{ "title": "Nane", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/nane-6686.jpg", "date": "19.01.2024 20:16:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Nane, geçmişi çok eski yıllara dayanan bir bitki çeşididir. Birçok hastalığa karşı alternatif tıpta kullanılan nane mutfaklarda da yaygın olarak baharat olarak kullanılmaktadır. Mucizevi özellikleri olan nane başta diş macunları olmak üzere sakız, şeker, ağız spreyi içerisinde de kullanılmaktadır. Vücutta geniş yelpazede sağlığa katkıda bulunan nane, ballıbabagiller familyasına ait, yeşil yapraklı bir bitkidir. 30'a yakın çeşidi bulunmaktadır. Kedi nanesi, bahçe nanesi, tüylü nane, çilek nanesi, limon nanesi bilindik nane çeşitleri arasındadır.

Nane Faydaları Nelerdir?
Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?

Nane sap kısmından ayıklanarak yaprakları bir tepsi içinde gölge bir yerde kurutulur. Kurumuş yapraklar elle ufalanarak hazırlanır. 2 su bardağı su bir demlikte kaynatılır. Kaynayan suya ufalanmış naneden bir tutam atılır ve su ocaktan alınır. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek içilebilir. Tatlandırmak amacıyla bal ve limon dilimleri eklenebilir. Limonla birlikte hazırlanan nane çayı da oldukça faydalıdır. Özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde nane-limon birlikte hazırlanıp içilebilir.

Nane Zararları Nelerdir?

Nane kurallara uygun şekilde bilinçli tüketildiğinde sağlık için herhangi bir risk oluşturmaz. Güvenle tüketilebilecek bitkilerden biridir. Gebelik döneminde gönül rahatlığıyla tüketilebilecek olan nane eğer aşırı tüketilirse bazı risklere neden olabilir. Mide problemi olan kişiler yine aşırı kullanırsa midede asit seviyesini arttırarak mide problemlerine yol açabilir. Reflü problemi olan kişilerde nane çayı ve taze nane tüketimi göğüs bölgesinde yanma hissini arttırır. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olabilir. Kaşıntı, nefes almakta zorlanma, dudak kuruması, dil ve yüzde şişme gibi alerjiler gelişebilir.

" } ] }