Horoz İbiği

Horoz ibiği, kendine özgü bir yapıya, canlı kırmızı bir renge sahiptir, sağlığa faydaları da olan süs bitkisi bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilir. 20-50 santim arasında boylanabilen bitkinin bazı türleri 90 santime kadar ulaşabilmektedir. Alevi andıran görüntüsüyle farklılık yaratan bitkinin ana vatanı Hindistan'dır. Binlerce çeşide sahip olan bitki farklı renk, desen ve kokuya sahiptir.
Horoz ibiği Türkiye'de yeni yeni boy gösterse de başka ülkelerde uzun yıllardır bilinmektedir.

Horoz İbiği Çiçeği


Horoz ibiği çiçeği küçük bir saksıya ekilebileceği gibi büyük bir saksı içine toplu da ekilebilir. Toplu ekildiğinde görüntü olarak daha hoş bir görüntü yakalanabilir. Dar alanlarda kullanılacaksa uzun bir saksı tercih edilerek toplu dikim yapılabilir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak saksının erinliğinin en az 15-20 santim olması gerekir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak toprağın nitrojen bakımından zengin içeriğe sahip olması gerekir. Saksıya dikilecek tohumlar birbirinden en az 5 santim aralıkta olmalıdır. Tohumlar 2-3 santim derinlik yeterli olur. Saksıya toprak yerleştirildikten sonra sulanır ve parmak uçlarıyla 2-3 santimlik delikler açılıp tohumlar bu deliklere bırakılır. Üzerleri tekrar toprakla kapatılır. Tohumlarda filizlenme olana kadar evde bakılabilir. Filizlenme olana kadar toprağın her gün dikkatli bir şekilde sulanması gerekir. Güneş ışığını seven çiçek bol güneşli bir yerde tutulduğunda daha çabuk canlanır.
Soğuğa karşı oldukça dayanıksız olan çiçek eğer rüzgâr alırsa istenilen şekilde büyümez. Nemli toprağı seven çiçek günlük ancak toprağı nemlendirecek kadar su ile sulanmalıdır. Eğer su fazla verilirse çiçekte hastalıkla oluşabilir. Horoz ibiği çiçeği çoğaltılmak isteniyorsa kendinden alınan tohumlar kullanılabilir. Üzerinde oluşan tohumlar toplanıp tekrar dikim yapılabilir.

Horoz İbiği Faydaları Nelerdir?

  • Horoz ibiği protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Sağlık için geniş yelpazede faydalarından yararlanılan bitkinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Kansere karşı etkilidir. Vücutta oluşabilecek tümörlere kan akışını durdurucu etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre özellikle göğüs kanserine karşı engelleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir.
  • Kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolün artmasını sağlar. Yulaf tüketemeyenler için iyi bir alternatiftir.
  • Şeker hastalığı nedeniyle yaşanabilecek komplikasyonları azaltmak için faydalarından yararlanılabilir. Kanda bulunan glikoz seviyesini düşürdüğü karaciğer fonksiyonunu normale çevirdiği yapılan deneyler sonucu tespit edilmiştir.
  • Kemik sağlığına karşı iyi gelir. Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan horoz ibiğinin bir kasesi günlük kalsiyum ihtiyacının tamamı karşılanabilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çinko içeriği sayesinde özellikle yaşlılarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tercih edilebilir.
  • Sindirim sistemine karşı iyi gelir. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketleri iyileştirilebilir.
  • Kilo vermek amacıyla kullanılabilir. Tek başına kilo vermek için yeterli olmasa da zayıflamak için yapılan diyetlere eklenebilir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar.
  • Göz sağlığına karşı faydalıdır. A vitamini içeriği gece körlüğüne karşı engelleyici etki yaratır.
  • Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğe oksijenin daha kolay ulaşmasını sağlar. Bebeğin gelişimini destekler.
  • Kansızlığa karşı faydalıdır.
  • Cilt ve saç sağlığına karşı iyi gelir.

Horoz İbiği Nasıl Kullanılır?


Horoz ibiği birçok şekilde kullanılabilir. Tohumları bir tülbent yardımıyla soğuk su altında hafif hareketlerle yıkanmalıdır. Tohumlar fırın ya da buhar yöntemiyle pişirilebilir. Yapraklar haşlanarak ya da kızartılarak tüketilebilir. Çorbalarda un gibi kıvamı arttırmak için kullanılabilir. Tohumlar tavada kızartıldığında tıpkı mısır gibi patlatılabilir. Patlatılmış tohumlar çorbalarda e salatalarda kıtır ekmeğe alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca balık ve et yemekleri yanında servis edilebilir. Un haline getirilerek hamur işlerinde kullanmak tercih edilebilir. Çiçekleri kaynatılarak suyu içilebilir.

Horoz İbiği Zararları Nelerdir?

Horoz ibiği yüzyıllardır birçok hastalığa karşı fayda sağlamak ve yemek olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler;
  • Mide ekşimesi
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Vücutta döküntü ve kızarıklık
  • Mide bulantısı ve kusma olarak sıralanabilir.
19.01.2024 01:04:28
Horoz İbiği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Horoz İbiği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Horoz İbiği"
Bahçeme ekmistim fakat nasıl kullanılır bilmiyor dum,aktarda kuruşunu gördüm sordum ne dese iyi nar çiçeği dedi kırmızı kırmızı top top kurutulmuş yani nar çiçeği ile alakası yok ,bir sürü yerden baktım,en açıklayıcı bilgiyi sizden aldım çiçeği de çay olarak içiliyor Muş teşekkürler
Fatma Ustabaşı . 06.09.2022 12:11:44

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024