{ "title": "Pıtrak", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/pitrak-1132.jpg", "date": "19.01.2024 14:49:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Pıtrak, halk arasında dulavrat otu, Hanım yaması ve ulu avrat otu olarak da bilinen, yol kenarlarında, ormanlarda ve çalılık alanlarda yetişen dayanıklı bir bitkidir. 60 santime kadar boylanan bitkinin dik gövdesi, iri yaprakları vardır. Yaz aylarında mor ve kırmızıya yakın çiçekler açar. İçeriği sayesinde birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Uzun yıllar önce Çinliler kök kısmını farklı bitkilerin kökleriyle karıştırıp kızamık ve bademcik gibi hastalıkların tedavisinde kullanmaya başlamıştır. Meksikalılar ise bitkinin kan temizleyici özelliği sebebiyle doğum yapan annelere doğum anında özel toniklere karıştırıp vermiştir. Bu özelliğinden dolayı zührevi hastalıkların tedavisinde de kullanılan bir bitkidir.

Pıtrak Faydaları Nelerdir?
Pıtrak Nasıl Kullanılır?

Çay şeklinde: 1 su bardağı su kaynatıldıktan sonra içine 1 şeker kaşığı kurutulmuş bitkiden eklenip 15 dakika demlenir. Hazırlanan çay gün içinde üç defa içilebilir.

Lapa: Yapraklarıyla hazırlanan lapa cilt hastalıkları için kullanılabilir. Sedef, egzama, sivilce gibi sorunlarda kullanılan lapa açık yaraların hızla iyileşmesini sağlar.

Yağ: Pıtrak ince ince kıyıldıktan sonra cam bir kavanoz içine alınır. Üzerini geçecek şekilde hakiki zeytinyağı eklenip kavanozun kapağı kapatılır. Bu şekilde 45 gün güneş gören bir yerde bekletilir. 45 gün sonra karışım kaynar suda kaynatılır ve temiz bir tülbentten geçirilir. Elde edilen yağ çeşitli sağlık sorunları için güvenle kullanılabilir. Özellikle saç sağlığında hazırlanan yağdan faydalanılabilir. Saç ve saç köklerine yağ ile masaj yapılıp 45 dakika bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra saçlar doğal bir şampuan ve ılık su kullanılarak ağdan arındırılır. Saçların güçlenmesini, dökülmenin ve kepeğin önlenmesini sağlar. Hazırlanan yağ saç bakımı için kullanılan diğer yağlarla da karıştırılarak kullanılabilir.

Pıtrak Zararları Nelerdir?

" } ] }