamile olan kişilerde rahim kaslarının kasılmasını sağlayarak erken doğum başlatmaktadır ve hamilelikte kullanımında bebekte anomalilere neden olmaktadır. Bundan dolayı gebelerin kullanması sakıncalıdır.
Kınakına sıtma mikrobuna karşı son derece etkili olup sıtma tedavisinde kınakınanın içeriğindeki kinin adı verilen maddeden faydalanılır. Sıtmanın nedeni olan plasmodium virüsünü öldürür. Aynı zamanda santral sinir sistemi üzerinde etkili olduğundan ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
Nevralji ve grip gibi bulaşıcı hastalıklarda da kullanım alanı vardır. Kinin adlı maddenin acı olmasından dolayı iştah açıcı ve gribal hastalıklarda da kuvvet ve direnç verici bir etkiye sahiptir.
Acı lezzetinden dolayı iştah açıcı olarak kullanılmaktadır.
Ağrılarda ve iyileşmenin hızlandırılmasında etkilidir.
Cilt kaşıntılarında son derece etkilidir.
Tifo hastalığının tedavisinde kullanılır.
Kinin maddesi taşikardi için kullanılmaktadır.
Ağır ve mikrop içeren bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların sürecini kısaltır.
Ayrıca kına otunun en büyük özelliği kan yapıcı etkiye sahip olmasıdır. Kan yapıcı kür için yarım kilo çekirdekli siyah üzüm çekirdekleri ezilinceye kadar havanda dövülerek 5 bardak su ve 20 gram kına otu ile kısık ateşte 4 bardak su kalıncaya kadar kaynatıldıktan sonra süzülüp cam şişede buzdolabında saklanırsa ve yemek aralarında sabah ve akşam olmak üzere yarım kahve fincanı tüketilirse kansızlığa son derece iyi gelmektedir ve kansızlık için kesin çözüm oluşturmaktadır.
21.01.2024 15:48:22
Kına Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kına otunu ilk duyduğumda renkli ve renk veren bir ot oolduğunu adından dolayı düşünmüştüm ama baktım ki öyle bir durum yokmuş. Faydalarını incelediğimde tansiyona yyaptığı fayda tam benlik. Peki bu faydaları nedeni ile kına otunu nasıl kullanmam gerekiyor? İsfid . 03.10.2018 12:42:08
Elanur : Kına otunu siyah üzüm çekirdekleriyle birlikte iyice ezerek ılık suyun içerisinde 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından kaynattığınız suyu süzüp can şişelere ilave edin. Her sabah ve akşam yemeklerden sonra bu suyu tüketmeniz halinde tansiyon sorununa etki edeceğini göreceksiniz. 2 hafta içerisinde faydasını görebilirsiniz. Geçmiş olsun. 31.10.2018 22:57:12
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024