{ "title": "Yasemin Çiçeği", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/yasemin-cicegi-7911.jpg", "date": "19.01.2024 16:50:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yasemin çiçeği, kokusuyla mest eden bir çiçek türüdür. Yüksek kesimlerde yetişen çiçeğin anavatanı Himalayalardır. Suyu çok seven çiçeğin özellikle sıcak havalarda düzenli olarak sulanması gerekir. Haziran-Eylül aylarında çiçek açar. Aydınlık yerleri seven çiçek her toprak türünde yetiştirilebilir. Direkt gneş ışığında değil, ancak aydınlık bir ortamda tutulması gerekir. Kışın toprağının devamlı nemli olmasına dikkat edilmelidir. Kış aylarında bile eğer çok sıcak bir ortamda kalırsa çiçek açmaz. Ayrıca sıcak nedeniyle yaprak biti oluşur. Bitkinin çiçek açması için kışın en ideal sıcaklı 10 derecedir. Yaz aylarında 10-15 günde sulama suyuna vitamin eklenebilir. Saksı değiştirilecekse ilkbahar ayları tercih edilmelidir. Yine ilkbahar aylarında dalları uç kısımlarından kesilerek budanmalıdır.

Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Çelikle üretim: bu yöntem Mart ayından önce yapılmalıdır. Olgunlaşmış tek yıllık çubuklar ile yapılan yöntem için ortamın sıcaklığı, rutubeti ve nemi stabil olmalıdır. Sıcaklık 16-18 derece arasında olmalıdır. Kullanılacak toprağın temiz olması gerekir.

Daldırma ile üretim: Çelikle üretime göre daha başarılı bir yöntemdir. Kullanılacak bitkinin kuvvetli olması şarttır. Yılın her ayında yapılsa da en verimli dönem Haziran, Temmuz, Ekim ve Kasım aylarıdır. Kullanılacak toprağın rutubetli olması tavsiye edilir. Toprağa 5 santim olacak şekilde gömülen yaprakların 2 ay içinde köklenmesi beklenir.

Yasemin Çiçeği Faydaları 

Yasemin çiçeği hoş görüntü ve kokusunun yanı sıra sağlığa olan faydalarıyla da popüler bir çiçek türüdür. Saf, duru ve masum duyguları simgeleyen çiçek güzelliği de simgeler. Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

Romatizmal ağrılar üzerinde oldukça faydalı bir çiçektir. Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Sinirleri yatıştıran çiçeğin göğüs yumuşatıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü ve kabızlığı giderici özelliktedir.

Yasemin Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Yasemin çiçeğinin faydalarından yararlanmak için çay şeklinde demlenmesi gerekir. Çiçeğin yapraklarından elde edilen yağ da parfümlerde kullanılır. Yağı yüz ağrıları için kullanılabilir. Cilt gözeneklerini sıkılaştırıcı, cildi temizleyici etkisi vardır. Yasemin çiçeği yağı tonik olarak kullanıldığında cildin beslenmesini ve sıkılaşmasını sağlar. Romatizma ağrılarında masaj yapılarak kullanılabilir. Balgam söktürücü özelliği bulunur. Strese karşı iyi gelen yağın bedeni dinlendirici etkisi vardır. Dinlendirici etkisi nedeniyle aroma terapilerde tercih edilir. Göz altında oluşan morluklarla mücadele etmek için kullanılabilir. Güneş kremi yerine cildi güneşten korumak için tercih edilebilecek doğal bir yağdır. Selülit problemi olanlar yasemin çiçeği yağından faydalanabilir.

Yasemin Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yasemin çiçeği çayı iki yöntem kullanılarak hazırlanabilir. Bu yöntemler demleme ve haşlama yöntemidir. Yeteri kadar su kaynatılarak içine kurumuş yasemin çiçeği eklenir. 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra içilebilir. Çayın tadını yumuşatmak için birkaç damla limon suyu eklenebilir.
" } ] }