Beşparmak Otu

Beşparmak otu, gülgiller familyasından, 40-70 santim boylanabilen, yabani olarak kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Uçucu yağ, nişasta, tormentil kırmızısı, tannik asit gibi çeşitli maddeler içeren otun yaprakları parmak şeklinde olduğu için bu adı almıştır. Saplı çiçekler yaprakların arasından çıkar. Altın sarısı renkte çiçekleri vardır.
Temmuz ve Ağustos aylarında yaprak ve kök kısmı toplanıp kurutulduktan sonra sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir. Beşparmak otu yol kenarı ve yeşil alanlarda sıkça yetişir. Genel sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tıpta tedaviye destek olarak alternatif tedavi olarak tercih edilmektedir.

Beşparmak Otu Nasıl Kullanılır?

  • Beşparmak otu çay şeklinde, çiğ olarak ya da haricen kullanılabilir. Çay şeklinde hazırlamak için 50 gr kurutulmuş ot 4 su bardağı suya eklenip 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilir. Gün üç defa aç karnına içilir.
  • Kaynayan su ile gargara yapılabilir. Hem boğaz ağrısına hem de boğazda oluşan enfeksiyona karşı kullanılabilir.
  • Çiçek kısmı haşlanıp lapa çekline getirildikten sonra cilt lekeleri için kullanılabilir.
  • Kök kısmı diş ağrısı için çiğnenebilir.
  • Beşparmak Otunun Faydaları
  • İshale karşı iyi gelir. Düzenli olarak kullanıldığında ishal şikâyetini tedavi eder.
  • Mide problemlerine karşı iyi gelir. Hafif seyreden mide ağrısı için çay şeklinde kullanılabilir. Mide ağrısının yanı sıra mide yanmasına karşıda faydalıdır.
  • Vücudu kuvvetlendirmek için yararlanılabilecek bir ottur. Günlük yorgunluğu gidermek için çay şeklinde kullanımı tercih edilebilir.
  • Bademcik ve boğaz iltihabına karşı beşparmak otu alternatif olarak tercih edilebilir.
  • Diş ağrısına karşı iyi gelir. Dişetlerini güçlendirir. Düzenli aralıklarla kullanımı yapıldığında dişlerde gelişen sararmaları engeller.
  • Cilt lekeleri için kullanılabilir. Cilt sağlığını destekler. Güneşe bağlı meydana gelen lekelerin yok olmasını sağlar.
  • Cildi yumuşatıcı etkisi vardır. Günümüzde kozmetik olarak üretilen bazı cilt yumuşatıcıların içinde beşparmak otuna yer verilmektedir.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Kanamayı durdurucu özelliği bulunmaktadır.
  • Zehirli yılan sokmalarında faydalı bir ottur.
  • Verem hastalığında alternatif tedavi olarak kullanılabilir.
  • Yoğun âdet kanamalarında kanamayı azaltıcı etkisi vardır.
  • Baş ağrısına karşı iyi gelir.
  • Yaraların iyileşme süresini hızlandırır.
  • Diyabet hastalığında böğürtlen, yaban mersini yaprağı, karanfil ile karıştırılarak kaynatılıp içilebilir.

Beşparmak Otu Zararları Nelerdir?


Beşparmak otunun kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat diğer bitki türlerinde olduğu gibi bilinçsiz ve aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Aşırı kullanıldığında mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Kök kısmı kurutulduktan sonra en fazla 2 yıl saklanmalıdır. Uzun süre saklanarak kullanıldığında hiçbir faydasından yararlanılamaz. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı ya da zararına dair bir bilgi olmadığından mutlaka hekime danışarak kullanılmalıdır.
20.01.2024 06:16:35
Beşparmak Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beşparmak Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beşparmak Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024