{ "title": "Yılan Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Yilan-Otu-32.JPG", "date": "19.01.2024 08:15:56", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Yılan Otu, Centiyane diğer bir adı olan yılan otu olarak da bilinmektedir. Yılan otu bitkisi bir metre boyuna kadar uzayabilir. Genellikle yol kenarlarında, tarlalarda, mezarlık köşelerinde ya da dere ve rutubetli olanlarda kendini rahatlıkla göstermektedir. Temmuz ve ağustos aylarında daha çok çiçek açan yılan otu sarı renkte olan çiçekleri sayesinde etrafa doğal ve güzel görüntü vermesinden ziyade verdiği şifalar sayesinde de en değerli bitkilerden biridir.

Yılan otu: Centiyane bitkisi yapı olarak geniş ve iri yapraklı, kökleri kalın ve oldukça dayanaklıdır. Yılan otunun yaprakları ceviz yaprağına da benzetilmektedir. Meyvelerinin uç tarafı ise çanak şeklindedir. İçi sarı, dışıysa esmer renktedir. Aynı zamanda yılan otu güzel kokusu, tatlıya yakın acı tadı ile de dikkat çekerek ön plana çıkmaktadır. Bu özelliğini içerisinde bulundurduğu pektin, tanen, çeşitli alkolitler, yağ ve şeker sayesinde elde etmektedir. Yılan otu ülkemizde çoğunlukla Doğu Karadeniz ve Uludağ'da görülmektedir. Bitkisel tedavide ise en yararlı yeri olan kökü çeşitli ilaç ve şifa verici alanlarda kullanılmaktadır.

Yılan otu faydaları: Yılan otunu bir litre suyun içerisine 10 gram atıp bir süre beklettikten sonra süzerek içildiği takdirde:
Yılan otu köküyle çay yapımı: Öncelikle bir litre suyu kaynatın. Ardından 60 gram kadar yılan otunun kökünü kaynatmış olduğunuz bu suya ekleyin. Karışımı soğuyana kadar demlendirin. Ardından süzün ve her seferinde bir çorba kaşığı kadar içiniz. Gün içinde ara ara bir çorba kaşığı kadar tüketilebilir. Mide problemleri için yemeklerden önce ve iki saat arayla bir çorba kaşığı tüketiniz.
" } ] }