{ "title": "Tarhun Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/tarhun-otu.jpg", "date": "20.01.2024 15:12:49", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Tarhun Otu, bileşikgiller familyasına ait olan tarhun otunun ana vatanı Sibirya olarak bilinmektedir. Orta Asya göç eden Türkler tarafından Anadolu ve İran'a getirilmiştir ve Haçlı seferleri ile Avrupa'ya götürülmüş olan tarhun otu oradan da tüm dünya Ülkelerine yayılmıştır. Günümüzde Avrupa Ülkelerinde büyük oranda kültürü yapılmakta olan bu bitki Ülkemizde ise Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Urfa da yetiştirilmektedir. Tarhun otu keskin ancak hoş kokulu, 60 ila 120 cm'ye kadar uzayabilen çok yıllık, çalımsı ve dayanıklı bir bitkidir. Yapılı gövdesi dallara ayrılan, yuvarlak kesitli rengi ise açık yeşildir. Ancak tarhun otunun tabanına doğru kahverengi renk alırken yaprakları ise ince uzun kesim ve oldukça parlak yeşilimsi renktedir. Yapraklarının alt kısmı yer alan yağ bezeleri acı biberimsi tadı sahip olmasının yanı sıra yaydığı koku ise oldukça etkili ve hoş bir kokudur. Çiçekleri küre şeklini andırırken küçük yeşile çalan beyaz renklidir. İki önemli çeşidinden (A. Dracunculus) Yani Fransız tarhunu ilk baharla birlikte yapraklarının bölünmesiyle, (A. Dracunculoides) yani Rus tarhunu ise tohumlarının ekilmesi ile çoğalır.