Deniz börülcesi, bataklık, tuz gölü gibi tuzlu bölgelerde yetişen bir yıllık bitkilerden biridir. Tuzlu su bulunan deniz ve göl kıyılarında yetişen deniz börülcesi besin değeri yüksek bir bitkidir. Ispanakgiller familyasına ait bitkilerden biridir. Türkiye'de en çok Gökova, Tuz Gölü, Burdur, Aksaray gibi yerlerde yetişir. Ekşi ve tuzlu bir tada sahip olsa da lezzet bakımından oldukça zengindir.
Deniz Börülcesi Faydaları Nelerdir?
- Deniz börülcesinin vücuda kuvvet verici etkisi bulunmaktadır.
- İdrar arttırıcı özelliği vardır.
- Metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı kilo vermeye yardımcı olur.
- İştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
- İçinde barındırdığı C vitamini bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
- Mesane iltihabına karşı iyi gelir.
- Ağır işlerde çalışan, sporla uğraşan kişilerde tüketimi vücuda ekstra enerji verir.
- İçeriğinde yer alan bileşenler sayesinde vücudun tuz oranını dengede tutar.
- Böbrek hastalıklarına karşı iyi gelir.
- Tiroit hormonu dengesizliğine karşı faydalıdır.
- Lif içeriği bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Mide sağlığına karşı iyi gelir.
Deniz Börülcesi Zararları Nelerdir?
Deniz börülcesi tuz oranı yüksek bir bitki olduğunda tuz problemi olanlar ve hipertansiyon hastaları tarafından tüketilmemesi gereken bir besindir.
Deniz Börülcesi Nasıl Kullanılır?
Deniz börülcesi salata yapımında kullanıldığı gibi çiğ olarak da tüketilebilir.
Çiğ olarak tüketilecekse mutlaka sirkeli suda bekletilmesi gerekir. Ayrıca limon, sarımsak ve yağ gibi malzemelerle hazırlanan soslarla karıştırılıp tüketilebilir. Haşlayarak da tüketilebilen deniz börülcesi salamura şeklinde de tüketilebilir.
Deniz Börülcesi Nasıl Ayıklanır?
Deniz börülcesinin sert kök kısımları bir bıçak yardımıyla alınmalıdır. Sert kısımlar alındıktan sonra bol suyla yıkanan börülceler bir tencere içinde kaynamış olan suya atılıp haşlanır. Haşlanması için 10 dakika ocakta tutulması yeterli olur. Haşlanan börülceler süzülüp soğuk su içine alınır. Bir süre bekletildikten sonra süzülüp ezilmesine izin vermeden kılçıklarını ayıklamak için kök kısmına yakın bir yerden tutarak çekilir. Bu aşamadan sonra salata gibi tarifler içerisinde kullanılabilir.