Civanperçemi Otu

Civanperçemi otu, (Achillea millefolium) yöresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemi ve kandilçiçeği isimleri ile de anılmaktadır. Hayatımızda vazgeçemeyeceğimiz çok şifalı bir bitkidir. Türkiye'de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Türlerine göre 5 veya 100 santim yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşımaktadır. Bu uçucu yağda azulen, sineol, pinenler, borneol vardır. Bu bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında kümeler halinde yetişmektedir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yaymaktadır. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü daha da yükselmektedir.

Civanperçemi otu faydaları nelerdir?

  • Vücuda kuvvet ve zindelik vermektedir.
  • İştah açar ve sindirim sistemini kolaylaştırır.
  • Uyarıcıdır, sinirleri kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürücü olup, bağırsak gazlarını gidermektedir.
  • Hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • Göğsü yumuşatır ve balgamı söker.
  • Adet söktürücü özelliği sayesinde adet döneminin ağrılı ve gergin geçiren bayanlar için oldukça faydalıdır.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürükte oldukça faydalı bir bitkidir.
  • Mide hastalıklarına ve kansızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
  • Basur memelerine iyi gelmektedir.
  • Kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır.
  • Sinirleri ve vücudu kuvvetlendirmektedir.
  • İshali keser.
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
  • Kızamık, boğmaca, regl gecikmesi ve kemik rahatsızlıklarında oldukça faydalıdır.
Civanperçemi otu nasıl kullanılır? Civanperçemi yapraklı ve çiçek dalları henüz tam olarak açılmamışken toplanır ve gölgede kurutulduktan sonra tüketilmelidir. Çiçekleri kaynatılıp civanperçemi çayı yapılarak içilebilir.

Civanperçemi otu çayı nasıl yapılır; civanperçemi çayı bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki veya 2 veya 3 adet çiçekli sap, orta boy bir su bardağı kaynamış su içerisine atılarak demlemeye bırakılır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve içilecek duruma hazırlanır. Günde 3 su bardağı çay aç karnına ve öğün aralarında içilebilir.

Civanperçemi otu çayının faydaları; âdet kanamalarında, yumurtalık iltihaplarında, rahim akıntılarında, sırt ağrılarında, menopoz döneminde oldukça etkilidir. Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. En iyi kan dindirici bitkilerden biridir, mayasıl, gastrit gibi rahatsızlıklarda mide ve basur kanamalarında, ayrıca yara ve burun kanamalarında kullanılmaktadır. Düzenli olarak içilen bitki çayı migren ağrılarını hafifletir. Antiseptik özelliği sayesinde idrar kesesi iltihabına karşı önerilir.

Civanperçemi otu zararları; bazı kişilerde alerji yapabilir, vücutta deri döküntüleri meydana gelebilir. Genelde tavsiyenin dışında aşırı ölçülerde kullanılmadığı sürece civanperçeminin bir zararına rastlanmamıştır.
20.01.2024 13:52:54
Civanperçemi Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Civanperçemi Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Civanperçemi Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024