Kına Otu

Kına Otu, Asıl adı kına kına otudur. Ot olarak bilinmesine rağmen aslında ağaçtır. Kınakına ağacının gövdesi, kabuk ve kök kısımları kullanılmaktadır. Jamaika, Hindistan, Venezuela, Kolombiya, Peru ve Ekvatorda yetiştirilmektedir. Kınakına ağacının toprak üstünde kalan kısımları kesilerek, odunlarının kabuk kısımları kullanılır. Odun kabukları soyularak güneşte kurutulur.
Kullanılacağı zamanda toz haline getirilir. Kök boyası olarak kullanılma özelliğine sahiptir.

Kına otunun kullanım alanları nelerdir?

  • Kınakına ağacının kabuğu, damarları genişletme özelliğine sahip olduğundan tansiyon düşürücü özelliği vardır. Kalpteki elektriksel iletimi baskılayarak kalp ritmini düzeltebilmektedir. Kalp ağrısı kap çarpıntısı için kullanılabilmektedir.
  • Hamile olan kişilerde rahim kaslarının kasılmasını sağlayarak erken doğum başlatmaktadır ve hamilelikte kullanımında bebekte anomalilere neden olmaktadır. Bundan dolayı gebelerin kullanması sakıncalıdır.
  • Kınakına sıtma mikrobuna karşı son derece etkili olup sıtma tedavisinde kınakınanın içeriğindeki kinin adı verilen maddeden faydalanılır. Sıtmanın nedeni olan plasmodium virüsünü öldürür. Aynı zamanda santral sinir sistemi üzerinde etkili olduğundan ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Nevralji ve grip gibi bulaşıcı hastalıklarda da kullanım alanı vardır. Kinin adlı maddenin acı olmasından dolayı iştah açıcı ve gribal hastalıklarda da kuvvet ve direnç verici bir etkiye sahiptir.
    Acı lezzetinden dolayı iştah açıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Ağrılarda ve iyileşmenin hızlandırılmasında etkilidir.
  • Cilt kaşıntılarında son derece etkilidir.
  • Tifo hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Kinin maddesi taşikardi için kullanılmaktadır.
  • Ağır ve mikrop içeren bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların sürecini kısaltır.
  • Ayrıca kına otunun en büyük özelliği kan yapıcı etkiye sahip olmasıdır. Kan yapıcı kür için yarım kilo çekirdekli siyah üzüm çekirdekleri ezilinceye kadar havanda dövülerek 5 bardak su ve 20 gram kına otu ile kısık ateşte 4 bardak su kalıncaya kadar kaynatıldıktan sonra süzülüp cam şişede buzdolabında saklanırsa ve yemek aralarında sabah ve akşam olmak üzere yarım kahve fincanı tüketilirse kansızlığa son derece iyi gelmektedir ve kansızlık için kesin çözüm oluşturmaktadır.
21.01.2024 15:48:22
Kına Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kına Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kına Otu"
Kına otunu ilk duyduğumda renkli ve renk veren bir ot oolduğunu adından dolayı düşünmüştüm ama baktım ki öyle bir durum yokmuş. Faydalarını incelediğimde tansiyona yyaptığı fayda tam benlik. Peki bu faydaları nedeni ile kına otunu nasıl kullanmam gerekiyor?
İsfid . 03.10.2018 12:42:08

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024