{ "title": "Pelin Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/pelin-otu.jpg", "date": "21.01.2024 10:49:18", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Pelin Otu; Yaz mevsiminde yükseliş gösteren cilt problemlerine karşı en etkili doğal yollardan biri olan Pelin otu ayrıca mide problemi ve felç olasılığına karşıda koruma sağlıyor. Saçkırandan kulak ağrısına, felçten kronik göz hastalıklarına değin birçok derde şifası bulunan, yaz mevsiminde yükseliş gösteren cilt problemlerine karşı en etkili doğal yol olan Pelin otu ayrıca mide problemi ve felç olasılığına karşıda koruma sağlıyor. Saçkırandan kulak ağrısına, felçten kronik göz hastalıklarına kadar birçok hastalığa şifa olan Pelin otu ciltte bulunan morlukların önüne geçip cildin rengini de güzelleştiriyor. Nefes problemi bulunanlara, midesinde problem bulunanlara ve sarılığa karşı da iyi geliyor.

Pelin otunun yaprağı yabani kekiğe benzer olan, ondan acılık, burukluk ve yakıcılık bulunmaktadır. Hüseyin İshak, afsantinin birden fazla çeşidi bulunduğunu, onun Horasan'da, Uzak Doğu'da ve Ligyam dağında toplanmış, sus, Tarsus'tan getirildiğini belirtmiştir. Daha öncekinden değişik olarak, onlar beş grupta toplanır. Susi, Tarsusi, Nebati, Horasani, Rumi. Nebati olan çeşit kokuludur ve bütün çeşitlerinin içinde bulunan maddelerden sebep kabız etkisi bulunmaktadır. Dolayısı ile, açıcı ve yumuşatıcıdır. O, şeyh sınıfından olup, bundan sebep de bu isimle adlandırılır. Bazı hekimler onu şeyhü'l-Rumi şeklinde de isimlendirir. Onun öz suyu daha güçlüdür.

Pelin otunun uygulandığı alanlar, onun sıcaklığı birinci derecedir. Kuruluğu ise ikinci derecede, öz suyu ise üçüncü derecedir. Bazı kimseler Pelin otunun kuruluğunun ikinci derecede olduğunu belirtmişlerdir ve bu tabiidir. Yararları ise Pelin otu sertlikleri açar ve Pelin otu sertliği sıcaklığından daha güçlüdür ve nebati çeşidi daha yoğundur ve sıcaklığı daha azdır. Bundan sebep, midede balgam bulunsa da bu balgamı atmakta bir etkisi bulunmamaktadır. Aynı zamanda, Pelin otu çözücü özelliği de bulunmamaktadır. Pelin otunun ayrıca, çözücü faydaları bulunmaktadır. Yiyecekleri güveden ve diğer haşarattan korur ve kâğıtları da haşerelerin kemirici etkisine karşı korur.

Faydaları ise karında bulunan yaralardan kurtulmakta faydası bulunmaktadır. Ağız vasıtası ile yapılan tedavilere de iyi gelir. Solunum, şurubun içilmesi, göğüs kafesinde bulunan kıkırdak yapılarının zorlanması ve yırtılmasında faydalı olur. Güzellik, cildin renginin güçlenmesini sağlar. Saçkıran ve yılancık hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Gözün altında bulunan morlukları yok eder ve ciltte bulunan diğer lekelere de iyi gelir. Baş organları, başta meydana gelen rutubeti kurutur. Ancak bunun nedeni mideye dokunması olabilir.

Kaynatıldığı zaman buharları kulak ağrısına iyi gelir ve pişirilip boğaza bağlanırsa, boğazın içerisinde bulunan sıkıntıları giderir. Kulakların arkalarında meydana gelen şişlere karşı iyi gelir. Kulak ağrısına ve kulak rutubetine karşı da iyi gelir. Bal ile şerbet yapılıp içilirse, felce de iyi gelir. Özellikle gözlerde bulunan kronik göz ağrısına iyi gelir. Nebati olan cinsi gözün altına uygulanırsa, katarakta faydası olur. Kaynatılmış meyve suyu ile karıştırılıp, dışarıdan göze uygulanırsa, gözün conjunctiva tabakasında meydana gelen kırmızı noktacıkların giderilmesine faydası vardır. On gün kadar sürekli bir şekilde günde üç kere Pelin şerbeti içilecek olursa, iştahı açar. Pelin şerbeti mideyi takviye eder. Midede başka faydaları da bulunmaktadır. Pelin öz suyu on gün günde üç kere tüketildiğinde özellikle sarılık için faydası bulunmaktadır.
" } ] }