{ "title": "Su Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Su-Otu-46.jpg", "date": "20.01.2024 15:00:31", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Su otu, aslında brokoli, lahana, roka ve Brüksel lahanası ile lahanagiller ailesinin bir mensubudur. Genel olarak temiz ve sığ sularda yetişmektedir. Akdeniz-Ege bölgesinde sıklıkla rastlanmasına karşın Türkiye'nin hemen her yerinde su kenarlarında yetişir.

Bilinen diğer isimleri ise şöyledir gerdeme, kardomat, cırcır, çayır teresi, istapan, kerdeme, hoş kıran, sezab, tuzik, su mancası. Bundan 100-110 yıl kadar önce Avrupa'da özellikle İngiltere'de yoksulların sıkça tükettiği bir bitki olan su otu ile çeşitli sandviçlerin yapıldığı bilinir. Ancak sonraki dönemlerde, bu bitkinin çok zengin olan içeriği gün ortasına çıkınca üzerine çeşitli araştırmalar yapılmaya başlandı. Su otu, ANDI (Agrega Besin Yoğunluk İndeksi) puanı bakımından yüksek bir skalada yer almaktadır. (ANDI puanı bir besinin vitamin, mineral ve kalori içeriği ile ilgili olarak fitobesin içeriği ölçen bir değerdir.) İngiliz-USDA Ulusal Besin Veritabanı göre, 110 gram taze su otu sadece 12 kalori civarındadır.
Yaklaşık 70 gram su otu, 1,75 gram protein, 0,2 gram yağ, 0,4 gram lif, 0,8 gram karbonhidrat içermektedir. 75 gram taze su otu vitamin bakımından çok zengindir ve günlük K vitamini ihtiyacının %215'i, C vitaminin %57 si, A vitamininin %48'ini karşılamaya yetmektedir. Ayrıca içerisinde, magnezyum, kalsiyum, potasyum, E vitamini ve B vitamini açısından zengindir.

Su otu faydaları nelerdir?

Fitobesin bakımından zengin diğer besinlerde olduğu gibi bu ota da makul ölçülerde tüketmek; özellikle cilt ve kalp sağlığı bakımından çok önemlidir. Diyabet ve obezite ile mücadele de etkili otlardan birisidir.

Kanseri önleme ve tedavi için Yapılan araştırmalarda. Lahanagiller ailesine üye bitkilerden olan su otu ve diindolylmethane adı verilen bir bileşiğin kansere karşı koruyucu etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Yapılan son çalışmalarda, kanser tedavisi sırasında sağlıklı dokuları korumak için bu bileşiğin kullanılabileceğine dair umutlar vardır.

Georgetown Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmalarda, deney farelerine öldürücü dozda radyasyon verilmiştir. Deneklerden bir kısmı tedavi edilmemiş bir kısmına ise 2 hafta boyunca su otu bileşiği enjekte edilmiştir. Su otu enjekte edilen fareler daha uzun süre yaşarken, diğer fareler ölmüştür. Ayrıca bu süreçte hayatta kalan farelerin kan değerleri daha sağlıklı aralıklara çıkmıştır.

Ayrıca su otu kan basıncını dengelemektedir. Bunun dışında; içerdiği kalsiyum ve K vitamini sayesinde kemik kırılmalarını ve kemik güçsüzlüğünü önler.

Nefes yolları rahatsızlıklarının giderilmesi için, kan temizleyici olarak, grip, vitamin eksikliği, kanda şeker yükselmesi, hafif sinirsel rahatsızlıklar, gibi sorunlarda destekleyici besin olarak tüketilebilir.
" } ] }