{ "title": "Şeker Otu Yetiştiriciliği", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Seker-Otu-Yetistiriciligi-15.jpg", "date": "19.01.2024 22:37:11", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Şeker Otu Yetiştiriciliği: şeker otu (Stevia) Brezilya ve Paraguay'da yüzyıllardan beri tedavi edici ve tatlandırıcı olarak milyonlarca kişi tarafında gıda katkısı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Şeker otu insülin duyarlılığını hatta salınımını artırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların sonucu bu bitkinin diyabet tedavisinde kullanımını desteklemektedir.

Şeker otunu şeker hastalığı, diyet, kabızlık, yüksek tansiyon, asabiyet ve depresyona karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Mide, bağırsak Florasını, Asit Alkali dengesini korumaktadır. Şeker otunun uzun süreli ve fazla kullanılması özellikle erkeklerde sperm üretiminin azalmasına yol açmaktadır bu durum kısırlığa neden olmaktadır.

Şeker Otundan Tohum Elde Etmek: haziran sonu ve Temmuz başlarında genellikle bitkinin hasat edilme zamanıdır. Şeker otu özü amaçlı hasadı yapıldıktan sonra bitki çiçeklenmeye başlar ve tohum devresine girer. Çiçeklenme-tohum devresinde şeker otunun üzerinde beyaz renklerde çiçekler açmaya başlar. Bu açan çiçeklerin orta bölgesinde oluşan tohumlar itina ile bir paket içine toplanır ve fideler oluşturmak için ekimi yapılır.

Şeker Otu Yetiştiriciliği, Fide Üretimi: Şeker otu bitkisinin üretimi genellikle tohumlarla yapılmaktadır. Ancak tohum ile yapılacak üretim çok zor ve sabır isteyen bir süreçtir. Tohumların minicik olması olumsuz şartlara karşı hassas ve dayanaksızdır. Tohumların minicik olması nedeniyle şeker otu tohumu ekimini fide üretme merkezlerinde otomatik tohumlama makineleri ile fide üretimi yapılamamaktadır. Bu tohumların üretimi direk insan emeği ile yapılmaktadır. Tohumda fide üretilmesi için mutlaka sera ortamı gerekmektedir. Sera ortamında istenilen sıcaklıkta ve nem koşullarının sağlanmış olması gerekir. Tohumların ekildiği çimlenme ortamında ısı 24-25 derece, nem oranı ise %90-95 seviyede olmalıdır. Tohumlar ekildikten 4-5 gün sonra veya 1 hafta sonra sürgün vermeye başlar. Tohumların sürgün verdiği anlaşıldığında nem oranının düşürülmesi gerekir nem oranı %50-60 olmalıdır. Tohumlar çimlenip fideye dönüştüğünde ne çok sulanmalı ne de susuz bırakılmalıdır. Fidelerin sulama işlemi püskürtme şeklinde yapılmalıdır.

Gübreleme İşlemi: Tohumlar çimlenip fideye dönüşmesinin ardında azotlu gübre, temiz suya karıştırılarak verilmelidir. Fidelerin 1-2 santim boya ulaştığında sera ortamında sıcaklık gündüz 25-30 derece, gece ise 14-15 derece olmalıdır. Fidelerin büyüyüp bahçelere dikilmesi için en az 2-3 ay geçmesi gerekir. 60 günde fidelerin boyu 6-7 cm olabilir.

Şeker Otu Fidelerinin Dikimi: Fidelerin dikileceği alanın toprağına perlit+torf karışımı ilave edilir ve tırmıklanarak toprak ile karıştırılır. Fidelerin dikim aralığı yan sıra olarak 50-60 cm yapılmalı, sıra aralığı ise 20-30 cm olmalı ve dikim çukur derinliği 4-5 cm olmalıdır. Fidelerin dikimi sonrasında mutlaka can suyu verilmelidir. Fideler tarlaya dikildikten sonra hümik asit ve gübre verilebilir. Fidelerin sulama işlemi en iyi damlama boruları ile yapılması gerekir.

Hasat Zamanı: Hasat ekim yapılan bölgenin iklim şartına göre değişebilir. Genellikle bitkinin yapraklarının hasat zamanı temmuz ayında başlamaktadır. Bitkinin gövde kısmı topraktan 10 cm yüksekliğinde keskin bir makas yardımı ile dalları ile kesilerek alınır kesim bitiminde elle yaprakları bitkinin ana gövdesinde ayrılır ve bir çuval içinde biriktirilir.
" } ] }