{ "title": "Stevia Şeker Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Stevia-Seker-Otu-76.jpg", "date": "21.01.2024 04:49:46", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Stevia şeker otu, menşeyi Paraguay olan şeker otu bitkisi bir diğer ismiyle stevia bitkisi diyabet hastalığına çok iyi gelmektedir. Tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yayılan stevia şeker otu Türkiye'de Rize ilinde yetişmektedir. Dünya pazarında önemli bir yere sahip olup, daha da artacağı bilinmektedir. Asrın bitkisi olarak tanımlanan bu bitki birtakım işlemlerden geçtikten sonra şekerle kıyaslandığında yaklaşık 400 kat daha fazla tatlandırıcı özellik taşımaktadır.

Stevia şeker otu, kolay yetiştirilen çok fazla bir bakım istemeyen bir bitki türüdür. Saksıda yetiştirmek için öncelikle saksının içerisine toprağı koyduktan sonra tohumu ilave edin ve tohum kalınlığında toprak eklemelisiniz. 3 gün boyunca güneş almayacak bir ortamda bırakın. 3 gün sonunda bol su verin ve gün içerisinde belirli zamanlarda güneş alan bir ortama koyun. Her gün düzenli olarak sulamalısınız. Mayıs ve Ağustos aylarında yetiştirilen bir bitkidir ve her türlü toprakta yetişmektedir.

Şeker hastalığının yanı sıra hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılan stevia şeker otu için doğal bir tatlandırıcı diyebiliriz. İçerisinde şeker bulunmamasına rağmen tat alma hücrelerine %400 tatlıymış hissi vermektedir. Bu nedenle şeker hastaları için çok fazla tercih edilmemektedir.

Stevia şeker otu kullanımı; şeker otunun birçok kullanım şekilleri vardır. Bunlardan birincisi yapraklarının çiğ olarak, çiğnenerek tüketilmesidir. İkincisi kurutularak tüketilmesidir. Üçüncüsü ise kurutulmuş yaprakların bir havan yardımıyla dövülerek çay haline getirilerek tüketilmesidir.

Stevia şeker otu faydaları nelerdir?
Stevia şeker otunun zararları; şeker otu bitkisinin bilinen bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır. Fakat yapılan bilimsel araştırmalara göre erkekler için kısırlığa neden olabileceği düşünülmektedir.
" } ] }