Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Karadeniz Bölgesinde bulunduğu için herkes tarafından bilinen bir ot değildir. Bu ot ile birçok yemek yapılabilmektedir.
Ancak genellikle yemekler içerisinde kullanılır. Bu otun faydaları ise günümüzde insanların en çok mustarip olduğu konularda yardımımıza koşmaktadır. Hoşkıran otunun faydalarından yararlanmak amacı ile kullanmak istiyorsanız kesinlikle düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Aksi durumlarda istediğiniz faydalara ulaşmak zor olacaktır. Bunun yanı sıra çay olarak da bu otun tüketilmesi mümkündür. Ancak genellikle yemeklerde kullanıldığı için çay olarak tüketilmesi tercih edilmemektedir.
Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Hoşkıran otu, yetişmeye tohum olarak başlar ve yaklaşık 50-60 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Ot üzerinde gövdeden direk yaprak oluşmaktadır ve yaprak yoğunluğu aşırı bir halde değildir. Renk olarak baktığımızda bir reyhan bitkisi rengini görebilirsiniz. Mor ile yeşilin karışımı ile oluşmuş bu renkler, zaten otun güzelliğini yansıtmaktadır. Hoşkıran otu, her zaman yeşil bir bitki olarak karşınıza çıkmaz. Bazı insanlar mevsiminin haricinde de bu otu tüketmek istediği için bu otu uygun ortamlarda kurutarak tüketmektedir. Kurutulmuş hali ise kuru nane ile hemen hemen birebir aynıdır.
Sadece kutu nanenin taneciklerinden biraz daha büyük tanecikleri vardır.
Hoşkıran Otu Faydaları Nelerdir?- Yemeklere vermiş olduğu lezzetle bize ilk faydasını göstermektedir. Bu ot sayesinde bulgur pilavı, salata, dolma, katmer gibi birçok yemeğinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz. Ancak yemeklerde kullanacağınız ölçüye dikkat etmeniz çok önemlidir.
- Ordu Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre ıspanağa rakip olarak gösterilebilecek bir ottur. İçerisinde bulundurduğu yüksek demir sayesinde insanlarda meydana gelen demir eksikliği sorununa çözüm olmaktadır.
- A ve C vitamini açısından da oldukça yüksek olan bu hoşkıran otu, göz sağlığı üzerinde büyük etkiler göstermektedir. Bunun yanı sıra kış aylarında bağışıklığın güçlenmesinde bize faydalarını tekrar gösterir.
- Hoşkıran otu içerisinde yüksek protein bulunmaktadır. Bu nedenle Günlük protein ihtiyacımızı bu bitki sayesinde tam olarak karşılamamız mümkündür.
- Hoşkıran bitkisi ile bitki çayları yapmak mümkündür. İster kuru hali ile ister yaşken bu çayları aç karınla tüketerek vitaminlerinden daha fazla faydalanabilirsiniz.
Uyarı: Hamile ya da hamilelik şüphesi olan insanların hoşkıran otu ile çay yapıp bu çayı tüketmesi bebek sağlığı için olumsuz etkilere neden olabileceği için kesinlikle bu çayı doktor bilgisi olmadan tüketmemesi gerekmektedir. Bunun yanında diğer insanların da normal değerlerin haricinde bu çayı fazla tüketmemeleri sağlıklı olacaktır. Bunun yerine yemek olarak yapılıp yenilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
19.01.2024 06:16:15
Hoşkıran Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Hoşkıran Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|