{ "title": "Zufa Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Zufa-Otu-49.jpg", "date": "20.01.2024 10:35:06", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "Zufa otu, bu ot çördük otu da bilinmektedir. Sindirim sistemi problemlerine ve gaz sorunları için kullanılmaktadır. Gebelikte veya hamiye kalmaya çalışan dönemlerde zufa otu kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Hafif acı ve naneye benzer bir tadı olan zufa otu, salatalarda lezzet vermek amacıyla kullanılabilmektedir. Zufa otunu kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Çünkü bilinçsiz kullanımı irade dışı kasılmalara, adalelerin istemsiz olmasına sebep olabilir ve bu nedenle kullanılmaması için birçok kişiye önerilmiyor.

Zufa otu nasıl bir ottur?

Bu ot ballıbabagiller bitki familyasından gelmektedir. Boyu 30 cm ile 100 cm arasında değişebiliyor. Zufa otu uzun yıllar boyunca sağlam ve canlı kalabilir. Rayihası bol bir bitki türüdür. Yapısal olarak çalıyı andırır ve boyu dikine doğru uzayarak çatallaşmaktadır. Zufa otu, halk arasında değişik isimlerle bilinmektedir Bunlar şu şekildedir;
Zufa otu, öncelikli olarak şifa niyetiyle kullanılmıştır. Önce Mısır'da daha sonra Yunanlılar tarafından ve ileri ki zamanlarda ise Romalılar arasında popüler olmuş bir ot türüdür. Bunların ardından Avrupa'nın batısına ulaşmış ve oradan da Türkistan'a kadar çok geniş bir coğrafyada kullanılmaya başlamıştır. Birçok derde deva olduğu söylenmektedir. Örnek olarak bronşit, öksürük, astım, sesle kısalma gibi hastalıklarda tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. İleri ki tarihlerde İleri ki Anavatanı değişmiş ve şu anda Avrupa'nın güney kısımlarında yetişir. İklim tiplerinden dolayı da Akdeniz ikliminde yetiştiği için Türkiye'de de yetiştirilmektedir.

Zufa otu faydaları nelerdir?
Zufa otu nasıl yetiştirilir?

Yetişme koşullarına bakıldığından bahar aylarında, Mart ve Nisan aylarında yetiştirilmektedir. Yetiştirme saksı ya da çamlığına yetiştirilebilir. Zarar görmemesi için üstüne koruyucu olarak cam koyulabilir. Cam olmasa da folyo da kullanılabilir. Taşlık ya da kullu olan bölgelerde de yetiştirilebilir. Olgunlaşma döneminde havadar bir ortamda gölge altında kurutulmaya bırakılır.
" } ] }