Cibes otu, Ege bölgesinde bolca yetişen otlardan biridir. Mart ayından itibaren semt pazarlarında, manavlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Bazı kişiler bunu lahana patlağı, azman gibi isimlerle bilinir. Turpgiller familyasından olan cibes otu, lahana ve karnabaharın kesilerek toplanmasından sonra toprağın içinde kalan köklerde büyür. Dışarıdan bakıldığında marula benzetebilirsiniz.
Egede yaşayanlar mevsiminde bunu sofralarından eksik etmez. Hem ekşili salatası hem de zeytinyağlı yemeğini yaparlar. İştah açıcı, hafif baharatlı ve tatlımsı bir lezzeti vardır.
Cibes otu bağırsakların çalışmasını düzenleyerek, sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Bağırsaklarda bulunan kurtların atılmasına yardımcı olur. Özellikle zayıflamayı isteyenler, kilo kontrolü yapmayı isteyenler bu otu tek başına bile tüketebilir. Oldukça besleyici özellikleri vardır. Sağlıklı bir cilde sahip olmanızı, canlı ve diri görünen bir cilde sahip olmanızı sağlar. Lahana kökünden büyüdüğü için, kanserden koruyucu etkisi de vardır. Bu ot Karadeniz bölgesinde de çok tüketilen kara lahananın kökünden yetişir. Aynı şekilde bu yöre insanları da cibes otunu pek sever. Burada genellikle ota halk arasında cici denir. Eğer kabukları soyulursa, çiğ olarak da tüketilebilir.
Cibes otunun faydaları nelerdir?
Cibes otu, sağlık açısından çeşitli faydaları olan bir bitkidir. İşte cibes otunun bazı potansiyel faydaları:
Sindirim sistemi sağlığı: Cibes otu sindirim sistemi sorunlarına iyi gelebilir.
Sindirim enzimlerini uyararak sindirimi kolaylaştırabilir, gaz ve şişkinliği azaltabilir.
İltihap önleyici etkiler: Cibes otu, anti-enflamatuvar özelliklere sahip olabilir. Vücuttaki iltihabı azaltabilir ve iltihaplı durumları hafifletebilir.
Antioksidan özellikler: Cibes otu antioksidan bileşikler içerir. Bu bileşikler, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve genel olarak sağlığı destekleyebilir.
İdrar söktürücü etkiler: Cibes otunun idrar söktürücü özellikleri vardır. Böbreklerin daha fazla idrar üretmesine yardımcı olarak vücutta su ve tuz dengesini düzenleyebilir.
Romatizmal rahatsızlıkların hafifletilmesi: Cibes otunun romatizmal ağrıları ve şişlikleri azaltıcı etkileri olabilir. Romatoid artrit ve eklem iltihaplanması gibi rahatsızlıklarda rahatlama sağlayabilir.
Bağışıklık sistemi desteği: Cibes otunun bağışıklık sistemini desteklediği ve vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Bu besleyici otu tanıdıktan sonra, isterseniz güzel bir salata hazırlayalım.
Cibes otu salatası için gerekli malzemeler
500 gram cibes otu
1 adet limon suyu
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
Cibes otu salatası nasıl yapılır?
Önce cibes otunu bol suyla yıkayın. Bir süre sirkeli suyun içinde bekletin. Bu arada tencerenin içinde içine az tuz attığınız suyu kaynatın. İçine cibes otunu atarak, yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer otlara göre daha çabuk piştiği için, isterseniz başından ayrılmayın. Pişince suyunu süzerek kevgirin içine alın. İsterseniz buzlu suda şoklayarak, cibes otunun yeşil canlı rengini korumasını sağlayabilirsiniz. Suyu süzülen cibesleri salata tabağının içine alın. Bir kâsenin içinde limon suyunu, ezilmiş sarımsakları, tuzu ve sızma zeytinyağını iyice çırpın. Bunu cibes otunun üzerine dökerek iyice karıştırın. Daha sonra üzerine birkaç tane zeytinle süsleyerek, ikramınızı yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 17:11:29
Cibes Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024