Çörek Otu

Çörek otu, her gölge de yetişebilen ve 40 cm boyutları olan otsu bir bitkidir. Çörek otunun siyah görünümlü ufak tanecikleri bitkinin dalların da yetişen tomurcukların içerisindeki tohumlardır. Çörek tohumunun içerisinde birçok vitamin bulunduğu gibi vücuda da fayda olan moleküler ihtiva etmektedir. Bu moleküllerin içeriğinde bulunan nigellon ile thymoquinon bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
Aynı zamanda bağışıklık sistemine fayda saplayan birtakım ilaçlar da ham madde olarak kullanılır. Yıllardır çörek otu üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Çörek otunun ana vatanı olarak doğu Akdeniz ile güney Avrupa olarak bilinse de aslında pek çok türü olan çörek otunun en çok tercih edileni Nigellae Sativa da bulunmaktadır. Çörek otunun kapsüllerinin içerisinde yetişen tohumlar olgunlaşma gösterince toplanır ve kurutulur.

Çörek otunun içerisinde %21 protein, %35 bitkisel yağ ve %38 karbonhidrat yer alır. Aynı zamanda sayılamayacak kadar mineraller içerir. Bunlardan birkaçını sayacak olursak eğer Nigellom, palmitik asit, kalsiyum, oleik asit, potasyum, sodyum, fosfor, thymoquinon, magnezyum, çinko, bakır, demir, C vitamini, B vitamini ve A vitamini bulunur.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça faydalıdır ve mevsimsel olarak görülen hastalıklara karşı kişileri korur.
  • Meme kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıkların oluşumunu yavaşlatır.
  • Karaciğerin tam bir dostu diyebiliriz.
    Karaciğeri besler, korur ve karaciğer kanserini önler.
  • Kanda bulunan şeker miktarının düşmesini sağlar.
  • Hipertansiyon dengeleyici özelliği vardır, astıma iyi gelir ve sinir sistemini korur.
  • Alerjik hastalıkları olan kişiler için çörek otu tam anlamıyla şifa kaynağıdır.
  • İltihap oluşumunu engelleyici özelliği vardır ve Antioksidan özelliği de yüksektir.
  • Saç dökülmesini önler ve saçların daha güçlü olmasını sağlar.
  • Uyku sorunu yaşayan kişilerin her gün çörek otu kullanmaların da fayda vardır.
  • Kısırlık problemine iyi gelir ve yüz felci oluşumuna karşı kişileri korur.
  • Baş ağrısını geçirici özelliği vardır ve aynı zamanda hormonların düzgün çalışmasını sağlar.
  • Diş eti iltihaplarını iyileştirici etkisi olduğu gibi diş sağlığını da korur.
  • Kanın pıhtılaşmasını önler ve zehirlenmelere karşı iyi bir tedavi edicidir.
  • Vücutta yer alan zehirli maddelerin atılmasın da fayda sağlar ve metabolizmanın iyi çalışmasında etkilidir.

Çörek Otu Zararları Nelerdir?

  • Çörek otunu eğer yanında ısırgan otu ile kullanırsanız karaciğer enzimleri ve lipid peroksidasyon düşmesine aynı zamanda antioksidan enzimlerinin artmasına yol açabilir. Bu nedenden dolayı ciddi karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmaları gerekir.
  • Kan şekeri düşük olan kişilerin az miktar kullanmaları önerilir. Yahut kullanmadan önce doktorlarına sorup o şekilde kullanmaları tavsiye edilir. Nedeni ise çörek otunun kan şekerini düşürücü etkisi olmasıdır.
  • Egzama hastalığı arttırabilen bir özelliği vardır. Çörek otunun içerisinde bulunan bitkisel yağlar egzamaya iyi gelemeyebilir. Çörek otu sabah aç karnına tüketilirse kişiler de mide tahrişine neden olabilir. Bu da midede ağrı ve yakınmalara yol açabilir. Çörek tonunu yemeklerden sonra tüketmek daha çok fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda sinir sistemi sorunu olan kişiler çörek otu kullandıkları zaman bulantı, midede ağrı, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi sorunlar oluyorsa çörek otunu bırakmaları daha faydalı olacaktır.
  • Çörek otunu çok uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılması kişilerde şifa değil hastalığa neden olabilir. Her gün kullanılacak için önerilen dozun üzerine çıkılmaması gerekir.
  • Hamilelik dönemin de çörek otu kullanılması önerilmemektedir. Nedeni ise rahim kasılması sorunu olabileceği ve sonucunda düşük riski olabileceği içindir.

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?


Çörek otu, yemeklerde kullanılabileceği gibi pasta ve tatlılara da lezzet vermek için tercih edilebilir. Aynı zamanda şifa edici özelliği olan çörek otu, toz haline getirilip soğuk algınlığı için kullanılabilir. Bunun için toz çörek otunu az miktar bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İçeriğinde bol miktarda protein bulunan çörek otunu her gün bir şeker kaşığı aç karnına tüketebilirsiniz. Yoğurt veya süt ile karıştırıp kullanabilirsiniz. Mide asidi olan kişilerin çörek otunu doğrudan kullanmamaları gerekir. Haftada iki gün yoğurt ile karıştırıp birer şeker kaşığı tüketebilirler.

Zayıflamak isteyen kişilerin her gün aç karnına yemeklerden yaklaşık yarım saat kadar önce tüketmeleri önerilir. Bunun için de bir fiske çörek otunu bir tatlı kaşığı yoğurt ile karıştırıp tüketiniz. Yahut bir şeker kaşığı çörek otunu bir su bardağı su ile içebilirsiniz. Kan şekerinde sorun olan kişilerin çörek otu kullanmadan önce uzmana danışmaları önerilir.
21.01.2024 20:32:46
Çörek Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çörek Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çörek Otu"
Çörek otu ve susam arasında kalori bakımından ciddi farklar var mı? Susamı çok yağlı diye tüketmiyorum ama çörek otu daha sağlıklı olabilir.
Asena . 30.09.2018 20:22:54

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024