{ "title": "Sudan Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/sudan-otu.jpg", "date": "21.01.2024 16:07:11", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Sudan Otu, Her toprak cinsinde yetiştirilebildiği gibi tınlı ve kumlu olan drenajı iyi topraklarda da harika bir gelişim gösterir. Orta derecede asit ve nötr karakterli topraklarda oldukça iyi oluşur. Ekim vakitti, çoğunlukla sıcak olan yerlerde 2. Ürün şeklinde ekimi yapılan sorghum sudan otu, mayıs ayı sonundan temmuz ayı ortalarına değin ekimi yapılabilir. Ege bölgesinde yapılan bir araştırma neticesinde haziran ayı ortalarında ekimi yapılan sorghum sudan otu en yüksek olan verim performansına ulaşmıştır. Daha soğuk olan yerlerde ise Nisan ayı başlarından mayıs ayı sonuna değin ekimi yapılabilir.

Gübre isteği, dekara 25 kilo gram Azot, 10 kilo gram Fosfor, 10 kilo gram Potasyum önerilir. Bu oranlar tarlanın organik madde oranı, bünyesi ve sulama oranına göre farklılaşabilir. Azotun yarısı ekim öncesi diğer yarısı ise bitki boyu 35 ve 40 santime ulaştığı zaman verilmelidir. Sulamanın yetersiz olduğu zamanlarda azotlu gübreleme azaltılmalıdır. Tarla hazırlığı, başarılı olan bir ekim için, toprağın fiziksel olan yapısının düzeltilmesi ve toprak yüzeyinin iyi bir şekilde ufalanması gerekir. Bu sebeple de toprak rutubeti yüksek olduğu zamanda toprak işleme yapılmamalıdır. Hafif bünyeli olan topraklarda diskaro ve tırmık ile toprak yüzeyi iyi bir şeklide ufalanmalıdır. Ağır bünyeli olan topraklarda ise rotovatör, rototiller şeklindeki aletler ile ekim yatağı iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Tarla fazla gevşek olmamalıdır.

Ekimi, otlatma ve yeşil gübre maksatlı olan ekimlerde sıra arası 60 ve 70 santim, sıra üzeri mesafe 6 ve 7 santim, yaklaşık tohum sarfiyatı ise 2,5 ve 3 kilo gram civarında olmalıdır. Yeşil ot ve kuru ot maksatlı olan ekimlerde ise sıra arası 45 santim, sıra üzeri olan mesafe ise 5 ve 6 santim, tohum sarfiyatı yaklaşık 3 ve 5 kilo gram kadar olmalıdır. Bu sıklıklar sınırlı olan sulama ve yetiştirme periyodu boyunca az yağış alan yerler için geçerlidir. Sulamanın yeterli olduğu ya da yağışın çok olduğu bölgelerde Ekim sıklığı yükselebilir. Şayet ekim serpme şeklinde yapılacak ise kullanılacak tohum oranı %50 miktarında yükseltilebilir.

Bakımı ve yetiştiriciliği, sulama verimi büyük oranda yükselecektir. En az, her biçimin ardından 1 kez sulaması yapılmalıdır. Mümkün olduğu zamanlarda biçimin ardından 25 kilo gram Amonyum nitrat atılarak sulama yapılabilir. Kuraklığa yüksek derecede toleranslıdır. Ancak yüksek ot verimi ve kalitesi açısından sulanmalıdır. Sorghum sudan otu melezi, sorghum'dan daha yüksek olan ot verimine sahip, beslenme bakımından sudan otundan daha kalitelidir. Aynı vakitte daha hızlı olan bir gelişim göstermekte, ekiminden 40 ve 45 günün ardından biçilmesine gelebilmektedir. Biçimleri en iyi 100 ve 120 cm boylandığı zaman yapılmalıdır ve en az 5 santim anız bırakılmalıdır. Biçim vakti geçtiği zaman otun besin değeri düşmektedir. Sindirilebilmesi azalmaktadır. Her biçim için 1,5 ve 2 ton yeşil ot verebilmektedir.

Önemli olan uyarılar ise bütün sorghum sudan otları belli koşullarda özellikle genç bitkilerde prussic asit geliştirir. Otlatmadan önce minimum olan bitki boyu 70 santim olmalıdır. Eğer genç zamanda biçilip hayvanlara verilecek ise biçilmesinin ardından yerde 4 ve 5 saat kadar bekletilmelidir. Kuraklık görmüş olan bitkilerin yeniden gelişmesi için beklenmelidir. Dondan zarar görmüş olan bitkiler kuruyuncaya değin ya da 72 saat kadar beklenmelidir. Yüksek dozda azotlu gübre, yetersiz olan sulama ya da yağış, asitli topraklar, toprakta fosfor eksikliği ve düşük sıcaklık prussic asit oranının yükselmesine sebep olacaktır." } ] }