{ "title": "Melek Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/melek-otu.jpg", "date": "19.01.2024 07:15:56", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Melek otu; Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa daha çok yetişen melek otu, hastalıkların tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. Her bölgede yetişen melek otu, bölgeden bölgeye farklılık gösterir. 9 farklı türde olduğu bilinmektedir. Hemen hemen bütün hastalıklarda ilaç olarak kullanılan melek otu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir belgesi olmamasına rağmen, çoğu kültürlerde etkili gaz giderici ve cilt hastalıklarının en etkili ilacı olarak kullanılır.

Avrupa'da da tedavi amaçlı kullanılmış olup, zamanla melek otu kullanılması yaygınlaştır. Zamanla melek otunun, tohumlarından ve kökünden, öncelikle parfümeri sanayisinde koku vermesi için, daha sonra alkollü içeceklere tat vermek için kullanılmıştır. Melek otunun sap ve yaprakları ise gıda ürünlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Yine melek otu kullanması yaygınlaşarak, cilt hastalıklarında etkili ilaç olarak kullanılmıştır.

Melek otunun yetiştirilmesine bakıldığında ise ekimi yapıldıktan sonra, 4 veya 5 ay sonra hasadı yapılarak, ürün alınmaktadır. Tohum ve yaprakları, farklı farklı değerlendirilir. İlk yılın sonunda kökü çıkarıldıktan sonra yıkanır ve kurutulur. Kuruduktan sonra da etkisini ve aromasını yitirmemesi için, içine hava almayan kaplara konmaktadır.

Melek otunun yaprakları, çok büyük olabilir. Zaten ortalama 1 metre kadar büyüyebilir. Mor renklidir ve sapı da çok uzundur. Melek otu, uzun süre yaşayan bitkiler arasındadır. Her 2 yılda bir çiçek açmaktadır. Melek otunun yeşile yakın, sarı çiçekleri olup, halk arasında yabani kereviz olarak da adı vardır. Aslında havuç, rezene, kereviz, maydanoz ve dere otu gibi bitkilere benzemektedir.

Melek otunun sağlığa faydaları, saymakla bitmemekle birlikte başta gaz giderme, mide rahatsızlıkların tedavisinde, mide ve spazmı, kış hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Soğuk algınlığına çok iyi gelir. Özellikle bayanlarda, ağrılarını hafifletir. Bronşları açar, akciğer çalışması kolaylaşır. Uyku düzeni olmayan kişilere kesinlikle tavsiye edilir. Sürekli baş ağrısı çeken kişilerin, kaygı ve stresi olanların ilacıdır. Yüksek tansiyonu olanlar, iştah problemi yaşayanlar kullanması gerekir. Melek otu, kadın hastalıklarının tedavilerinde, alternatif tedavi olarak kullanılır. Melek otunu aktarlarda ve baharatçılarda kolaylıkla bulunur. Kapsül şeklinde ağızdan kullanıldığında gaz giderici ve iştah açıcı etkisi vardır. Melek otu yağı çıkartılarak, cilt hastalıklarında oldukça etkili bir ilaçtır. Ayrıca sinir hastalıklarına iyi gelerek, insanı rahatlatır.

Melek otunun zararları, çok aşırı miktarda ve bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında, kişiye zararı da bulunmaktadır. Kullanmadan önce, satın aldığınız ya da doktorunuza danışarak bilgi almak gerekir. Onların vereceği talimatlara uyarak kullanmalısınız. Diğer bitkilerle bir karışım hazırlanarak, kürtaj için kullanılır. Bundan dolayı hamile bayanlar dikkat etmesi gerekir. Daha önce kalp krizi gibi rahatsızlıklar geçiren kişilere de kullanımı önerilmez. Melek otundan alınacak dozlara da dikkat edilmesi gerekir. Fazla kullanıldığında zehirlenme yapabilmektedir. Dikkatli kullanıldığında, çok faydalı bir bitkidir.
" } ] }