Çörek otu, her gölge de yetişebilen ve 40 cm boyutları olan otsu bir bitkidir. Çörek otunun siyah görünümlü ufak tanecikleri bitkinin dalların da yetişen tomurcukların içerisindeki tohumlardır. Çörek tohumunun içerisinde birçok vitamin bulunduğu gibi vücuda da fayda olan moleküler ihtiva etmektedir. Bu moleküllerin içeriğinde bulunan nigellon ile thymoquinon bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
Aynı zamanda bağışıklık sistemine fayda saplayan birtakım ilaçlar da ham madde olarak kullanılır. Yıllardır çörek otu üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Çörek otunun ana vatanı olarak doğu Akdeniz ile güney Avrupa olarak bilinse de aslında pek çok türü olan çörek otunun en çok tercih edileni Nigellae Sativa da bulunmaktadır. Çörek otunun kapsüllerinin içerisinde yetişen tohumlar olgunlaşma gösterince toplanır ve kurutulur.
Çörek otunun içerisinde %21 protein, %35 bitkisel yağ ve %38 karbonhidrat yer alır. Aynı zamanda sayılamayacak kadar mineraller içerir. Bunlardan birkaçını sayacak olursak eğer Nigellom, palmitik asit, kalsiyum, oleik asit, potasyum, sodyum, fosfor, thymoquinon, magnezyum, çinko, bakır, demir, C vitamini, B vitamini ve A vitamini bulunur.
Çörek Otu Faydaları Nelerdir?
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça faydalıdır ve mevsimsel olarak görülen hastalıklara karşı kişileri korur.
- Meme kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıkların oluşumunu yavaşlatır.
- Karaciğerin tam bir dostu diyebiliriz.
Karaciğeri besler, korur ve karaciğer kanserini önler.
- Kanda bulunan şeker miktarının düşmesini sağlar.
- Hipertansiyon dengeleyici özelliği vardır, astıma iyi gelir ve sinir sistemini korur.
- Alerjik hastalıkları olan kişiler için çörek otu tam anlamıyla şifa kaynağıdır.
- İltihap oluşumunu engelleyici özelliği vardır ve Antioksidan özelliği de yüksektir.
- Saç dökülmesini önler ve saçların daha güçlü olmasını sağlar.
- Uyku sorunu yaşayan kişilerin her gün çörek otu kullanmaların da fayda vardır.
- Kısırlık problemine iyi gelir ve yüz felci oluşumuna karşı kişileri korur.
- Baş ağrısını geçirici özelliği vardır ve aynı zamanda hormonların düzgün çalışmasını sağlar.
- Diş eti iltihaplarını iyileştirici etkisi olduğu gibi diş sağlığını da korur.
- Kanın pıhtılaşmasını önler ve zehirlenmelere karşı iyi bir tedavi edicidir.
- Vücutta yer alan zehirli maddelerin atılmasın da fayda sağlar ve metabolizmanın iyi çalışmasında etkilidir.
Çörek Otu Zararları Nelerdir?
- Çörek otunu eğer yanında ısırgan otu ile kullanırsanız karaciğer enzimleri ve lipid peroksidasyon düşmesine aynı zamanda antioksidan enzimlerinin artmasına yol açabilir. Bu nedenden dolayı ciddi karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmaları gerekir.
- Kan şekeri düşük olan kişilerin az miktar kullanmaları önerilir. Yahut kullanmadan önce doktorlarına sorup o şekilde kullanmaları tavsiye edilir. Nedeni ise çörek otunun kan şekerini düşürücü etkisi olmasıdır.
- Egzama hastalığı arttırabilen bir özelliği vardır. Çörek otunun içerisinde bulunan bitkisel yağlar egzamaya iyi gelemeyebilir. Çörek otu sabah aç karnına tüketilirse kişiler de mide tahrişine neden olabilir. Bu da midede ağrı ve yakınmalara yol açabilir. Çörek tonunu yemeklerden sonra tüketmek daha çok fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda sinir sistemi sorunu olan kişiler çörek otu kullandıkları zaman bulantı, midede ağrı, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi sorunlar oluyorsa çörek otunu bırakmaları daha faydalı olacaktır.
- Çörek otunu çok uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılması kişilerde şifa değil hastalığa neden olabilir. Her gün kullanılacak için önerilen dozun üzerine çıkılmaması gerekir.
- Hamilelik dönemin de çörek otu kullanılması önerilmemektedir. Nedeni ise rahim kasılması sorunu olabileceği ve sonucunda düşük riski olabileceği içindir.
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?
Çörek otu, yemeklerde kullanılabileceği gibi pasta ve tatlılara da lezzet vermek için tercih edilebilir. Aynı zamanda şifa edici özelliği olan çörek otu, toz haline getirilip soğuk algınlığı için kullanılabilir. Bunun için toz çörek otunu az miktar bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İçeriğinde bol miktarda protein bulunan çörek otunu her gün bir şeker kaşığı aç karnına tüketebilirsiniz. Yoğurt veya süt ile karıştırıp kullanabilirsiniz. Mide asidi olan kişilerin çörek otunu doğrudan kullanmamaları gerekir. Haftada iki gün yoğurt ile karıştırıp birer şeker kaşığı tüketebilirler.
Zayıflamak isteyen kişilerin her gün aç karnına yemeklerden yaklaşık yarım saat kadar önce tüketmeleri önerilir. Bunun için de bir fiske çörek otunu bir tatlı kaşığı yoğurt ile karıştırıp tüketiniz. Yahut bir şeker kaşığı çörek otunu bir su bardağı su ile içebilirsiniz. Kan şekerinde sorun olan kişilerin çörek otu kullanmadan önce uzmana danışmaları önerilir.