{ "title": "Sirken Otu (Yabani Ispanak)", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Sirken-Otu-55.jpg", "date": "20.01.2024 18:29:23", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek olmasıdır. Sirken otu Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bir bitkidir. Hindistan'da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Sirken otuna, ak kaz ayağı ve ak pazı olarak da isimler verilmektedir. Sirken otu, çiçeklenmeden önce toplanmalıdır. Sirken otunun yaprakları yayvan, kenarları tırtıklıdır. Sirken otu yüz elli santimetreye kadar uzayabilmektedir. Sirken otunun havucu andıran güçlü bir kökü vardır. Sirken otunun gövdesinde kırmızı çizgiler olabilir. Sirken otunun çiçekleri üzüm görünümündedir. Türkiye'de on kadar sirken otu türü vardır. Sirken otunun çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Sirken otunun Romalılarda sebze olarak tüketildiği bilinmektedir. Sirken otu lifli bir sebzedir. Sirken otu börek yapımında kullanılır.