{ "title": "Sirken Otu (Yabani Ispanak)", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Sirken-Otu-55.jpg", "date": "20.01.2024 18:29:23", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek olmasıdır. Sirken otu Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bir bitkidir. Hindistan'da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Sirken otuna, ak kaz ayağı ve ak pazı olarak da isimler verilmektedir. Sirken otu, çiçeklenmeden önce toplanmalıdır. Sirken otunun yaprakları yayvan, kenarları tırtıklıdır. Sirken otu yüz elli santimetreye kadar uzayabilmektedir. Sirken otunun havucu andıran güçlü bir kökü vardır. Sirken otunun gövdesinde kırmızı çizgiler olabilir. Sirken otunun çiçekleri üzüm görünümündedir. Türkiye'de on kadar sirken otu türü vardır. Sirken otunun çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Sirken otunun Romalılarda sebze olarak tüketildiği bilinmektedir. Sirken otu lifli bir sebzedir. Sirken otu börek yapımında kullanılır.

Sirken Otu İçerisinde Bulunan Maddeler; 

Sirken otunun içerisinde, A vitamini, B vitamini, C vitamini, B6 vitaminleri, Demir, niasin, kalsiyum, sodyum, protein, eterik yağ, betain, fosfor, karbonhidrat, yağlı maddeler, albümin, askaridol bulunmaktadır. Sirken otu yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir.

Sirken Otu Faydaları Nelerdir?
Sirken Otu Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Sirken otu aşırı kullanılırsa sindirim sistemine zarar verebilir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin sirken otundan uzak durması gerekir. Sirken otu çiğ olarak ve fazla tüketildiği zamanda içerisinde bulunan saponin ve oksalik asit zararlıdır. Sirken otu sinir sistemine zarar verebilir.

Sirken Otu Nasıl Kullanılır?

Sirken otu, iyice yıkayıp temizledikten sonra kavrulur ve üzerine yoğurt dökülerek tüketilebilir. Sirken otunu, un, yoğurt ve yumurta ile terbiye ederek çorbasını yapabiliriz. Sirken otunun çiğ olarak yenmesi zordur. Çünkü yapraklarının üzerinde tüyler vardır. Ayrıca tadı da buruktur. Sirken otunu hafif bir şekilde kavurduktan sonra tüketmek daha kolaydır. Sirken otu sebze olarak kullanıldığı gibi, sabun yapımında, ispirto üretiminde de kullanılmaktadır. Emziren annelerde süt üretimini artırdı da bilinir.
" } ] }