{ "title": "Yarpuz Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/yarpuz-otu.jpg", "date": "19.01.2024 23:08:43", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü olup, güzel kokulu bir bitki olarak doğada yetişir. Ortalama 30 cm boyunda, pembe ve mor karışımı renklerde çiçekler açan, yaprakları naneye benzeyen çok yıllık bir bitki türüdür. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli mesafeyle dizilmiştir. Bu bitki, dökmüş olduğu küçücük tohumlarıyla çoğalır. Oldukça kuvvetli kokusu var olup şeker, reçine ve uçucu yağ ihtiva etmektedir.

Yarpuz otu Anadolu'nun pek çok bölgesinde, genellikle sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişmektedir. En fazla da Akdeniz Bölgesinde yetiştiği bilinmektedir. Hemen her bölgede de taze olarak ve kurutularak da tüketilmektedir. Taze olarak tüketilmek istendiğinde 5 ile 10 cm boylarındayken toplanır. Ama kurutulmak istendiğinde boyu ne kadar olursa olsun genelde çiçek açmadan biraz önce toplanır. Solmuş ve hoş görünmeyen yaprakları ayıklanmalı ve gölge bir yerde kurutulmalıdır.

Yarpuz otunun bilinen faydaları: Mide bulantısını giderir, balgam söktürür, İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Vücudu rahatlatır ve ferahlık verir. Mide ve bağırsaklardaki şişkinliğe neden olan gazları söktürür. Bedende meydana gelen spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri geçirebilir. Mideyi güçlendirici ve nefes darlığını giderici etkilere sahiptir. Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna faydalı olur. Kadınlarda adet görmeyi kolaylaştırır, ama gebelikte düşüğe neden olabileceği için kullanılmamalıdır. Böbrek problemi olanlar da yarpuz yememelidir. Gerektiğinden fazla yenilirse baş dönmesi ve göz kararması yapabilir.
" } ] }