{ "title": "Yemlik Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/yemlik-otu.jpg", "date": "20.01.2024 13:25:24", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Yemlik otu, ilkbaharda yetişen yeşil renkli ve ince yapraklı bir bitkidir. Yemlik otu çeşit çeşittir dağ yemliği, çayır yemliği ve tarla yemliği, içlerinde en lezzetlisi ise tarla yemliği ilk baharda yağan yağmurların ardından yüzünü gösteren yemlik kırsal bölgelerde yaşayan insanların vazgeçilmezidir. Yemlik otunu şehirlerdeki çarşı pazarlarda bulmak pek fazla mümkün değildir. Çünkü yemlik otu ekilerek üretilen bir bitki değildir kendiliğinden çıkan yabanı bir ot çeşididir.

İlkbaharda tarlalarda ve çayırlarda önlerinde önlük ellerinde bıçaklarla insanlar görebiliriz. Önlükler dolusu yemlik otu toplayan bu insanlar bir yandan şarkılar türküler bir yandan edilen hoş muhabbetlerle keyifli bir şekilde yemlik otunu toplamaktadırlar. Yemlik otu çiğ yenebildiği gibi ıspanak yemeği gibi pişirilip tüketilebilir. Yemlik kuru soğan kekik tuz ile salatası yapılıp lavaşa sarılıp yenildiği gibi haşlanmış yumurta ile köy yufkasına dürüm de yapılıp yenilebilir ve oldukça lezzetlidir.

Yemlik otunun faydaları nelerdir?

Yemlik otu insan sağlığı açısından da oldukça faydalı bir bitkidir: Yemlik vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. L A, E C, B2 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve demir deposudur. Vücut direncini artırıp metabolizmayı güçlendirdiği gibi demir eksikliğine faydalı olup kansızlığı da ortadan kaldırır. Gözleri korumaya yardımcı olur ve gece körlüğüne iyi gelir. Yemlik otu cilt, saç ve kemik oluşumunda ihtiyaç duyulan A vitamini barındırdığı için destekleyici besin niteliğindedir. İçeriğindeki B2 vitamini sayesinde migren tedavisinde yardımcı rol oynadığı gibi saç ve tırnak sağlığında da olumlu etkiler sağlar. Yemlik otu çiğ tüketildiğinde iştah artırdığı gibi pişirilip yemeği tüketildiğinde bağırsakları çalıştırıp hazmı kolaylaştırır. Yemlik otunun köklerinde sütlü bir madde bulunmaktadır bu madde tükürük bezleri üzerinde yararlı tesirler yaratır, ağız kuruluğunu önler ve sindirimi kolaylaştırır.

Yemlik otu nasıl tüketilebilir?

Aşağıda iki farklı tarif ile yemlik otunu nasıl tüketebileceğinizi ve hangi yemekleri yapabileceğinizi bulabilirsiniz.

Yemlik otu yemeği malzemeler
Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye kuşbaşı doğradığımız dana etini koyup suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. Suyunu çeken etlerin üstüne küçük küpler şeklinde doğradığımız kuru soğanı ince kıydığımız biberi ve sıvı yağını da ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Daha sonra kabuğunu soyduğumuz domatesleri de doğrayıp tencereye ekliyoruz domatesler suyunu çekince biber salçası ve pul biberi de ilave edelim. Temizleyip bir süre sirkeli suda beklettiğimiz yemlikleri doğrayıp vurduğumuz etlerin içine koyup karıştıralım biraz kavurduktan sonra içine bir bardak süt ilave edelim bir taşım kaynadıktan sonra üzerine az miktarda sıcak su ilave edip tuzunu atalım ve pişmeye bırakalım kısık ateşte 15-20 dk kaynayan yemeğimiz servise hazırdır.

Not: Yemeği et yerine sucuklu yapmak isterseniz soğanı, biberi ve domatesi kavurup salçayı da ilave ettikten sonra yemlik otu ile doğramış olduğunuz sucukları koyup üstte yazdığım işlemi aynı şekilde uygulayıp pişirebilirsiniz afiyet olsun.

Yumurtalı ve sucuklu yemlik otu kavurması malzemeler
Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru soğanı küçük doğrayıp sıvı yağ ile teflon bir tavaya koyup kavuruyor. Doğradığımız sucukları ve yemlik otunu da ekleyip suyunu çekene kadar bekliyoruz tuz, karabiber ve pul biberini de ekleyip yumurtayı kırıyoruz. İsteğe göre yumurtayı karıştırıp pişirebilirsiniz isteğe göre karıştırmadan ağzını kapatıp ağırca pişmesini bekleyebilirsiniz. Sıcak çay eşliğinde mis gibi bir kahvaltı öğünüdür.

Afiyet olsun.

" } ] }