{ "title": "Sinameki Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/sinameki-otu.jpg", "date": "19.01.2024 19:06:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sinameki otu, tropikal bölgeleri özgü bir bitki olan sinameki Fabaceae ailesine aittir. Ortalama 250'den daha fazla türe sahip olan bitki müshil etkisi yaratmaktadır. Bu özelliği ile ticari amaçla üretilen birçok ilaç içinde etken madde olarak kullanılmaktadır. Sudan, Hindistan, Mısır ve Somali gibi ülkelerde yetişmektedir. Bitki ticari amaçla toz, sıvı ve tablet şeklinde satışa sunulmaktadır.

Sinameki, modern tıpta ve geleneksel olarak müshil etkisinden dolayı sıkça kullanılmaktadır. Kabızlığı önleyici ve bağırsak yumuşatıcı etkisi vardır. Ayrıca çay şeklinde hazırlanarak iştahı kapatmak için tüketilebilir. Sinameki bitkisine yer verilerek üretilen kremler hemoroid hastalığının ve egzamanın tedavisinde harici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sinameki çayı kolonoskopiden önce bağırsakları temizlemek amacıyla da kullanılmaktadır.

Sinameki Otunun Faydaları Nelerdir?

Romatizma ve Eklem Ağrıları: Özellikle sırtta kulunç şeklinde meydana gelen ağrılara karşı sinameki otundan yararlanılabilir. Bunun için 1 su bardağı zeytinyağına 50 gr toz sinameki eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım 30 dakika kaynatılarak süzgeçten geçirilir. Hazır hale gelen sinameki kürü ile ağrılı bölge masaj yapılarak ovulur. Yağ artrit ve romatizmaya bağlı gelişen tüm ağrılar için faydalı olur.

Saç Dökülmesi: Sinameki saç dökülmesini engellediği gibi dökülen saçların da tekrar çıkmasını sağlar. Banyo yapmadan önce saçlarda sorunlu olan bölgeye sürülerek yarım saat kadar bekletilir. Daha sonra normal bir şekilde temizlenir. Saçların daha parlak ve daha dolgun bir görünüm kazanmasını sağlar.

Genel Sağlık: Sinameki özellikle ciltte meydana gelen çatlaklar üzerinde etkili olan bir bitkidir. Ayrıca balgam söktürücü, toksin atıcı etkisi bulunmaktadır. Sinirleri gevşetici etkisi ile rahatlama ve sakinlik sağlar.

Kalp Hastalıkları: Sinameki bal ile karıştırılıp, ekmeğe sürülerek tüketildiğinde kalp hastalıkları üzerinde olumlu etki yaratır. Kan ve kolesterol dengesini korur. Kalp krizi oluşma ihtimalini azaltır. Damar tıkanıklığı, baş ağrısı, kaşıntı ve titremeye karşı iyi gelir.

Diş Ağrısı: Sinameki tozu ağrıyan dişe sürüldüğünde dişte meydana gelen ve çok can yakan ağrının anlık olarak geçmesini sağlar.

Böbrek Taşı ve Böbrek İltihabı: Böbreklerde meydana gelen taşın düşmesi için sinameki kullanılabilir. Sinameki, bal ve bir miktar su ile harmanlanarak içildiğinde ayrıca böbrek iltihabına karşı da iyi gelir.

Sinamekinin Zararları Nelerdir?

Sinameki kullanımı güvenli bitkiler arasında yer alır. Ancak çay şeklinde hazırlanarak bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde bazı yan etkilere yol açabilir. Sinameki nedeniyle görülebilecek en sık yan etki mide bulantısı ve mide ağrısıdır. Ayrıca uzun vade ishale de neden olabilir. Bu yan etkilerden dolayı da 15 günden fazla tüketimi önerilmemektedir. 15 günden fazla tüketildiğinde sindirim sisteminin tembelleşmesine ve bağırsaklarda fonksiyon zayıflığına neden olabilir. Yine uzun ve bilinçsiz tüketimlerde kandaki kimyasal dengesinin bozulabileceği, kalp hastalıklarının riskinin artacağı, kas zayıflığına neden olabileceği ve karaciğerin sağlığının bozulabileceği düşünülmektedir.

Gebelik ve emzirme dönemi için yeterli bir bilgi olmadığı için tüketilmemesi gerekir. Eğer tüketilecekse de mutlaka bir doktor önerisi gerekmektedir. Sinameki potasyum eksikliği yaşayan kişiler için de uygun bir ot değildir. İshal sorununa sık sık maruz kalan kişiler de sinameki tüketmemelidir. Ayrıca mide iltihabı, kalp hastalığı, hipertansiyon, sindirim sıkıntısı ve düzenli ilaç kullanan kişiler için de önerilmeyen bir bitki türüdür.
" } ] }