Altınbaşak Otu

Altınbaşak otu, çoğunlukla 30-40 cm boylarında olan bir bitkidir. Ancak 1 metreye kadar uzayabilen altınbaşak otuda mevcuttur. Altınbaşak otu otsu bir bitkidir. Bu bitkinin çiçeklerinin rengi altın sarısı olduğu için bu ismi almıştır. Altınbaşak otunun halk arasında bilinen diğer isimleri yahudi otu, dalak otu, mayasıl otu ve altınasadır.
Altınbaşak otu çukur yerlerde, orman kıyılarında ve rutubetli ortamlarda yetişmektedir. Altınbaşak otu tüylü bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri yıldıza benzer iken temmuz ve ekim ayları arasında toplanmaktadır. Altınbaşak otunun içeriğinde P vitamini, C vitamini, karotin, tanen, kumarin, eterli uçucu yağlar, flavonlar ve saponinler bulunmaktadır. Altınbaşak otu son zamanlarda arıcılıkta da kullanılmaktadır. Altınbaşak otu kurutulduktan sonra özelliğini kaybetmemesi için ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir.

Altınbaşak Otu Faydaları Nelerdir?


Altınbaşak otu çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ayrıca idrar yollarında oluşan enfeksiyonlarda ve idrar yollarındaki taş ve kumun düşmesinde de etkili olan bir ottur. Altınbaşak otu böbrek ve mesane hastalıklarına da iyi gelen bir bitkidir. Bununla birlikte romatizma, varis ve eklem hastalıklarına da iyi gelmektedir. Altınbaşak otu mide ve bağırsak gazlarının giderilmesini sağlamaktadır. Ayrıca mide bulantısını da önlemektedir. Altınbaşak otu vücutta meydana gelen yaraların iyileşmesini kolaylaştırır iken aynı zamanda iyileşme sürecinin hızlanmasını da sağlamaktadır.
Altınbaşak otu antiseptik özelliğe sahip olan bir bitkidir. Altınbaşak otunun çayını psikolojik rahatsızlığı olan bireyler de tüketebilir. Bu ot çocukların idrar tutamama, uyku halinde iken yatak ıslatma gibi problemlerinde de etkili olan bir bitkidir. Altınbaşak otunun çay olarak tüketilmesi varis problemlerine, âdet kanamalarına, adet sancılarına, egzama ve eklem romatizması gibi şikâyetlerde çok etkili olmaktadır.

Altınbaşak otu çiçeklendiği zaman toplanmaktadır. Toplanıldıktan sonra da kurutulmaktadır. Kurutulmuş olan altınbaşak otu toz haline getirilerek vücutta meydana gelen yaraların üzerine koyulur. Böylelikle yaraların iyileşmesi hem kolaylaşır hem de hızlanır. Altınbaşak otundan boya meydana getirmek için de yararlanılmaktadır. Bu bitkiden yün ve pamuklara renk vermek için faydalanılmaktadır. Toz haline getirilen altınbaşak otu su ile karıştırılarak macun haline getirilip bu macun ile eklem ağrısı olan bölgelere masaj yapılabilir. Yine elde edilen bu macun eklem yerlerine merhem olarak da sürülebilir. Altınbaşak otu da tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi mutlaka doktor kontrolünde tüketilmelidir. Aşırıya kaçmamaya, çok fazla dozda tüketmemeye dikkat edilmelidir. Altınbaşak otunu böbrek iltihabı olan hastaların kullanması çok tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu ot iltihabı birden çözeceği için bireyin vücudunda kaşıntı olmasına sebep olabilir.

Altınbaşak Otu Çayı Nasıl Yapılır?


1 bardak kaynamış olan su içerisine 1 tatlı kaşığı altınbaşakotu ilave edilip yaklaşık 10 dakikaya yakın demlenmesi için beklenilmelidir. Sıcak olarak içilmesine dikkat edilmelidir.
20.01.2024 00:22:02
Altınbaşak Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Altınbaşak Otu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Altınbaşak Otu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu ...
Devamını Oku

Sütleğen Otu

Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden...
Devamını Oku

Kulak Otu

Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isi...
Devamını Oku

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında t...
Devamını Oku

Hoşkıran Otu

Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan...
Devamını Oku

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağ...
Devamını Oku

Hava Civa Otu

Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağların...
Devamını Oku

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmekt...
Devamını Oku

Kızılbacak Otu

Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişini...
Devamını Oku

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu b...
Devamını Oku

Meryem Ana Otu

Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydal...
Devamını Oku

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bil...
Devamını Oku

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun,...
Devamını Oku

Adam Otu

Adam Otu; bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam ot...
Devamını Oku

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını az da olsa adından anlayabili...
Devamını Oku

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Anado...
Devamını Oku

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, hastal...
Devamını Oku

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak...
Devamını Oku

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü...
Devamını Oku

Dil Otu

Dil otu diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024