{ "title": "Şalgam Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Salgam-Otu-39.jpg", "date": "21.01.2024 01:01:49", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "
Şalgam otu, sulama ihtiyacı olmadan son yıllarda bolca yetiştirilen bir bitkidir. Dekar başına 12 tona yakın hasat veren bitki hayvancılık ile uğraşan çiftçilerinin yeni umut kapısı oldu. Şalgam otu halk arasında yemlik koza adı ile de bilinir. Şalgam otu üretimi ülkemizde bakanlık tarafından da destek görmektedir.

Şalgam otu, bazı bölgelerimizde uzun zamandır yetiştirilmesine rağmen çoğu bölgelerde üretim 2015 yılından itibaren başlamıştır. Bu bitki türü hayvancılık sektöründe yeni umut kapısı oldu ve kaba yem ihtiyacına çok güzel bir alternatif oldu.

Şalgam otu, birçok Avrupa ülkesinde yetiştirilmektedir. Bu bitki mısır ve yonca gibi bitkilere göre daha az maliyet ile yetiştiriliyor.

Şalgam otu, 8 aylık yetişme süresinden sonra hasat edilir. Protein oranı yaklaşık yüzde 20-22 arasındadır ve yıl da sadece bir kere hasat edilebilir. Bu bitki hayvan bitkisi grubunda yer almaktadır. Kokusu ağır olmayan bitki hayvanlar tarafından sevilerek tüketiliyor. Bitki sulama ihtiyacı olmadan yetiştiği için bakım ve işçilik gibi maliyetleri çok azdır. Hasat dönemi diğer yem bitkilerine göre daha erken olduğu için ikinci ürün daha rahat ekilebilir. Şalgam otu kış şartlarına dayanıklıdır ve toprak dostudur.

Şalgam otu ile beslenen hayvanlarda süt veriminin artış gösterdiği ve hayvanın daha besili hale geldiği gözlenmiştir.

Şalgam otu başlıca özellikleri ise;
Şalgam otu, yem bitkisi olarak doğanın bize sunmuş olduğu bir mucizedir. Her geçen yıl daha çok bölgeye ekilen ve bu işle uğraşan insanları mutlu eden şalgam otu bitkisinin geleceği parlaktır.
" } ] }