{ "title": "Öksürük Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/Oksuruk-Otu-95.jpg", "date": "19.01.2024 03:26:27", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Öksürük otu, dayanıklı otsu bir bitkidir. Boyları 10 ile 30 cm e kadar ulaşabilmektedir. Öksürük otunun küçük sarı renkli çiçekleri uzun sapların üzerinde açarlar. Öksürük otu bitkisi dökülen küçük tohumları ile çoğalır böylelikle kolayca ve iyice yayılır. Adını aldığı üzere halk arasında öksürüğe iyi geldiği için kullanılır. Papatyagiller familyasındandır. İsmi yöreden yöreye değişir ve farfara otu, kavalak, sulandık otu, deve tabanı olarak da adlandırılır. Çiçekleri tam açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur. Yaprakları ilkbahar sonu ve yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur. Kokusuz ve acımtırak lezzettedir. Bal arılarının sevdiği çiçeklerdendir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde doğal ortamlarda yetişir. Bulunduğu ortamda hızla yayılır. Çok eskiden beri bilinen bu ot antik çağlardan itibaren şifa amaçlı kullanılmıştır ve o dönemden beri oldukça popülerdir.

Öksürük otunun faydaları nelerdir?
Öksürük otu çayı hazırlama

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçekler (Mevsime göre çiçek ve yaprak karışımı) bir su bardağı kaynamış su ile karıştırılır ve 4 ile 5 dakika demlenip süzülür.

Lapa kompresi: Taze yapraklar iyice kaynadıktan sonra ezilir ve sorunlu bölgeye uygulanır. Sıcak kalması için üzeri örtülür.

Buğu nasıl yapılır?

Bir yemek kaşığı çiçek ve yaprak karışımı haşlanır ve buğusu bir örtünün altında solunur.

Ayak banyosu Nasıl Yapılır?

İki avuç yaprak suda haşlanır ve demlendikten sonra 20 dakika ayaklar içinde bekletilir.

Öz suyun nasıl yapılır?

Yıkanmış taze yapraklar ince kıyılır ve ıslakken mikserden geçirilerek süzülür.

Şifalı şurup nasıl yapılır?

Bir toprak kaba bir sıra yaprak, 1 sıra şeker konularak kap dolana kadar doldurulur. Kabın ağzı iki ya da üç kat kâğıt ile örtülüp sıkıca bağlanır ve toprak içine kazılan bir çukura konulur. Üstüne tahta kapak konularak toprağa gömülür. Bu şekilde başlayan mayalanma 8 haftanın sonunda kap topraktan çıkarılarak ve elde edilen şurup bir ya da iki kez kaynatılarak bir ilaç haline getirilir. Soğuyan şurup cam kaba konulur. Elde edilen şurup kış ayları ve grip zamanları için etkilidir. Kaşık ölçüsü ile içilir.
" } ] }