{ "title": "Tarhun Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/tarhun-otu.jpg", "date": "20.01.2024 15:12:49", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Tarhun Otu, bileşikgiller familyasına ait olan tarhun otunun ana vatanı Sibirya olarak bilinmektedir. Orta Asya göç eden Türkler tarafından Anadolu ve İran'a getirilmiştir ve Haçlı seferleri ile Avrupa'ya götürülmüş olan tarhun otu oradan da tüm dünya Ülkelerine yayılmıştır. Günümüzde Avrupa Ülkelerinde büyük oranda kültürü yapılmakta olan bu bitki Ülkemizde ise Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Urfa da yetiştirilmektedir. Tarhun otu keskin ancak hoş kokulu, 60 ila 120 cm'ye kadar uzayabilen çok yıllık, çalımsı ve dayanıklı bir bitkidir. Yapılı gövdesi dallara ayrılan, yuvarlak kesitli rengi ise açık yeşildir. Ancak tarhun otunun tabanına doğru kahverengi renk alırken yaprakları ise ince uzun kesim ve oldukça parlak yeşilimsi renktedir. Yapraklarının alt kısmı yer alan yağ bezeleri acı biberimsi tadı sahip olmasının yanı sıra yaydığı koku ise oldukça etkili ve hoş bir kokudur. Çiçekleri küre şeklini andırırken küçük yeşile çalan beyaz renklidir. İki önemli çeşidinden (A. Dracunculus) Yani Fransız tarhunu ilk baharla birlikte yapraklarının bölünmesiyle, (A. Dracunculoides) yani Rus tarhunu ise tohumlarının ekilmesi ile çoğalır.

Tarhun otunun dalları, yaprakları mineral tuzlar, iyot, A, ile C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Taze veya kurutulmuş yaprakları oldukça etkili çeşnisi sebebiyle özellikle Fransız mutfağında olduğu gibi dünya mutfaklarında da sıklıkla baharat olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ejder otu olarak da bilinen tarhun otunu özellikle tencere yemeklerinin çoğunda lezzet vermek amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca tarhun otunun incecik dalları evlerde tüketilen sirke şişelerine ilave edilerek sirkenin lezzeti artırılabilir. Aynı zamanda tarhun otu Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan gibi pek çok ülkede özellikle gazlı içecek üretiminde kullanılmaktadır.

Tarhun otunun sağlık üzerindeki etkilerini ve faydalarını da şöyle sıralayabiliriz.
Tarhun otunun tüm vermiş olduğu bu etkileri elde etmek üzere özellikle yaprakları, bu ot henüz çiçek açmadan toplanarak havadar ve güneş almayan gölge bir ortamda itina ile kurutulur. Tarhun otu kurutulduktan sonra 1 ila 2 şeker kaşığı kuru yapraklar bir su bardağı içine ilave edilerek üzerine kaynar su eklenerek yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika kadar demlenerek bir çay hazırlanır. Hazırlanan bu çaydan düzenli olarak her gün 3 deva 1 su bardağı içilerek tüketilir.
" } ] }