{ "title": "Süt Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Sut-Otu-63.jpg", "date": "21.01.2024 01:57:29", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Süt otu; sütotugiller familyasından, bir veya çok yıllık, odunsu veya otsu bir bitkidir. Çiçekleri kırmızı, beyaz ve mavi renkte açmaktadır. Süt otu bitkisinin anavatanı Yunanistan'dır. Yurdumuzda polygala supina ve polygala anatolica denilen türleri vardır. Ülkemize Trakya ile Karadeniz'de görülmektedir. Kökü kullanılmaktadır. Kokusu bulantı vericidir.

Deniz süt otu; çuha çiçeğigiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Ağustos aylarında çiçek açmaktadırlar. Boyları 4 veya 20 santime kadar ulaşabilir. İç Anadolu ve ender olarak Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Deniz seviyesinden 1-1720 metre yükselikte ıslak çamurlu yerler, tuzlu ve yarı tuzlu bataklık olan alanlarda yaşamaktadır.

Süt otu faydaları nelerdir?
Süt otunun zararları nelerdir?
Süt otu nasıl kullanılır; 20 gram süt otu bitkisi bir litre suda kaynatılıp güzelce süzülür ve günde bir veya iki kez birer bardak içilir. Uygun dozda içilmesi gerekir. Aksi halde mide bulandırır ve kusturur.

Kökü toz haline getirilir, 0,30 ve 0,50 gram kronik bronşitte kullanılmaktadır. Yüksek miktarlarda kullanılırsa kişinin kusmasına yol açmaktadır.

Süt otunun 11 çeşidi bulunmaktadır, bütün çeşitleri aynı maksatla kullanılmaktadır.
" } ] }