{ "title": "Madımak Otu", "image": "https://www.ot.gen.tr/images/madimak-otu.jpg", "date": "19.01.2024 14:23:57", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Madımak otu, Anadolu'da çok bilinen, kendiliğinden yetişebilen otsu bir bitkidir. Nisan, mayıs aylarında toplanır ve yoğun talep görür. Anadolu'da özellikle iç Anadolu'da besin maddesi olarak kullanılır. Madımak otunun, içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde boğucu bir etkisi vardır. Bu yüzden tarlalarda istenmeyen otlardan kurtulmak için, özellikle de ekilir. Madımak otunun kültürel yansıması da vardır. Bu yansımaları, bazı Türk halk müziği örneklerinde görebiliriz. İç Anadolu'da bulunan bazı şehirlerde festivalinin dahi düzenlendiği bilinir.

Bunların dışında, vücut sağlığına da sayısız faydaları vardır. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Madımak otu, kan şekerini düşürdüğü için, şeker hastalığında yardımcı bir ottur. Olağandan fazla olan âdet kanamalarını ve doğum sonrası olan kanamaları azaltır.

Madımak otundan çayda yapılabilir. Bu çayın ishal, karın ağrısı ve iltihaplara karşı etkili olduğu bilinir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Antiseptik özelliğinden dolayı dizanteride de etkilidir. Madımak otu, boyu kısa ve toprak üstünde yatay bir şekilde yetiştiği için, üzerinde çok fazla kir vardır. Bunları su tek başına temizlemeyebilir. Bu yüzden, sirkeli su ile yıkamak daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Madımak otu çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi, sıcak yemeği de yapılabilir. Madımak otuna Sivas da yoğun talep vardır. Dolayısıyla yemek çeşidi de çok fazladır. Bunlardan biri olan madımak yemeğini sizinle paylaşmak isterim.

Madımak yemeği malzemeleri
Madımak yemeği nasıl yapılır?

Madımakları iyice temizleyip yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın. Yağı ve kuşbaşı eti bir tencereye alın ve kavurun. 5 dakika kadar kavurduktan sonra, doğradığınız kuru soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin. 5 dakika kadar da soğanlarla kavurun ve salçayı ekleyin. Salçanın dağılması için biraz karıştırın ve karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin. Daha sonra, ince ince doğradığınız madımakları üzerine koyun. Üzerini aşacak kadar suyu da ekleyin ve kaynamaya bırakın. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra bulguru ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip su ekleyebilirsiniz. Bulgurda olduğu için biraz fazla su çeker. Pişince sıcak servis yapabilirsiniz. Kesinlikle denemenizi tavsiye ettiğim, harika bir yemektir.

" } ] }