Işkın Otu

Işkın otu, çok yaygın olarak tüketimi yapılmasa da sağlık adına azımsanmayacak kadar çok faydası bulunmaktadır. Bilimsel çalışmalar da sağlık adına yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Halk arasında uçkun olarak da bilinen bitki, şifa niteliğinde bir bitkidir. Bilimsel adı 'Reun Ribes' olan bitki, özellikle kanser hastalığı üzerinde etkilidir.
Bitkinin hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır. Bitkinin içeriğinde farklı kimyasallar bulunmakta ve hayati tehlike oluşturan birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Doğu tarafında ışkın otu yayla muzu olarak da bilinmektedir. A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Işkın otu, kuzukulakgiller ailesine aittir. Mayıs ve Haziran'da yetişen bitkinin, doğu illerinde yaygın bir şekilde üretimi yapılmaktadır. Özellikle Erzurum bitkinin en çok yetiştirildiği yerdir. 40-150 santim kadar boylanabilen ışkın otu, taze olarak tüketilen yabani bitkiler arasında yer almaktadır. Geniş ve kaba yapraklı olan bitkinin, yaprakları arasında ufak çiçekler çıkar. Tadı kiviyi anımsatan ışkın otun birçok yerde meyve olarak da tüketilmektedir. Işkın otu otsu bitki türlerinden biridir.

Başta lösemi kanseri olmak üzere birçok kanser türünün tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Polifenol bakımından iyi bir kaynaktır. Sindirimi ve mideyi yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca mide bulantısı ve kusmaya karşı da iyi gelir. Diyabet, tansiyon gibi hastalıklara karşı deva olduğu bilinmektedir.
Kabızlığı giderici, astım, nefes darlığı, üst solunum hastalıkları, basur, ülser ve ishali önleyici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca uyku problemleri, stres, kronik yorgunluk, ateşli hastalıklar, gribal enfeksiyonlar, böbrek sorunları ve kan şekerini düzenlemek için de fayda sağlamaktadır.

Hamilelik döneminde çoğu kadının maruz kaldığı cilt lekeleri için de kullanılan bir bitkidir. Kabuklarının iç tarafı leke oluşan bölgelere sürülerek lekelerden kurtulmak mümkün olur. Kolesterolü düşürmek için kullanıldığı gibi kalp rahatsızlıklarına karşı da iyi gelmektedir.

Cilt yenileyici özelliği bulunan bitki, yaşlanma sürecini kısaltıcı etki yaratır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu daha pek çok hastalığa karşı koruma altına alır.

Salatası yapılabildiği gibi direkt olarak meyve olarak da tüketilebilir. Kaynatılarak çay şeklinde tüketildiğinde çoğu hastalık için faydalı olur. Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tıbbi olarak üretilen birçok ilacın içerisinde de kullanılan bir bitkidir.

Işkın Otu Çayı Nasıl Yapılır?


Bilindik herhangi bir yan etkisi olmayan ışkın otu çayı oldukça kolay hazırlanır. 100 gr ışkın otunun kök kısmı incecik kıyılır. Kıyılan bitki 2 su bardağı suyun içine eklenerek 12 saat beklenir. 12 saatin sonunda süzgeçten geçirilir ve içine 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilerek kaynatılır.
20.01.2024 14:23:17
Işkın Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Işkın Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Işkın Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024