{ "title": "Turp Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/turp-otu.jpg", "date": "21.01.2024 15:56:48", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Turp otu, aslında günümüzde herkesin bildiği otlardan biridir. Genellikle insanların salata içerisinde lezzet katması amacı ile kullandığı bu ot, beklenen lezzeti vererek sofraları daha lezzetli hale getirmektedir. Aslında birçok insan bu otun lezzetinden faydalanmak amacı ile kullansalar bile, aynı zamanda bu ot çok büyük faydalar da sağlamaktadır. Turp ile büyüyen bu otu ister turp ile ister ayrıca bulmak mümkündür. Fakat otun taze olarak satılması için genellikle turp ile almanız çok daha iyi olur. Çünkü turp otu turptan ayrılmadığında bir süre daha canlı kalabilir. Bu otun düşünüldüğü gibi şekerli bir tadı yoktur. Daha çok acımsı bir tadı olan turp otunu annelerimiz yemeklerin içerisinde çok yaygın bir şekilde kullanır. Özellikle turp seven insanlar aldıkları turpun otunu da kullanarak hem maddi olarak hem de sağlık açısından çok daha karlı olurlar. Beyaz çiçeklere sahip olan turp otu, beyaz ve mor renklerde olmak üzere çiçekler açar. Son derece etki yaprakları olan bu otu sizlerde salatalarda limonla birlikte kullanarak gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Bu ot çok eski zamanlardan beri kullanılmış ve bugüne kadar alerji vb. Sorunları olmayan kişilerde herhangi bir probleme neden olmamıştır. Turp otu içerisindeki C vitamini ise daha çok çocukların ihtiyacı olan vitaminlerden biridir.

Ülkemizde her bölgede turp otunu yetiştirmek mümkündür. Eğer sizlerde yetiştirmek isterseniz evinizin bahçesini hazırlayın ve turp otu için tohumu bahçenize dikin. Yaptığınız bakıma göre bir buçuk ile iki buçuk ay içerisinde turp otu tamamen yetişmiş olacaktır. Fakat daha önce de belirttiğim gibi bu otun daha hızlı yetişmesi için iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Ülkemizde genellikle turp tarlalarında yetiştirilen bu ot, turplar ile ya da turplardan ayrı şekillerde satılır. Tabi ki bu durumların yanı sıra turp otunun bir de yabani olanları vardır. Bunların tadının son derece acı olması nedeni ile insanlar tarafından çok fazla tercih edilmez. Turp otunun yabani olanları daha çok sulu bölgelerde ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişir. Fakat kullanılmadığı için çok rağbet görmez. Bu yabani turp otu, yapraklarının üzerindeki tüyler nedeni ile yenilemeyecek bir haldedir. Bu durumda hem görünüşü hem de tadı pek iyi olmadığı için bu ot yerine insanlar diğer otları tercih ederler.

Kullanışı

Turp otu, birçok farklı şekilde kullanılmaktadır. Oldukça yaygın olarak kullanılan bu otun en çok görülen kullanış şekli daha önce de belirttiğim gibi salata içerisinde kullanımıdır. Fakat bazı insanlar bu otu daha çok sıkarak suyunu kullanırlar. İsterseniz düzenli olarak turp otunu sıkarak sizlerde suyundan fayda sağlayabilirsiniz. Bu durumların yanı sıra turp otu, tohumunun dövülerek bal ile yenildiği bilinir. Sizlerde isterseniz turp otu üzerinde bulunan çiçeklerden tohum elde ederek bu şekilde bitkiden yararlanabilirsiniz.

Faydaları
" } ] }