Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Karadeniz Bölgesinde bulunduğu için herkes tarafından bilinen bir ot değildir. Bu ot ile birçok yemek yapılabilmektedir.
Ancak genellikle yemekler içerisinde kullanılır. Bu otun faydaları ise günümüzde insanların en çok mustarip olduğu konularda yardımımıza koşmaktadır. Hoşkıran otunun faydalarından yararlanmak amacı ile kullanmak istiyorsanız kesinlikle düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Aksi durumlarda istediğiniz faydalara ulaşmak zor olacaktır. Bunun yanı sıra çay olarak da bu otun tüketilmesi mümkündür. Ancak genellikle yemeklerde kullanıldığı için çay olarak tüketilmesi tercih edilmemektedir.

Fiziksel Özellikleri Nelerdir?


Hoşkıran otu, yetişmeye tohum olarak başlar ve yaklaşık 50-60 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Ot üzerinde gövdeden direk yaprak oluşmaktadır ve yaprak yoğunluğu aşırı bir halde değildir. Renk olarak baktığımızda bir reyhan bitkisi rengini görebilirsiniz. Mor ile yeşilin karışımı ile oluşmuş bu renkler, zaten otun güzelliğini yansıtmaktadır. Hoşkıran otu, her zaman yeşil bir bitki olarak karşınıza çıkmaz. Bazı insanlar mevsiminin haricinde de bu otu tüketmek istediği için bu otu uygun ortamlarda kurutarak tüketmektedir. Kurutulmuş hali ise kuru nane ile hemen hemen birebir aynıdır.
Sadece kutu nanenin taneciklerinden biraz daha büyük tanecikleri vardır.

Hoşkıran Otu Faydaları Nelerdir?

  • Yemeklere vermiş olduğu lezzetle bize ilk faydasını göstermektedir. Bu ot sayesinde bulgur pilavı, salata, dolma, katmer gibi birçok yemeğinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz. Ancak yemeklerde kullanacağınız ölçüye dikkat etmeniz çok önemlidir.
  • Ordu Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre ıspanağa rakip olarak gösterilebilecek bir ottur. İçerisinde bulundurduğu yüksek demir sayesinde insanlarda meydana gelen demir eksikliği sorununa çözüm olmaktadır.
  • A ve C vitamini açısından da oldukça yüksek olan bu hoşkıran otu, göz sağlığı üzerinde büyük etkiler göstermektedir. Bunun yanı sıra kış aylarında bağışıklığın güçlenmesinde bize faydalarını tekrar gösterir.
  • Hoşkıran otu içerisinde yüksek protein bulunmaktadır. Bu nedenle Günlük protein ihtiyacımızı bu bitki sayesinde tam olarak karşılamamız mümkündür.
  • Hoşkıran bitkisi ile bitki çayları yapmak mümkündür. İster kuru hali ile ister yaşken bu çayları aç karınla tüketerek vitaminlerinden daha fazla faydalanabilirsiniz.
Uyarı: Hamile ya da hamilelik şüphesi olan insanların hoşkıran otu ile çay yapıp bu çayı tüketmesi bebek sağlığı için olumsuz etkilere neden olabileceği için kesinlikle bu çayı doktor bilgisi olmadan tüketmemesi gerekmektedir. Bunun yanında diğer insanların da normal değerlerin haricinde bu çayı fazla tüketmemeleri sağlıklı olacaktır. Bunun yerine yemek olarak yapılıp yenilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
19.01.2024 06:16:15
Hoşkıran Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hoşkıran Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hoşkıran Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

Deve Gözü Otu

Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024