{ "title": "Ot Balığı", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/ot-baligi.jpg", "date": "22.01.2024 01:23:15", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Ot balığı, Ot balığının anayurdu Çin'den dünyaya yayılan, bu arada ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır. Ot balığı 40-80 santimetre boyunda oluyor ve 2,5 kg ağırlığında oluyor. Ot balığı en çok 12-30 kg ağırlığa ulaşabilir. Bu balık adı gibi otobur bir balıktır. Günde ağırlığının %120' si kadar ot yer. Bu yüzden havuzlarda ot mücadelesi için mükemmel bir canlıdır. Ot balığı 5-6 yaşlarında olgunluğa erişir ve kg ağırlığına göre 120,000 yumurta yapar. Ot balığı 6-10 cm boyuna eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir. Ama Ülkemizde henüz tüketimi yoktur.

Ot balığı çok sık yakalanmıyor ve ekonomik değeri olmuyor. Ot balığının lezzetli olmuyor ama yakalanması çok kolay ve zahmetsiz oluyor. Özellikle balık avına yeni başlayan amatör avcılar için deneyim kazanmak için bu balığı tutabilirler. Balık tutmaya alışmak için iyi bir seçimdir. Bu balık otta çok gezdiği için ot balığı denir. Ot balığının iki çeşidi vardır. Kikla ve lapindir. Kikla ve lapinin arasındaki en büyük fark dişleridir. Lapin denilen ot balığının dişi bulunmaz, kiklada üst ve alt çenesinde 2 tane olmak üzere kırıcı dişi bulunur. Bu ot balıklarının iki çeşidi de otla besleniyor ve yaşadıkları alanlar aynıdır. Kikla ot balığı kayalıklar arasında gezer. Aynı çevrede yaşayan deniz canlılarıyla beslenen uysal bir balıktır. Ancak gerçek besin kaynaklarından bir tanesi kabuklu çeşitleridir. Kikla ot balığının sahip olduğu dişler yüzünden kabuğu kırılabilecek olan tüm kabukluların karşısında durma şansı yoktur.

Lapin ot balığında diş olmadığı için kabuklular karşısında tek şansı fırsatçılığıdır. Her iki ot balığının ortak özelliği dudaklarının yapısı sert olmasıdır. Ot balığının her iki türü de lezzet açısından birbirine benzer. Diğer balık çeşitlerine göre tadı yok gibidir ve pişirilmeye gelmez. Bu ot balığını kızartmak ya da ızgara yapmak için değil, çorba yapmak için avlarlar. Bu balığı çorba yapmak için tavsiye ediyorlar. Bu balıkları her sene sonbahar zamanlarında tutarlar. Bu balıkları ağustos, ekim ayları arasında tutarsanız daha iyidir. Çünkü daha iyi yağlanır.

Ot balığını yakalamak için hangi yem kullanılır?

Ot balığı yakalamak için midye kullanmak gerekir. Ama midyeyi keserek ve kurutarak iğneye takın. Ama bunda yapmanız gereken bütün bir midyenin kabuğunu ayırdıktan sonra tümbetini tendonun bulunduğu tarafa nakletmek gerekiyor. Elinizde boş bir kapak kalmış olacak. Eğer ot balığı tutmak için midye bulamazsanız tek yem karides olur. Ama lapin ve kiklanın olduğu yerde çırçır ve diğer ot balığı çeşitleri de olacağı için hedef balığı yakalamak zor olabilir.

Ot balığı yakalamak için kullanılacak olta

Ot balığı yakalamak için 0,20 mm kalınlığında misina ucuna bağlayacağınız en fazla 9 numaralı sinek iğneyle olta düzeneğini tamamlamak gerekiyor. Bu düzeneği kamış, makara ile kullanmayacaksanız, el oltası kullanmanız gerekir. Çünkü bu balıklar sadece duvar kenarında olacaktır. Onun için setiniz hiçbir şekilde işe yaramaz. Yemi kabuğuyla birlikte bütün halde iğneye takarak avlanır. Yemin aşağı inerken sağlam şekilde inmesini sağlayın. Ot balığı çok zeki bir balıktır. Bu yüzden iğnenizi saklamayı ve ince misina kullanmayı unutmayın. Küçük iğne seçiminde amaç balığın yemi sömürerek yemeye çalışmasıdır. Ot balığı oltaya vurduğunda hemen hızlı bir şekilde çekmelisiniz.

" } ] }