Havlıcan otu, zencefille aynı familyaya ait otsu bitkilerden biridir. Küçük galanga ismiyle de bilinmektedir. Yapı olarak zerdeçal ve zencefille benzerdir. 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Uzunluğu çoğu türünde 3 metreye kadar ulaşmaktadır. İnce uzun yapraklara sahip olan havlıcan salkımlar şeklinde çiçek açar. Çiçekleri beyaz ve pembe renkte olur.
Keskin ve güçlü bir tada sahiptir. Asya'nın tropik alanlarında yetişen havlıcan Asya'da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Mutfaklarda baharat olarak kullanımı yaygın yapılan havlıcan ayrıca dondurma, çikolata, hamur işleri ve meşrubat yapımlarında da kullanılmaktadır. Kök kısımlarında tarım ürünleri ve ilaç yapımında yararlanılmaktadır. Çay şeklinde demlenip birçok sağlık problemine karşıda kullanılmaktadır. Ayrıca doğal macun hazırlanarak birçok hastalığa karşı şifa özelliğinden yararlanılabilir. Esansiyel yağ olarak da temin etmek mümkündür. Sağlık için bilinçli kullanıldığında bilindik bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Havlıcan Otu Çayı
- 1 tatlı kaşığı havlıcan kökü
- 300 ml kaynar su
Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı havlıcan otu kökü ince kıyılır. 300 ml kaynar suyun içine eklenip 5 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. Bal ve limon eklenerek tatlandırılabilir.
Havlıcan Otu Macunu
- 1 kilo hakiki süzme bal
- 10 gr havlıcan
- 20 gr tarçın
- 10 gr karanfil
- 20 gr zencefil
Hazırlanışı: Bitkilerin tümü bal içine eklenip homojen bir şekilde karıştırılır.
Macun kıvamına ulaşan karışım günlük yetişkinlerde en fazla 10 gr, çocuklarda ise 2 gr olacak şekilde tüketilmelidir.
Havlıcan Otu Yağı
Etkili uyarıcı esansiyel yağlardandır. Damıtma tekniği kullanılarak elde edilir. Bitkinin kendisi gibi sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. A ve C vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Karın iltihabı, öksürük, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. İçeriğinde antibakteriyel maddeler bulunur. Doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir.
Havlıcan Otu Faydaları Nelerdir?
- Sindirim sistemi için oldukça faydalı bir ottur. Sindirim sisteminde gelişen kronik hastalıklar ve ülser gibi hastalıkların yanı sıra akut rahatsızlıklar içinde kullanılır. Anti-enflamatuvar ve analjezik etkisi bulunmaktadır. Baharat olarak tüketmek sindirim sistemini rahatlatarak sindirimi kolaylaştırır. Mide ağrısı, kramp gibi problemlere iyi gelir. Midede oluşan gaz ve şişkinliği giderir. İştahsızlık gibi problemi olanlarda iştah açıcı etki sağlar. Mide bulantısı ve kusmaya karşı şifalı bir ottur.
- Antioksidan bakımından zengin bir kaynak olan havlıcan, bağışıklık sistemini uyarıcı etki sağlayarak hücresel yaşlanmayı geciktirir.
- Kemoterapi tedavisinde sağlıklı dokuları korumak için havlıcan kullanılabilir. Kadınlarda cinsel gücü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Balgam söktürücü etkisinin yanı sıra boğaz ağrısı, öksürük, bronşit gibi rahatsızlıklara karşıda alternatif olarak kullanılabilir.
- Sperm sayısını ve kalitesini arttırıcı özelliği vardır. Bu etkisi yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştır.
- Saç sağlığını destekler. Saçların daha çabuk uzamasına yardımcı olur.
- Bunama hastalığını gecikmesini sağlar. İçeriğinde bulunan ACA adlı bileşik yaşlılarda daha fazla rastlanan bilişsel bozulmaya karşı koruyucu etki sağlar. Beyinde kan akışını hızlandırarak hafızayı güçlendirir.
- Ağız kokusunu giderici etkisi vardır. Tükürük salgısını arttırır.
- Süte ilave edilip düzenli içilirse testosteron hormonunu düzenler.
- Kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır.
- İltihaplı eklem romatizmasına karşı iyi gelir.
- Pankreas, lösemi, cilt, kolon, safra kanalı, karaciğer, mide ve göğüs kanseri tedavilerinde alternatif olarak kullanılabilir.
Havlıcan Otu Zararları Nelerdir?
Havlıcan otunun bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Ancak havlıcan keskin ve güçlü bir tada sahip olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları, reflü gibi mide sorunu olanlar için uygun bir ot değildir.
Fazla tüketimi kusma, ishal, mide bulantısı gibi yan etkilere sebep olabilir. İştah arttırıcı özelliği olan havlıcan otu kilo problemi olanlar tarafından da ölçülü tüketilmelidir. Ödem söktürücü etkisi bulunan havlıcan ile bol su tüketilmelidir.
Gebelik döneminde mide bulantısı sorunu için doktor önerisi ile kullanılabilir. Bazı gebelerde var olan mide bulantısını şiddetlendirebilir. Bu dönemde gebeliğe zararı olmayan başka bitki çayları içine eklenerek doktor önerisi ile tüketimi yapılabilir.
Günlük önerilen tüketim miktarı çorba kaşığıdır. Yan etkilerine maruz kalmamak için günlük 1 çorba kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.